• 9.377.185 stemmen

The Man Who Saved the World (2014)

Documentaire / Drama | 110 minuten

Genre: Documentaire / Drama

Oorsprong: Denemarken

Geregisseerd door: Peter Anthony

Met onder meer: Stanislav Petrov en Kevin Costner

Gesproken taal: Russisch en Engels

Plot The Man Who Saved the World

"Every moment counts"

Slechts enkele mensen kennen zijn naam, maar dankzij hem zijn honderden miljoenen mensen nog steeds in leven. De acties van Stanislav Petrov, een gepensioneerde officier uit het Sovjetleger, voorkwamen een wereldwijde nucleaire oorlog en de waarschijnlijke vernietiging van de Aarde. Petrov wordt daarom gezien als de man die de wereld heeft gered.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Bottleneck

Bottleneck

Uitstekende docu, met al die contrasten erin. Zo'n daad verricht maar bescheiden, en heel sober levend in een standaard Russisch achteraf flatje. De tegenstellingen zijn vooral mooi als hij eenmaal in Noord-Amerika is. Zoals in een bar met een grote Amerikaanse vlag op de achtergrond. Het gesprek met de all American safety guard / rondleider bij het raket lanceringssysteem, waar hij weer even z'n emotie niet onder controle kan houden als de rondleider z'n standaardpraatje voor toeristen doet.

Dan blijkt het toch geen tegenstelling te zijn en zaten de Amerikanen en de Russen er op dezelfde manier in. Leuke spiegel die de Amerikaan wordt voorgehouden waar hij van schrok. De film omzeilt ondertussen goed de val van propaganda. Vond het ook wel indrukwekkend hoe hij respect kreeg tijdens z'n reis.

avatar van Insignificance

Insignificance

Veel te kleffe zooi met een ronduit waardeloze voorstelling van hoe het zo ongeveer gegaan moet zijn. En niet alleen vanwege die stijve Russen. De rest van de docu is ook nauwelijks te pruimen. Blijkbaar vond men het nodig om er filmische allure en een narratiefje aan vast te plakken, maar met een kerel die in no time van ene naar de andere gemoedstoestand stuitert en een tolk die ondertussen ook een rolletje opeist, komt het totaal niet over. Ik kreeg vooral het idee dat het meeste in scène is gezet. Dan heb je nog wat zoetsappig gedoe met bekende acteurs (het zijn geen hogere wezens, hoor) e.d. en als klap op de vuurpijl een flinke schep persoonlijk drama, want baboesjka blijkt onbespreekbaar en dat moet natuurlijk uitgebuit worden. Niet te harden.

avatar van des1

des1

Ik zie 'm nou voor de tweede keer... Zou eigenlijk primetime vertoond moeten worden in de VS. Ik wist niet dat één Minuteman (waarvan er duizenden in silo's zaten) de vernietigingskracht heeft van ruim anderhalf keer dat van alle bommen die in WO2 zijn gebruikt. Overigens zou de Sovjet Unie in 1983 dan bijna raketten hebben gelanceerd als gevolg van wederom valse detectie!! Zoals toen net weken eerder een Koreaans passagiersvliegtuig 's nachts uit de lucht was geschoten omdat de Russen dachten met een spionagetoestel te maken te hebben. De lijn kan worden doorgetrokken naar wat gebeurd is met MH17. Petrov is nog geen jaar geleden overleden. In 1983 kwam ook de film WarGames uit. Toeval? WarGames for real: How one 1983 exercise nearly triggered WWIII | Ars Technica - arstechnica.com

Nog ff twee quootjes uit de docu/film. Zegt een Amerikaanse wapenhandelaar bij wie Petrov ff lekker met wapens mocht schieten: "one day there will be no more war, then you can come shoot here". Petrov: "de beste manier om je vijand te vernietigen is... om er vriend mee te worden".