• 9.375.198 stemmen

Gesproken taal: Engels, Mandarijn, Frans, Nederlands en Russisch

Releasedatum: 22 oktober 2015

• CineMember Bekijk via CineMember

Plot Cafard

1914, Eerste Wereldoorlog. Terwijl Jean Mordant in Buenos Aires de wereldtitel worstelen behaalt, wordt zijn dochter Mimi in Oostende verkracht door Duitse soldaten. Jean zweert dat hij het onrecht zal wreken. Met zijn trainer Victor en neefje Guido neemt hij dienst bij het prestigieuze ACM-korps (“Autos-Canons-Mitrailleuses”). Omdat de zwaar gebouwde pantserwagens in de Vlaamse modder wegzakken, worden ze echter overgeplaatst naar het oostfront. Zeer tegen de zin van Jean, die bericht krijgt dat zijn Mimi zwanger is, begint een dramatische odyssee rond de wereld.

Jean Mordant

Yelena Dimitrieva (stemrol)

Jean Mordant (stemrol)

Vanaf 22 oktober in de bioscoop (September Film)

Teaser trailer geplaatst

avatar van Malick

Malick

Met stip de lelijkste / onnozelste animatiefilm ooit gemaakt.

avatar van barcam

barcam

Interessante animatiefilm omdat die de zinloosheid van de oorlog weergeeft.

Historische elementen zijn zeer goed over nagedacht en je voelt ook de moedeloosheid onder de soldaten.

Tof is veel van de dialogen in het "Ostends" gesproken zijn wat goed gedaan is door onder andere Wim Willaert en Sebastien Dewaele.

Weet niet wat ik moet vinden van de animatie, lijkt soms op playstation 1 rendering maar werkt niet echt storend.

Aanrader.

avatar van dimi303

dimi303

De wat hoekerige animatie past perfect bij de grimmigheid van de oorlog.

avatar van blurp194

blurp194

Niet echt waargebeurd, maar wel sterk geinspireerd door het verhaal van Constant le Marin en het 'echte' ACM corps. Maar wel hier en daar wat onsamenhangend verteld waardoor het af en toe meer een sfeerbeeld dan een vertelling wordt. Leuk en apart door de heel eigen visuele stijl. Maar die kan je ook erg lelijk vinden - het heeft wel wat van de stijl van FPS-achtige spellen van twintig jaar geleden.

avatar van Movsin

Movsin

Film die de waanzin van de oorlog weergeeft en dat doet aan de hand van animatie die door de kenners van het genre wellicht niet als het allerbeste zullen aanvaard worden maar precies door de ruwe stijl wel past in de brutalitiet van WO I.

De film vermeldt dat de personages fictief zijn maar toch geïnspireerd op de figuren van Constant Le Marin, succesvolle worstelaar uit het Luikse, en Julien Lahaut, lid van de Belgische Kommunistische Partij.

Al bij al een boeiend relaas, deze schets van een gebeuren uit WO I met een trip rond de wereld er bovenop. Zowat een buitenbeentje in de Vlaamse filmmakerij, vind ik.

De film wordt uiteraard ondertiteld bekeken vermits hij grotendeels in het Oostends dialect wordt gebracht, wat voor mij, toegegeven, misschien een pluspuntje was, vermits ik er tenzeerste mee vertrouwd ben.

avatar van K. V.

K. V.

Een beetje een speciale animatiefilm. Ten eerste omdat het een Belgische is, ook de animatie zelf is redelijk bijzonder: Een nogal hoekige, karig soort 3D-film. Het is wel niet de mooiste animatie, maar sommige scènes hadden wel wat en zagen er wel mooi uit. Het was wel niet echt een animatiefilm voor kinderen.

Ik vond wel dat het hoofdpersonage z'n stem er niet echt bijpaste, misschien omdat je wel weet dat de stem van Wim Willaert is. De stemmen zelf waren wel leuk en in het West-Vlaams.

