• 9.374.006 stemmen

Wer War Hitler (2017)

Documentaire / Biografie | 450 minuten / 180 minuten (bioscoopversie)

Genre: Documentaire / Biografie

Speelduur: 450 minuten / 180 minuten (bioscoopversie)

Alternatieve titels: Who Was Hitler / Wer War Hitler? / Het Leven van Hitler - Een Blauwdruk voor Dictators

Oorsprong: Duitsland

Geregisseerd door: Hermann Pölking

Met onder meer: Adolf Hitler, Joseph Goebbels en Ernst Röhm

Gesproken taal: Duits

Plot Wer War Hitler

Wie was Hitler? Bijna iedereen kan deze vraag in het algemeen beantwoorden, want Adolf Hitler heeft de twintigste eeuw met zijn vreselijke dominantie als een nationaalsocialistische 'leider' op zo'n angstaanjagende manier gekarakteriseerd dat zijn naam bij niemand onbekend is. Hij is één van de meest gehate en beruchte figuren van de recente geschiedenis. Filmmaker Hermann Pölking laat echter zien in 'Wer war Hitler' dat ruim 70 jaar na het einde van het Derde Rijk en na zijn dood, het 'fenomeen' Adolf Hitler niet volledig besproken is. Om deze reden heeft hij een uitgebreide collectie archiefmateriaal samengesteld, die ook veel niet openbare bronnen bevat. Tegen de achtergrond van de sociale omgeving van de eerste helft van de 20ste eeuw, werpt Pölking een licht op het levensverhaal van Hitler en biedt ons een hedendaagse interpretatie.

Erich Ebermayer (narration)

In delen uitgezonden door NTR op NPO 2. Morgen alweer de laatste aflevering.

Alles is terug te zien via NPO Start

avatar van De filosoof

De filosoof

Ik vind dit een hele fijne documentaire over Hitler. Niet alleen is Hitler een even intrigerend als belangrijk enigma, maar de documentaire weet de valkuil te vermijden om politiek gekleurd te zijn en zo vooral munitie te leveren voor actuele politieke dicussies waarbij iedereen in z’n politieke tegenstander de nieuwe Hitler ziet (links ziet rechts als de nieuwe Hitler want vreemdelingenhaat, rechts ziet links als de nieuwe Hitler want antisemitisme, gelovigen zien in de seculieren de nieuwe Hitler want euthanasie, etc). Wat daarbij ook helpt is dat de documentaire geen commentaar levert, dat altijd evenveel zegt over de commentator als over de becommentarieerde, maar het verhaal vertelt door middel van louter historische citaten. De selectie ervan is veelzijdig en lijkt een tamelijk compleet beeld te willen geven dat recht doet aan de complexiteit van zijn onderwerp. De documentaire doet recht aan de uniciteit van Hitler en zijn beweging en diens tijd zoals je van een historische documentaire verwacht. De beelden, soms ook in kleur, versterken dat en zijn ook intrigerend op zichzelf.

Al met al een zeer geslaagde documentaire over de belangrijkste politicus van de 20ste eeuw. Ik neem aan dat het de verkorte bioscoopversie is die op TV in delen is uitgezonden; ik verwacht dat de hele film nog completer en dus nog beter zal zijn.

avatar van Theunissen

Interessante vierdelige Documentaire / Biografie over "Wie was Hitler ?", die opgebouwd is uit de volgende afleveringen:

1e aflevering: 1889 - 1929, De jonge Adolf Hitler sluit zich in München aan bij een leger en krijgt na WO I een leidende rol bij de NSDAP.

2e aflevering: 1929 -1938, Aan het begin van de jaren 30 wint de NSDAP bij elke verkiezing meer kiezers. Hitler wordt benoemd tot Rijkskanselier en zijn macht wordt onbeperkt. Hij vergaart fortuinen en verbergt zijn privéleven.

3e aflevering: 1938 -1943, Hitler heeft een flink deel van Europa onder controle, maar in het oosten ondervindt hij grote weerstand.

4e aflevering: 1939 -1945, De vernietiging van joden wordt industrieel aangepakt. Hitlers nederlagen nemen in aantal toe.

Met name de eerste drie afleveringen vond ik interessant en boeiend en daarin zijn ook beelden en foto's te zien zijn welke ik nog nooit eerder had gezien. Vanaf het moment dat de Tweede Wereldoorlog begint (halverwege de derde aflevering), vond ik het wat minder interessant worden, omdat daarin weinig nieuws voor mij te zien was. Wat ook goed gedaan is in deze vierdelige Documentaire / Biografie, zijn de voice-overs. Want via deze voice-overs horen we uitspraken van mensen uit zijn omgeving (zoals jeugdvriend August Kubizek), die schetsen wat voor persoon Adolf Hitler was en daaruit blijkt dat hij o.a. een "Sensitive Man" was

avatar van Theunissen

"Hitler Was a Sensitive Man" omdat bovenstaande link niet meer werkt.

avatar van The Oceanic Six

Interessante docu, die de afgelopen weken op de tv was. Heb alles even teruggekeken, wel prima dat dit de korte versie was. 450 minuten is me wat overdreven haha. Ik heb al mijn hele leven een grote fascinatie voor WO II, dus dit wilde ik wel zien, maar aan de andere kant was het ook grotendeels wel oude koek dat opnieuw is gebakken. Alleen in de aflevering over zijn jeugd kwamen nog wel interessante dingen naar voren. Nooit geweten dat bijna al zijn broers en zussen al heel jong overleden op eentje na. Verder is het grotendeels een kroniek zoals we die wel kennen over Hitler. Ik stoorde me wel een beetje aan de willekeur van de docu. Dan een Engelse voice-over, dan weer een Duitse, dan weer tig keer de naam van de persoon van wie een quote was. Beetje rommelig en het haalde me nog wel eens uit het verhaal. Buiten dat een aanrader, zonder dat je verrast zal worden. De beelden en de gebeurtenissen spreken voor zich.