• 9.377.017 stemmen

Geregisseerd door: Mijke de Jong

Met onder meer: Michiel Huisman, Nadja Hüpscher en Egbert Jan Weeber

Gesproken taal: Nederlands

Plot Uitgesloten

Jonathan is Jehova's getuige. Samen met zijn vriend Koen doet hij echter allerlei dingen die volgens hun geloof verboden zijn. Beiden hebben ze een vriendin die geen Jehova's getuige is. Hierdoor lopen ze het risico om uit de gemeenschap gezet te worden. Jonathan besluit aan zijn vriendin te vertellen dat hij Jehova's getuige is. Nu komt hij echter voor de vraag te staan hoe hij deze liefde aan zijn ouders en de gemeenschap van Jehova's getuigen moet uitleggen.

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Niemand verder deze gezien? Was een Tele-film van twee jaar geleden. Verbaast me een beetje. (Mooi plaatje trouwens, Kap.)

avatar van FisherKing

FisherKing

Ja, gezien, maar geen hoogvliegertje...

avatar van doron v

doron v

Goeden Kalf nominatie voor Egbert JW. Goede film!

avatar van gotti

Voor de liefhebber(s): vanavond op NL 3 om 23.55 uur. Ben wel benieuwd.

avatar van bef.inferno

bef.inferno

Hmm, ja een jonge Weeber. Ik ben dol op dit soort films, en een onherkenbare dennis overeem.... Wat worden kleine jongetjes toch groot..

avatar van gotti

Verrassend goeie film met een erg goed acterende Weeber. 3,5*

avatar van hugohei

hugohei

Erg interessant onderwerp, die strenge Jehova's. Maar jammer genoeg maakte de film me niet echt veel wijzer. Het gaat, heel in het kort, over een jongen die zich losmaakt van zijn milieu, en dat kost grote moeite.

Maar er is weinig van zijn worsteling te zien.

Neem zijn vriendinnetje (Nadja Hubscher). Die komt nauwelijks echt serieus in botsing met hoofdpersoon Jonathan. Ze 'vindt het allemaal maar gek', en gaat een keertje lacherig mee, langs de deuren. Verder komt ze niet.

Scènes tussen vader Anne Buurma en zoon beginnen soms veelbelovend [zie de foto, de scène op het bed] maar stoppen voor er echt iets wezenlijks wordt uitgewisseld. Moeder is aardig maar zwak.

Waar ik op hoopte - een fikse scène tussen vader en vriendinnetje, een echte (ik neem aan : wanhopige) confrontatie - vond niet plaats. Ik weet even wie het scenario geschreven heeft maar ik vond het allemaal nogal schematisch.

Jammer.

avatar van renske

renske

Ik heb het einde nog niet afgekeken maar ik vond het heel leuk gespeeld en ik wilde blijven kijken maar dat ging helaas niet. Een eerdere film van Mijke de Jong, over krakers, vond ik destijds helemaal geweldig.

Ik vind het mooi hoe - en nu ga ik het woord maar eens gebruiken - integer ze een beeld weet te scheppen van de wereld waar die jongen in opgroeit en hoe dat eigenlijk helemaal niet zo vreselijk verschilt van 'de onze'. Mooi kleurgebruik ook.

Prachtige film. Ik zat er helemaal in.

Ik vind dat de makers subtiel met dit 'zware' onderwerp zijn omgegaan. Het langs de deuren gaan daar ontkom je niet aan, maar verder was het verhaal niet al te stereotyp.

Het is helemaal geen zware film. De jonge cast acteert spontaan. In combinatie met de jaren '80 muziek levert dit hele speelse scenes op. Zeer goede rol van Egbert Jan Weeber.

Aanrader!

avatar van Quentin

Quentin

Weet iemand hoe ik aan deze film kan komen?

avatar van Bloompje

Bloompje

Quentin schreef:

Weet iemand hoe ik aan deze film kan komen?

Ik zou het ook wel graag willen weten. Ik vond het een mooi klein filmpje.

avatar van Watts & Franco#1

Watts & Franco#1

Ik weet niet hoe je eraan kan komen maar hij is wel online te bewonderen op http://portal.omroep.nl/telefi...

avatar van Floris V

Floris V

Watts & Franco#1 schreef:

Ik zie hem er wel tussen staan inderdaad, maar hoe kan je hem bekijken? Misschien niet meer te zien? Zou jammer zijn...

avatar van Floris V

Floris V

Laat maar, ik ben er al achter: op programma van de NPS clicken en dan naar Uitgesloten bladeren.

avatar van JP

JP

mmmm, ik kan hem nu iig niet vinden. Kan dat kloppen?

avatar van otherfool

otherfool

He, dat is Egbert Jan Weeber in een hoofdrol. Die kende ik destijds nog niet.

Verder een prima telefilm over een onderbelicht onderwerp, interessant kijkvoer.

3*.

avatar van sydney

sydney

Nu een weekje online op de Telefilm site.

