• 9.371.645 stemmen

Geregisseerd door: Andrew Lau

Met onder meer: Ekin Cheng en Eric Kot

Gesproken taal: Kantonees

Plot Miao Jie Gu Shi

Melvin is opgegroeid in Temple Street, thuishaven van de triades. Hij heeft zich echter nooit bij één van de bendes aangesloten en leeft een eerlijk leven. Toch moet hij vier jaar de gevangenis in wanneer hij een meisje redt uit de klauwen van een lokale bende en daarbij één van de criminelen vermoordt. Wanneer hij uit de gevangenis komt zoekt hij haar weer op, maar al snel komt Melvin er achter dat het leven als ex-gevangene niet zo eenvoudig is.

Interessant voor Wai-Keung Lau fans.

Een jaar voor Lau aan zijn Young and Dangerous reeks zou binnen kwam hij met dit filmpje op de proppen. Wie nog iets verder teruggaat komt ook nog To Live and Die in Tsimshatsui tegen, maar die heb ik zelf nog niet gezien. In ieder geval werd hier duidelijk de basis gelegd voor Lau's latere Triad filmpjes.

Die Triad setting is iets wat pas na '95 echt is komen opzetten in Hong Kong. Prostitutie, goktentjes, bars en eethuisjes. Overal waar je binnenstapt zit er wel een groepje ongure types die luidkeels hun aanwezigheid te kennen geven. En waar er twee groepjes zitten is er altijd wel ruzie. Ekin Cheng zou er later bekend mee worden, zijn rol als lone ranger hier was een goede voorbereiding.

Ook visueel al veel bekende zaken. Zo zijn er de floue, schokkerige slo-mo scenes die zo kenmerkend zijn voor die tijd. Verder donker, met veel blauwtinten en kille interieurs. Een typisch dramatisch verhaaltje over een anti-held die ondanks zijn goede bedoelingen niet losraakt uit het wereldje, en je het een blauwdruk van 15 jaar aan HK Triad films.

Verder weet ik niet of het Lau zelf was, of misschien toch Jing Wong, maar de verwijzingen naar een aantal Franse films zijn op z'n minst opvallend. Twee Trois Couleurs posters (Blanc en Bleu) én een dubbele verwijzing naar Léon. Eerst Crab die verkleed als Léon binnenkomt, daarna nog een poster van de film.

Wie graag zo'n Young & Dangerous filmpje ziet kan niet echt verkeerd gaan met deze. Lau legt een mooie basis, ondertussen is het allemaal al platgelopen natuurlijk, maar als genrefilmpje kan het er nog best mee door. Nu die Tsimshatsui nog eens zien te pakken te krijgen.