• 9.372.898 stemmen

Our World War (2014)

Drama / Oorlog | 180 minuten (miniserie, 4 delen)

Genre: Drama / Oorlog

Speelduur: 180 minuten (miniserie, 4 delen)

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Bruce Goodison en Ben Chanan

Met onder meer: Rob Townsend, Gerard Kearns, Ross Armstron

Plot Our World War

Augustus 1914, twee weken nadat de Eerste Wereldoorlog werd verklaard. 80.000 man Britse troepen zijn gearriveerd in het zuiden van België, maar ze hebben nog geen contact gemaakt met de vijand. Onder meer het 4e Bataljon Royal Fusiliers is aanwezig, met een aantal van de best getrainde schutters in het Britse leger. Luitenant Dease Maurice en zijn vriend, de Australische luitenant Fred Steele, zijn twee van de schutters die kamperen bij de brug van Nimy, naast het kanaal van Bergen-Condé.

avatar van HALVE TAMME.

HALVE TAMME. (moderator series)

Mijn interesse is volop gewekt.

avatar van stinissen

De mijne ook

avatar van joolstein

joolstein

Een driedelige BBC-miniserie die werd uitgebracht als onderdeel van de 100-jarige herdenking van het begin van de Eerste Wereldoorlog. Volgens IDMB zijn er vier afleveringen want er schijnt ook nog een Interactive te zijn Waarin je beslissingen mag nemen voor de jonge korporaal Arthur Foulkes die een sectie mannen leidt tijdens de aanval op High Wood in 1916. Hoe het precies zit weet ik niet want High Wood (Bois des Fourcaux) is ook terug te zien in aflevering twee. Met behulp van helmcamera's, geweerloopcamera's, wankele beelden en een smal gezichtsveld brengt het verhalen van en vanuit het perspectief van soldaten die erbij waren.

De eerste aflevering: The First Day is gebaseerd op herinneringen van leden van het 4e bataljon van de Royal Fusiliers. Die twee weken nadat de oorlog was verklaard, (4 augustus 1914) verdedigingswerken opzette rond de Belgische stad Mons/Bergen. Ze verwachten de volgende ochtend verder te marcheren. Wat ze nog niet weten is dat het Duitse leger de andere kant van het kanaal al heeft bereikt. Nadat de eerste schoten zijn afgevuurd, bouwt de strijd zich langzaam en meedogenloos op. Deze aflevering was intens...doordat wat er gebeurd werd geschetst door het gebruik van luchtopnames; Britse troepen aan de ene kant van de rivier, en de enorme Duitse strijdmacht op de andere. De aflevering eindigt met een eerbetoon aan de troepen die vochten, met opnamen van het brigademuseum in de Tower of London...

De tweede aflevering is: Pals Naarmate de oorlog voortduurde, moesten rekruteringsacties jonge mannen aanmoedigen om zich aan te sluiten. Zij zouden bekend worden als de 'Pals' bataljons. Dit verhaal concentreert zich op een groep jongens uit Levenshulme, Manchester, die samen het 18e Bataljon, Manchester Regiment vormen. Het richt zich op Paddy Kennedy, een van de soldaten die is uitgekozen om deel uit te maken van een vuurpeloton, hij vraagt aan pater Brookes om hem te ontslaan van deze taak. De actie bestaat uit een reeks flashbacks naar de Slag aan de Somme en High Wood. Die gebeurtenissen zorgen dat hij in een persoonlijk conflict tussen loyaliteit aan zijn 'vrienden' en zijn bevelvoerend officier verkeerd. De foto aan het begin, van de jongens in burger die hun oefengeweren op de camera richten en aan het einde met deze keer alleen Paddy die een geweer vasthoudt, spreekt boekdelen...

De laatste en derde aflevering: War Machine speelt zich af tijdens de Slag om Amiens in 1918. Het is inmiddels al vier jaar oorlog en om de impasse te doorbreken zet men een vernieuwd wapen; de Niveleur oftewel een Mark V- tank in om de Duitse linies te doorbreken. Het begint als soldaat Chas Rowland en monteur Mike Weston zich aansluiten bij de bemanning. Ze nemen deel aan het offensief, en je ziet de tankbemanning in de krappe ruimte kampen met motorproblemen, schadelijke uitlaatgassen en elkaar. In deze is er ook een subplot van Chas Rowland met verschillende flashbacks naar aanleiding van een foto van een vrouw, en een brief die hij bij zich heeft

Door het gebruik van moderne filmtechnieken zoals vaste, op het lichaam gemonteerde camera's, helm en geweerloopcamera's, nachtzicht en wat kan worden omschreven als 'mission status updates' lijkt het soms op een soort Call of Duty: World War One of films als Saving Private Ryan (hoewel minder groots) en Fury. Aan de hedendaagse muziek moest ik even wennen maar mis stond niet! Uitstekende, innovatieve, ontroerende serie die niet te vergeten gebaseerd is op echte mensen, en hun verhalen over wat zij hebben meegemaakt. Ja dit was zeker een krachtige en één van de betere serie/films over de Eerste Wereldoorlog die ik heb gezien! Sterker nog deze serie is jammer genoeg veel te kort!