YuLaw16

Hmm, ik vind deze film veel te, ja hoe zeg je het, eenzijdig. Ik geloof niet, dat het er echt zo aan te gaat, bij onze jehovagetuiges, ook de mening in de film, zal voor veel jehova getuiges als kwetsend worden ervaren. Daarom geef ik deze film uit principe een 2.5, dit vanwege het feit, dat de film kwalitatief dik in orde is, Het verhaal boeit je na ongeveer 40 minuten, maar dan maakt het ook echt impact op je.

avatar van starbright boy

YuLaw16 schreef:

Hmm, kvind deze film veel te, ja hoe zeg je het, eenzijdig. Ik geloof niet, dat het er echt zo aan te gaat, bij onze jehovagetuiges,

Gebaseerd op een sterk autobiografisch boek. De schrijver heeft het zelf meegemaakt.

En als het gaat om het uitgesloten worden: dat gebeurt wel degelijk bij Jehova's getuigen.

avatar van vetnix

vetnix

hugohei schreef:

Maar er is weinig van zijn worsteling te zien.

Jammer.

ik vind je reactie redelijk onbegrijpelijk... er is weinig van zijn worsteling te zien? volgens mij gaat die hele film daarover!

het hele milieu wordt zo ontzettend realistisch afgeschilderd, echt bizar! er is natuurlijk geen sprake van dat marjan mee zal gaan naar de kerk... hooguit voorstellen aan zijn ouders. maar het is zo'n aparte wereld, echt een wereld afgescheiden van de gewone. als je dit niet zelf hebt meegemaakt dan kan je je er ook weinig bij voorstellen misschien en lijkt het heel irrationeel, maar zo gaat het er wel aan toe.

de echte confrontatie vind ook niet plaats... dat lijkt me juist typerend voor deze cultuur... daar worden de dingen inderdaad niet gecommuniceerd. het is ook erg opvallend dat jonathan blijft vasthouden aan zijn jehova's getuige leven totdat het niet anders meer kan. het losworstelen uit een denkpatroon, al die vergelijkingen die niet opgingen (het laatste deel van de film, met alleen geluid)... dat staat centraal in de film. en dat is ontzettend moeilijk uit te beelden, maar ik denk dat de filmmaker hier erg in geslaagd is.

schematisch? nee!

4,5*, wat mij betreft is dit zonder twijfel de beste nederlandse film ooit!

starbright boy schreef:

Ik zou graag beide kanten van het verhaal wilen horen

avatar van vetnix

vetnix

YuLaw16 schreef:

Ik zou graag beide kanten van het verhaal wilen horen

wat is dan de 'andere' kant?

vetnix schreef:

wat is dan de 'andere' kant?

Die van de jehova getuiges zelf natuurlijk. Je laat je toch geen mening over een groep vormen, als je de groep niet eens laat spreken.

avatar van neo

neo

vetnix schreef:

Dacht precies hetzelfde. Heeft een wel aardig grote indruk op mij gemaakt. Erg akelige en sterke film. 4 sterren

avatar van eRCee

eRCee

• 1978 stemmen

Zeer aardige film zeg. Met dank aan vetnix.

Een voor mij vrij origineel en best interessant thema. Het verhaal boeit, vermaakt maar weet pas aan het eind te raken, als de uitsluiting is afgekondigd: het beeld van de huilende Jonathan terwijl de voorlezer de financieele zaken bespreekt maakt indruk.
Grootste nadeel van deze film is de houterigheid soms, in handelingen en in dialogen. Als er al een confrontatie plaatsvindt wordt het niet goed uitgewerkt, met name die tussen de twee vrienden. Het slechte acteerwerk van eigenlijk iedereen helpt dan ook niet echt.
Daarentegen is Uitgesloten wel erg sterk gefilmd. Leuke cameratrucjes zijn bijvoorbeeld het achteruit bewegen van de camera gecombineerd met een zoom-in en mijn geliefde jump-cuts.

Uiteindelijk net niet goed genoeg voor de 3,5. Ik houd het op een verdienstelijke 3 sterren.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Goede film.

Deze film laat echt de jaren 80 zien. Goede acteurs, lekkere dame er bij. Zucht kon ik maar eens een dagje in de jaren 80 meemaken.

wel grappig vond ik dat op het moment dat die punkers door de straat rende om een rooftocht te beginnen je een so HI reclame in een etalage zag, dat hadden ze nog niet eens in de 1980's, of een stukje dat die Marjan een slipknot trui droeg, hadden ze ook niet in de jaren 80.

Maar voor de rest goed gemaakt.

avatar van alecx

alecx

..eenzijdig verhaal.. sorry, maar voor acteurswerk geef ik 3

avatar van stinissen

ivm voetbal vanavond geen film.

avatar van JayLunar

JayLunar

stinissen schreef:

ivm voetbal vanavond geen film.

ajakkes, ik had 'm willen zien.

avatar van Simon Smith

Simon Smith (crew films)

Hij is komende week op tv!