• 9.371.658 stemmen

Geregisseerd door: Menna Laura Meijer

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 26 oktober 2017

Plot We Margiela

De Belgische modeontwerper Margiela begint in 1988, samen met Jenny Meirens, Maison Martin Margiela. In We Margiela praten Meirens en leden van het creatieve team openlijk over de creatieve processen, de aanpak en de bijzondere filosofie van het huis. Diepgaande interviews en uniek archiefmateriaal geven een fascinerend beeld van het ontstaan en de uiteindelijke verkoop van dit gesloten en mysterieuze huis. Ondanks het feit dat de ontwerper en het team in complete anonimiteit werkten, wist modehuis Maison Martin Margiela uit te groeien tot een van de meest bekende, radicale en invloedrijke modehuizen van de twintigste eeuw.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Vanaf 26 oktober in de bioscoop (Cinema Delicatessen)

avatar van mrklm

mrklm

Ik weet weinig over mode en ben van deze oppervlakkige documentaire zonder focus nauwelijks iets wijzer geworden. Bovendien gebruikt Lenna Laura Meijer regelmatig een wit scherm (echt waar!) als soort van artistiekerig kunstgreepje. Het logo van mode-ontwerper Martin Margiela was immers een blanco wit label, maar het tekent de mate van visuele virtuositeit in deze anekdotische pratende-hoofden-documentaire. We zien wat vage beelden van de revolutionaire modeshows die Margiela in de jaren '90 en de vroege jaren '00 tot één van de enfant terribles van de modewereld maakten. In statische shots zien we verschillende medewerkers die elk zo hun eigen verhaaltje hebben, maar eigenlijk weinig boeiends hebben te melden. Dat Martin Margiela een eigenzinnig, vriendelijk, publiciteitsschuw genie was, zoveel is wel duidelijk na een paar minuten. Helaas is de rest van de film vooral een bevestiging van dat beeld en is het vooral een lappendekentje van losse verhaaltjes die uiteindelijk leiden tot het (voor de kenners al helemaal niet verrassende) einde van Maison Margiela. Het is sneu dat een zo creatief persoon hier wordt geportretteerd door iemand wiens gebrek aan creativiteit de eigen film om zeep helpt.