• 9.373.541 stemmen

Oorsprong: Nederland / Libanon

Geregisseerd door: Leonard Retel Helmrich

Releasedatum: 28 december 2017

Plot The Long Season

Een aantal Syrische seizoenswerkers in Libanon kon door het uitbreken van de oorlog in Syrië niet terugkeren. De Syriërs krijgen toestemming een deel van de grond van hun werkgever te huren zodat ze daar kunnen wonen. In deze documentaire volgen we het wel en wee van de leden van één familie dat zich in dit kamp bevindt.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van mrmojorisin123

mrmojorisin123

Vanaf 28 december in de bioscoop (Cinema Delicatessen)

avatar van mrklm

mrklm

Het is ironisch dat deze film bij IDFA een prijs kreeg voor beste beeld en geluid, want dat zijn nou juist de elementen die deze film de das om doen. Zeker, het is mooi gefilmd en het klinkt als een tierelier, maar dat onderstreept alleen maar dat deze 'documentaire' weinig authentiek is. Vanaf de aankomst bij het kamp zie je meteen aan de wisselende cameraposities dat Leonard Retel Helmrich de gebeurtenissen niet registreert maar regisseert. Ook de geluidsband is duidelijk nabewerkt. Alsof dat nog niet genoeg is om de geloofwaardigheid van deze 'documentaire' om zeep te helpen, filmt Heimrich ook zeer persoonlijk gesprek dat geheim moet blijven voor de rest van de familie in close-up. Meer docu-drama dan documentaire dus, maar hoewel de film nooit verveelt is het vrij nietszeggend. Geruzie tussen kinderen - waarbij een peuter zijn zus te lijf wil gaan met een zaag! - en gekibbel tussen de twee echtgenotes vertellen ons niet veel meer dan dat dit mensen zijn. Wellicht een openbaring voor de meest extremistische vluchtelingenhater, maar bepaald geen opzienbarende ontdekking die een speelduur van bijna 2 uur rechtvaardigt.

Ben er benieuwd naar ga hem deze week zien!

avatar van Malick

Malick

Oef, wat is de zwanenzang van Leonard Retel Helmrich een teleurstelling zeg. Geen ritme. Geen focus. Geen visie. Niets. En waarom moeten we bij vluchtelingendocumentaires - een genre op zichzelf tegenwoordig - altijd de schreeuwende 'moslims' centraal staan? Mag ook wel eens een andere invalshoek zijn.