The Shining (1980)
Genre: Horror
Speelduur: 115 minuten (Europese release) / 146 minuten (Amerikaanse release)
Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Stanley Kubrick
Met onder meer: Jack Nicholson, Shelley Duvall en Scatman Crothers
8,4 (1.214.813)
Releasedatum: 30 oktober 1980
Beleef deze film nu bij Pathé! (re-release) TIPOn Demand:
Bekijk via Prime Video
Te zien in 17 bioscopen (re-release)
Plot The Shining
"A masterpiece of modern horror."
Jack Torrance (Jack Nicholson) is een schrijver met een writer's block. Wanneer hij wordt aangenomen voor een baan als huismeester van het prestigieuze Overlook Hotel, dat zich op een afgelegen plek in de bergen van Colorado bevindt, ziet hij dit als de ideale kans om inspiratie op te doen en zijn boek af te maken. Bovendien is het de perfecte plek voor hem, zijn vrouw Wendy (Shelly Duvall) en zijn zoontje Danny (Danny Lloyd) om tot rust te komen. In al zijn arrogantie slaat hij de geruchten dat er kwade krachten in het hotel zouden huizen, en het lugubere verhaal over de vorige huismeester die waanzinnig is geworden en daarna op gruwelijke wijze zijn gezin heeft uitgemoord, in de wind.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Spoilertopic
- The Shining (BoekMeter)
- The Shining (MusicMeter)
- Kijk op Amazon Prime
Doctor
Durkin
Young Woman in Bath
s0njaa
Ik geef deze film 3,5**.. Vooral nicholson trekt dit een beetje omhoog.. Zeer goede acteerprestaties naar mijn mening... Shelley Duvall was gewoon eng om naar te kijken.. Jemig, wat heeft zij de film naar beneden getrokken. In totaal heeft de film wat zwakke stukken en saaie dialogen die totaal geen rol hebben in de film. Ik ben het niet eens dat 'het licht' geen rol speelt want dat doet het wel degelijk. Read the book..
The One Ring
Het boek moet je bij deze film niet teveel als uitgangspunt nemen, aangezien Stephen King deze verfilming een verkrachting van zijn boek vond.
orbit
- 12092 berichten
Misschien moet hij meer boeken laten verkrachten dan..
- 1983 stemmen
De film viel wel mee maar had er toch wat meer van verwacht omdat hij hier in de top vrij hoog genoteerd staat. Jack Nicholson doet het wel vrij goed en trekt er veel scary gezichten en maakt veel scary geluidjes.
Veel horror was er niet aan, van in het begin verklapt men al heel veel waardoor de spanning grotendeels wegvalt. De muziek daarentegen was wel scary.
MXO
Ik heb gelezen dat de Amerikaanse Versie (langere versie) veel beter is dan de Europese? Kan iemand mij vertellen wat het verschil is. Ik heb zelf de Europese versie en is het nodig om de Amerikaanse te zien?
Dragon
Is hier al eens kort besproken:
In een notendop: de Amerikaanse is meer een psychologische horror/thriller en de Europeese meer een recht toe recht aan horrorfilm. Beide zijn geweldig, 't is maar net waar je meer voor in de stemming bent.
Zie ook:
tomkreunen
Ik denk dat dat juist het probleem is, dat als je eerst naar de lijst kijkt, dat je een hoop van een film verwacht! En in dat opzicht is dat wel jammer.
- 1983 stemmen
Daar zit wel iets in maar moet zeggen dat veel films uit de top zeer goed zijn en moet zeggen Jack Nicholson heeft veel goed gemaakt want anders was dit echt een flop voor mij. Dus ik dacht zoals de rest zal deze wel zijn plaats verdienen in de top
FillumGek
Net herzien en het blijft een topper. Moet wel zeggen dat ik Duvall slecht vind acteren en erg irritant vind.
Weerhoud me er niet van deze titel op vijf sterren te laten staan.
mikoz
Weerhoud me er niet van deze titel op vijf sterren te laten staan.
Ze is zeker irritant maar dat speelt ze juist zo goed.
Goed geacteerd dus.
FillumGek
Ja het is maar hoe je het bekijkt.
Misschien kan ze wel niet goed acteren, maar is ze van zichzelf gewoon irritant zodat het lijkt alsof ze goed acteert...
film_kaza
Ik heb de film gewoon 1 keer teveel gezien. Nadat ik de remake zag keek ik deze weer daarna, en bij deze verveelde ik me rot. Ik kijk deze film over 5 jaar nog wel een keer. Op dit moment vind ik zelfs de remake beter.
Verlaag hem naar 3,5.
Charles Manson
Op dit moment vind ik zelfs de remake beter

