• 9.375.099 stemmen

Oorsprong: Brazilië / Argentinië / Peru / Bolivia

Geregisseerd door: Alan Stivelman

Gesproken taal: Spaans

Plot Humano

Op pad in het Andes-gebergte en gewapend met een camera en 200 vragen, wil de 25-jarige Alan Stivelman de betekenis van ons bestaan achterhalen en de antwoorden op fundamentele vragen over wat het betekent om mens te zijn ontdekken. Met behulp van sjamaan gids Plácido die hem helpt het juiste pad naar verlichting te vinden, gaat Alan op een introspectieve en existentiële reis van drie maanden. “Humano” is het resulterende verslag van zijn ervaringen. De film combineert beeldmateriaal van de fysieke reis van Alan - zoals zijn en Plácido's tochten in de heilige bergen - en beelden van de ontzagwekkende natuurlijke omgeving, met animaties.

Oef.

Stivelman is wel een figuurtje. Een zweverig type dat op reis gaat om zichzelf te ontdekken, hoewel hij niet zozeer erg veel twijfels lijkt te hebben. Met z'n sjamaan erbij lijken ze redelijk vlotjes een hoop levensvragen te tacklen.

Stivelman is ook zo'n type dat alles "meer bewust" ervaart en begrijpt. Misschien dat sommige mensen daar ook wat aan hebben, maar ik vond het een vreselijk irritante aansteller. En aangezien deze docu ook niet veel meer is dan wat camerawerk op zichzelf gericht was m'n irritatiegrens al redelijk snel bereikt.

De animaties tussendoor stellen ook niet veel voor en gaan vooral over de lokale legendes. Je kan jezelf ook een beetje vergapen aan het decor, maar ook dat vond ik niet bepaald zinvolle tijdsbesteding. Misschien dat deze docu iets is voor mensen die ... op zoek zijn naar zichzelf ... en een sterke connectie hebben met Zuid-Amerika, maar ik val niet in die twee doelgroepen en vond het één grote interessantdoenerijtrip van bijna 90 minuten.