• 9.374.577 stemmen

I'm Not in Love: The Story of 10cc (2015)

Documentaire / Muziek | 60 minuten

Genre: Documentaire / Muziek

Alternatieve titel: 10cc - I'm Not in Love

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Roger Penny en Charlie Thomas

Met onder meer: Paul Burgess, Lol Creme, Kevin Godley

Plot I'm Not in Love: The Story of 10cc

Graham Gouldman, Eric Stewart, Kevin Godley en Lol Creme experimenteerden er begin jaren zeventig, als exponenten van de vruchtbare muziekscene in Noord-Engeland, lustig op los in hun zelfgebouwde Strawberry Studio. De chemische reactie van hun individuele talenten en hun bereidheid al hun ideeën uit te proberen, vernieuwden de popmuziek en leidden tot grote hits als The Wallstreet Shuffle, The Things We Do for Love en Dreadlock Holiday. Het hoogtepunt was de creatie van hun superhit I'm Not In Love. Ze bleken uiteindelijk meer begaafde muzikanten, schrijvers, uitvinders en kunstenaars dan popsterren.

avatar van des1

des1

Er zit een meid in m'n fitness klasje die Mandy heet. Ik refereerde een keer aan 10CC's I'm Mandy Fly Me. Je zag haar denken: hee ouwe lul, die groep ken ik niet. Vast van ver voor mijn tijd.... Oh well, voor liefhebbers, zien deze docu. Wel wat braafjes, maar dat was die groep überhaupt. Allemaal leuke weetjes over die tijd, met name Graham Gouldman die in 2014 nog individueel is inducted in de Hall Of Fame voor songwriters. Ik miste wat fijnproevers info, zoals waarom Gouldman op zijn basgitaar voornl. hoge noten speelde. Fraai vind ik dat... maar wel uniek.

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Heb 10 CC in maart vorig jaar nog gezien in Eindhoven. Live zijn ze echt steengoed. Ik heb hun muziek altijd al graag gehoord, ben daarom ook wel nieuwsgierig naar deze docu.

avatar van Metalfist

Metalfist

Be quiet, big boys don't cry

Bovenstaande zin die gefluisterd wordt, het is en blijft één van de meest kenmerkende stukken uit I'm Not in Love van 10CC. Een groep met een korte levensduur maar die wel een aantal erg uiteenlopende hits hebben gemaakt, waarvan ik bij een aantal zelfs niet wist dat het überhaupt van dezelfde band was. Hoog tijd dus om daar eens iets meer van op te zoeken en waar beter te beginnen dan bij een korte documentaire die vooral bestaat uit interviews met bandleden?

Want laten we eerlijk zijn, dat is vooral de kracht van deze The Story of 10CC. In een speelduur van nog geen uur kun je weinig diepgang brengen (er zijn documentaires van eenzelfde lengte die zich focussen op 1 album in het oeuvre van een groep, hier bespreken regisseurs Roger Penny en Charlie Thomas de volledige carrière van de vier prominente bandleden) maar het is wel een genot om de heren over hun periode bij 10CC te horen vertellen. Het bekendste nummer, waar de documentaire ook zijn titel is gaan halen, wordt bijna compleet onder de loep genomen en verder zijn er nog genoeg details (dat Graham Gouldman onder andere For Your Love van The Yardbirds heeft geschreven bijvoorbeeld) die de meer doorgewinterde fan ook wel zal kunnen bezighouden. Verder veel talking heads dus en het nodige archiefmateriaal maar dat is iets wat ik altijd wel graag zie in dit soort documentaires, op voorwaarde dat de geïnterviewden een logische keuze zijn.

Dat is hier dus zeker het geval en daardoor kijkt The Story of 10CC vlotjes weg. Komt vooral omdat de vier kernleden (Lol Creme, Kevin Godley, Graham Gouldman en Eric Stewart) stuk voor stuk interessante vertellers zijn. Verder is dit natuurlijk allemaal redelijk standaard. De carrière van de bandleden wordt chronologisch verteld en na de split wordt er nog even verder gegaan op wat ze erna hebben gedaan. Interessante kennismaking en dat was juist waar ik op hoopte.

avatar van Tarkus

Tarkus

Goede documentaire over 10cc.

Hun ontstaansgeschiedenis komt aan bod, het verloop van hun carrière, met de vele hits, en loopbanen na de split.

Vele dingen die ik nog niet wits, zeer interessante film dus, aanrader voor elke muziekliefhebber !!!

des1 schreef:

Ben jaloers. Ik moet dan meteen aan Barry Manilow denken helaas.

avatar van Hendrick99

Hendrick99

De hit "Dreadlock Holiday" staat weliswaar op naam van 10cc, maar dit was al niet meer de originele bezetting. Het duo Godley & Creme was voor zichzelf begonnen en zou meteen scoren met het nummer "Cry".

avatar van Film Pegasus

Duidelijke documentaire over de band dat de impact op de muziekgeschiedenis mooi weergeeft. En met getuigenissen van alle originele leden zodat het geen eenzijdig verhaal wordt. Niet al te lang ook niet en dus nergens langdradig. Misschien weinig creatief gemaakt, maar als document voor de muziekliefhebber is dit zeker een aanrader.