- 1983 stemmen

Heb nu de remake nog niet gezien maar Jack Nicholson deed dat hier goed en dan die rol zien door iemand anders komt toch niet goed uit denk ik persoonlijk.
Drs. DAJA
Verlaag hem naar 3,5.
Ik heb een maand of twee geleden ook de remake gezien nadat ik deze had gezien. Vanavond weer gekeken. En het is toch een onovertroffen horrorfilm. Uiterste vorm van perfectie die gemengd wordt met angst.
Vreemd dat Kubrick niet meer horror heeft gemaakt, want hij brengt het echt op een geweldig niveau.
Meesterfilm.
Ne_Na
Geweldige film ! van mij 5 * ! heb 'm gezien toen ik nog best jong was (en later nog een keer of 10 haha)
maar hij blijft goed.
wat WAS ik bang als klein meisje !
Moviestar1979
Ja,absoluut een topper.
Over Jack Nicholson zijn we het bijna allemaal over eens dat hij weer een knap staaltje acteerwerk heeft geleverd.
IJzersterk zelfs !!
Stanley Kubrick zegt ook meer dan genoeg als we zijn andere speelfilms onder de loep nemen.
Verder ben ik blijkbaar niet de enige die zijn negatieve opmerkingen plaatst over Shelley Duvall.
Ze heeft vooral tijdens het maken van deze speelfilm voor veel oponthoud gezorgd waar Kubrick uiteraard niet blij mee was.
Sorry, hoor.....bad mistake om haar te laten casten voor de rol van Wendy.
4 * voor dit meesterwerk.
film_kaza

Eerst keek ik deze 2 keer. Dan is deze film een raadsel en spannend. Toen keek ik de andere. In de andere versie word alles duidelijk en beter uitgelegd. Ik zag deze vlak na die andere en vond hem ineens erg saai. Komt vast ook omdat ik hem iets te vaak gezien heb.
tevelenco
Echt een klassieker deze film.
Al veel over gehoord maar nu dan eindelijk ook gezien.
De film wordt mooi en sfeervol in beeld gebracht en kent veel suspense.
Wat vooral veroorzaakt wordt door het gebruik van allerlei creepy geluiden.
Erg goed gedaan.
En natuurlijk een geweldige Jack Nicholson die een geweldige rol neerzet.
Kortom een toppertje in zijn genre.
Prudh
Eindelijk ook eens gezien.. En zeker geen spijt. Nicholsons personage glijdt langzaam maar zeker af, heerlijk hoe dat in beeld is gebracht. Ik las hier kritiek over de traagheid waarin Jack door sloeg. Alsof mensen aan het wachten waren op dat ene moment. Maar juist de spanning die zijn toenemende krankzinnigheid met zich mee brengt maakt deze film goed. En dat natuurlijk niet alleen. De constante suspence die er heerst in dat grote, schijnbaar lege gebouw. Waar tweelingen op de gang verschijnen.. waar lege zalen vol zijn.. brrr
****
Charles Manson
hahaha, je hoort ook regelmatig dat Nicholson juist te snel buiten zinnen raakt.
Te snel om je nog met hem te kunnen identificeren.
nu ja, ik vind de film perfect.
maguled
Het einde had misschien wat beter gekund, maar dit is voor mij de beste thriller-/horrorfilm die ik ooit gezien heb. Vooral het adembenemende acteerwerk van Nicholson is met niets te vergelijken. Vreselijk als ie te keer gaat met die bijl. tjonge, tjonge...!
Dennis Evahi
....Redrum,redrum, redrum... (Danny)
Deze film blijft steengoed! Boek van Stephen King is ook super maar bovenal is het verhaal fantastisch verfilmd...Om waanzinnig van te worden!
euroburger
Mee eens, echte old school horror, zoals misschien vooral zij het kunnen waarderen die rond het uitkomen van de film al net de leeftijd hadden te mogen gaan kijken, voor ons was dit huiveren in die tijd, het gesprek van de dag.....
hab3045
Geniale film, mooiste scene vond ik dat Jack tijdens een wandeling door het hotel opeens midden in een jaren 30 danszaal staat vol dansende mensen... die er dus eigenlijk niet zijn!
Erg spannend, beter dan het boek.

Doctor Sleep
2019

Legendarische horrorfilm 'The Shining' van Stanley Kubrick vanavond te zien op televisie

Dit zijn enkele van de beste films uit de koker van Warner Bros.

Geen enkele nominatie: vijf klassiekers die ooit volledig werden genegeerd bij de Oscars

'The Shining' is net op tijd voor Halloween weer te streamen: 'Voel nog de rillingen over mijn rug'

Se7en

The Usual Suspects
Thriller, 1995

American Beauty
Drama, 1999
kindermishandelinghoteloudjaarsavondmontanagebaseerd op boektelepathyisolatiehotelier oregon, usacoloradomazegravehalloweensnowstormbartenderseclusionaxdelusionalcoholismepsychic powersurrealismeeenzaamheidpremonitioncaretakervisionsneeuwhuiselijk geweldpostmodern psychologische thrillerauteurtweelingenlabyrinthalcoholischcultfilmblizzardpsychological horrormutilationbloody body of childextrasensory perceptionuxoricide motherhoodfilicidesnowed inburial ground hypothermiahaunted hoteloff seasonpsychological disintegration detachedparanoidvexedafi franticpediatricianrepetition moeder zoon relatiemalicioussupernatural poweranxiousnew year supernatural horrorghost childpsychotronic filmdrearyaxwriters-blockcabin fever psychological horrornegativedeal with the devilnuclear family avant gardeyosemite national park suspensefulegotisticalnew year's partytwin sistersidentical twins arrogantassertivedemeaningenraged frustratedharshmean spiritedsardonic