Het verhaal zelf was ook wel de moeite en het verveelde niet.

Niet echt een bekende film, maar vond hem wel de moeite om gezien te hebben.

avatar van nadrin

nadrin

Heel goede animatiefilm. Het dialect was voor mij een pluspunt. Het maakte de personages echter. Maar tevens is dat misschien wel voor vele een nadeel.

avatar van stefan dias

stefan dias

Film met een boeiend verhaal, geloofwaardige karakters. Vond de dialecten ook een pluspunt.

Als je stills ziet , lijkt alles best wel goed getekend en ook de inkleuring is gedaan in monochrome tinten, wat je ook wel bij strips ziet. Deed dan ook vooral aan een soort graphic novel denken.

Alleen de animatie stond me tegen. Houterige bewegingen en elementen in het decor zoals bomen die er gewoon ingeplakt zijn. Vond dat vrij gedateerd en ouderwets en koud. Computeranimatie waar de computer nog vooral zijn gebreken laat zien. Alle steden en decors waren vooral steriele ruimtes en misten sfeer. De luchten waren geen lucht maar een wand de ruimte afsloten en alles een wat claustrofobisch gevoel gaven. En de inkleuring van de gezichten was vlak en ronduit slecht waardoor die soms door het licht uitgevreten leken en alle diepte misten.

Toch ebden die bezwaren geleidelijk weg, dankzij het boeiende verhaal en dito karakaters wat op de valreep toch een overwegend positieve indruk naliet.

avatar van Film Pegasus

Het verhaal van een Oostendse wereldkampioen worstelen tijdens de eerste Wereldoorlog. Gebaseerd op de Luikse wereldkampioen worstelen Henri Herd (Constant le Marin) die de gebeurtenissen in grote lijn meemaakte. Met zo'n held (de in Luik wordt geëerd met oa een gedenkplaat en een stadsreus, zou je je kunnen afvragen waarom ze zijn verhaal niet gewoon vertellen ipv er een personage op te baseren.

De stijl is opvallend. Je moet er wat voor zijn, maar het is op z'n minst vrij uniek. Geen gewone animatie, maar motion capture met gelijktijdige voice-recording. Het West-Vlaams zal voor sommigen wat wennen zijn, maar de stemmen in deze animatie zijn wel goed gedaan. De aankleding is geen vlotte animatie, maar wat hoekige computerstijl jaren '90. Op het eerste zicht is dat niet echt mooi, maar het gaat over de oorlog. De ruwe stijl past er wel bij. En de focus ligt vooral op de personages en het verhaal dat mooi naar voren komt.

Cafard is een kant van WO I dat minder bekend is. Gewoonlijk zien de beelden van de loopgraven. Een boeiende film die uiteindelijk beter is dan je zou verwachten. Echt overweldigen doet het niet, maar het geheel is wel boeiend genoeg. Een verrassende film.

avatar van Fisico

Fisico

Fijne Belgische animatiefilm over de Eerste Wereldoorlog die het beruchte doch minder gekende ACM-korps belicht. Het Korps Autos-Canons-Mitrailleuses (ACM) was een eenheid van het Belgische leger tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het vocht met pantserwagens uitgerust met kanonnen en machinegeweren. Ze werden vanaf 1915 ingezet aan het Oostfront aan de zijde van de Russische bondgenoten. Ze waren erg succesvol.

Qua stijl een beetje bizar. Bij momenten wat ruw en onafgewerkt met felle kleuren, daarnaast toch wat meer details zoals de gebouwen. Voelt hier en daar wat hoekig aan, maar de personages komen emotioneel wel goed tot hun recht. Zeker met het sappige West-Vlaamse accent best aangenaam om te volgen. Vrij geloofwaardig ook allemaal en als animatie opent hij deuren die een gewone film niet zou bereiken. De stijl is wat wennen, maar het verhaal neemt je voldoende mee om je niet te veel te doen focussen op de graphics.