• 9.374.517 stemmen

De Ondergang van de Van Imhoff (2017)

Documentaire / Oorlog | 150 minuten

Genre: Documentaire / Oorlog

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Foeke de Koe en Kees Schaap

Met onder meer: Koos Postema

Plot De Ondergang van de Van Imhoff

In 1942 wordt het Nederlandse stoomschip de Van Imhoff, met aan boord 477 Duitse burger-gevangenen, bij Sumatra door een Japans vliegtuig tot zinken gebracht. De kapitein besluit om de voltallige Nederlandse bemanning te redden, maar veroordeelt de Duitsers tot de verdrinkingsdood. Slechts 65 van hen weten de ramp te overleven. Zij spoelen aan op het Nederlands-Indische eiland Nias.

avatar van wess16

wess16

Eerste deel was erg interessant. Aanrader!

avatar van Dogie Hogan

Dogie Hogan

wess16 schreef:

Eerste deel was erg interessant. Aanrader!

Tweede deel ook, maar helaas zijn hierin diverse scènes uit 1e deel hergebruikt. Dus een episode met minder nieuwe info.

avatar van mirjo 2

mirjo 2

Interessant thema, maar de documentaire kabbelt wat voort en blijft voor mijn gevoel wat vlakjes. Wel een verassende ontknoping in deel 3. Ik vond sowieso het derde deel het meest boeiende, in de eerste twee delen zitten teveel herhalingen.
De rol van het tweede Nederlandse schip dat weigerde drenkelingen op te pakken vond ik minstens net zo kwalijk, maar dat hele aspect en het verhaal van de Duitse overlevenden op Nias bleef helaas onderbelicht

avatar van Movsin

Movsin

Canvas (TV) 21/10 om 22.00 u.

avatar van Movsin

Movsin

Hoeveel geheimen zal WO II nog prijsgeven ?

Dit is in ieder geval een goede opgebouwde documentaire, origineel en merkwaardig van uit twee beoordelingshoeken, wat de zoektocht naar wat er exact is gebeurd erg levendig maakt.

avatar van mrklm

mrklm

Betreft de versie van 100 minuten, zoals uitgezonden op CanVas.

Het Nederlandse schip Van Imhoff zonk in 1942 na een Japans bombardement en de officiële lezing luidde dat kapitein Herman Hoeksema de Duitse gevangenen aan boord alle gelegenheid had gegeven om het schip levend te verlaten, maar dat ze daar simpelweg geen gebruik van wilden maken. Thomas Heidt is de achterkleinzoon van Dr Karl Heidt, één van de 68 Duitse gevangenen die de scheepsramp wonder boven wonder wist te overleven, en hij stelt vraagtekens bij de officiële lezing. Zijn zoektocht naar de waarheid brengt hem in contact met Anouk Hoeksema, de kleindochter van de kapitein, en met Dirk Verkerk, een regisseur die in 1964 voor de VARA onderzoek deed naar de Van Imhoff maar wiens reportage nooit werd uitgezonden. Door het onderzoek en de bevindingen te benaderen vanuit verschillende, zeer persoonlijke perspectieven, maken Schaap en De Koe duidelijk hoe lastig het is om de handelswijze van Hoeksema en de pogingen om de waarheid verborgen te houden in perspectief te plaatsen. Groot minpunt is het gebruik van weinig overtuigende en overbodige historische reconstructies.

avatar van Tarkus

Tarkus

Ik heb de 100 minuten versie bekeken, en vond deze wel interessant.

Wederom een stukje verborgen oorlogsgeschiedenis dat onderzocht werd door nakomelingen van de beide partijen.

Het heeft me in elk geval kunnen boeien.