• 9.373.068 stemmen

Geregisseerd door: Lee Po-Cheung

Met onder meer: Anthony Chau-Sang Wong, Charlene Choi en You-Nam Wong

Gesproken taal: Kantonees

Plot Da Chan Fan

Kwai is een oudere triadebaas die het al een tijdje rustiger aan doet. Op een dag loopt hij Mei tegen het lijf. Zij heeft net het theehuis van haar vader geërfd, maar ze kan de zaak amper draaiende houden. Kwai besluit haar te helpen, tot Bill op een dag het theehuis binnenwandelt en de zaak van Kwai probeert over te nemen.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Anthony Wong.

Wat draagt hij deze film! De man heeft ondertussen een niet te evenaren oeuvre bij elkaar geacteerd, maar nog steeds is er geen stoppen aan. Nu zijn dit soort rollen ook niet de moeilijkste voor hem, volgens mij kan hij dit al slaapwandelend, maar toch blijft het indrukwekkend om zien hoe hij een hele film als deze op sleeptouw neemt.

Niet dat Lee compleet geen toegevoegde waarde heeft. Wat op zich een redelijk typisch verhaaltje is over een Triad baas die op z'n oude dag liever een wat rustiger leventje leidt, wordt best naar behoren neergezet. De luchtigheid van het begin, het drama halverwege en de onvermijdelijke vergelding op het einde worden allemaal kundig in elkaar gedraaid. De film kan zich nooit echt onderscheiden van het gros en met de groten kan deze Lee zeker niet mee, maar verder is het een meer dan solide genrefilmpje.

En dan is er gewoon Wong, één brok uitstraling. Mooie rol, knap neergezet en met genoeg flair om er eigenlijk nooit aan te twijfelen dat hij nog makkelijk 10 jaar op dit elan kan verdergaan. Hopelijk komt er in die tijd nog eens een echt grote regisseur aankloppen, want hij verdient het om toch nog minstens eenmaal écht te schitteren.

Enige voorliefde voor Triad films is wel best meegenomen, maar ook zonder dat geen verkeerd filmpje denk ik zo.

avatar van gauke

gauke

Een luchtige, komische misdaadfilm volgens het stramien van de jaren tachtig en negentig, met een bekwaam gemaakt maar (te) voorspelbaar verhaal, waarin een driehoeksverhouding centraal stond en dat vooral focuste op de melodramatische aspecten. De humor had een stuk scherper gekund en ik miste de gebruikelijke actiescènes, voorzien van visueel spektakel.