134.914 gebruikers | 85.737 films | 31.053 regisseurs | 3.508.891 berichten | 4.931.499 stemmen

locatie: Films » Häxan (1922) » Info

Häxan (1922)

Alternatieve titel: Witchcraft through the Ages

Häxan (1922)
50 stemmen | gemiddelde 3,43
mijn stem:
Denemarken / Zweden
Documentaire / Horror
104 minuten / 76 minuten (heruitgave uit 1968)

geregisseerd door Benjamin Christensen
met Elisabeth Christensen, Astrid Holm en Karen Winther

Documentaire over hekserij door de eeuwen heen, voornamelijk bestaande uit gedramatiseerde vertellingen van hekserij-gerelateerde gebeurtenissen waarvan men beweert dat ze echt plaatsgevonden hebben.

gebruiker
bericht

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 17 januari 2006, 12:36 uur
Anders dan bij vele andere films uit de eerste paar decenia van deze eeuw heeft Häxan niks aan kracht ingelevert. Nog steeds boeiend van begin tot eind.
4,5* een tijdloze klassieker

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 15 november 2007, 11:20 uur
Gisteren gezien. Erg vette film. Het leuke is dat de film zichzelf presenteert als docu. Na een uitleg van de rituelen etc uit de middeleeuwen, word dit alles nagespeelt. na dit verhaal volgen er wat conclusies en referenties naar de "moderne" tijd.

de docu bestaat uit uitleg mbv intertitles en illustraties uit boeken/ na gebouwde sets. Deze oude illustraties hebben sowieso al iets mysterieus, de details waarni je ziet wat heksen deden etc in combinatie met een vervreemende soundtrack bouwen al redelijk wat spanning op.

Daarna worden alle principes uitgelegd mbv een verhaal. Ondanks het feit dat er nadrukkelijk word gezegd dat wat je ziet nagespeelt is, en de effecten soms cheesy zijn, is het een intense film. Schokkend hoe mensen met elkaar omgaan en hoe de rituelen van de heksen eruit zagen.

Dit alles werk goed. zeker het kijken waard voor fans van nosferatu, vampyr en dat soort spul.

p.s. de versie die ik heb gezien van de film duurde 104 minuten en heet Häxan. Naast deze versie is de film ook in de jaren 60 uitgebracht met commentaar van william S. Burrough en jazzy muziek. Deze versie duurt 77 minuten en heet: Witchcraft troughout the ages. Scheelt dus 30 minuten en iemand die commentaar geeft mbv jazz muziek...

» Laagste prijs voor deze film op DVD

Haxan (€ 23,99)
exclusief € 1,95 verzendkosten

Haxan (€ 26,99)
gratis verzending

Haxan (€ 27,99)
exclusief € 1,95 verzendkosten

» alle winkels en formaten voor deze film

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 9 januari 2008, 22:28 uur
Deze is toch ook legaal te downloaden omdat het public domain is, of niet?
Indien ja, waar moet ik dat doen?:P

starbright boy
(moderator)
avatar van starbright boy
nieuw bericht [permalink] geplaatst op 9 januari 2008, 22:57 uur
Nee, dit is geen public domainfilm voor zover ik weet.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 10 januari 2008, 3:57 uur
Hmm hij staat wel op archive.org waar ik m gezien heb. Ook las ik op wikipedia (jaja niet betrouwbaar, weet ik) dat alle films uit 1922 public domain zijn..... (?)

2,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 10 januari 2008, 10:14 uur
Ligt volgens mij aan een verjaringsmoment voor copyrights toch? (Na 75 jaar of iets dergelijks.)

Dus dan moeten wel alle films uit hetzelfde jaar public domain zijn.

starbright boy
(moderator)
avatar van starbright boy
nieuw bericht [permalink] geplaatst op 10 januari 2008, 10:43 uur
Was dat niet 70 jaar (oid) na de dood van de regisseur? Of is dat alleen sinds de wetswijziging?

2,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 10 januari 2008, 11:45 uur
There are three ways works fall out of copyright and into the public domain. First there are works which have lost their copyright. Before 1978, works that were published without a valid copyright notice could lose their copyright protection. (As an related aside, an Arizona State University law student has argued that Mickey Mouse falls into this category because Walt Disney failed to attach the proper copyright notice to the earliest version of this venerable mouse. [2]) Second, there are works whose copyrights were not renewed. Under earlier versions of copyright law, copyright owners had to renew their works if they wished to enjoy additional years of protection offered under the statute. Filmmaker Frank Capra's movie, It's a Wonderful Life, fell out of copyright for failure to renew. And finally, there are those works whose copyright term has expired, i.e., the work's statutory term of protection (now the "life of the author plus 70 years for most works) has ended and the work enters the public domain.

je hebt gelijk. :) .

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 19 februari 2008, 11:08 uur
hoe dan ook, public domain op internet is een beetje een trieste bedoening. De kwaliteit is daar echt te slecht om aan te zien.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 4 maart 2008, 13:25 uur
Mooie documentairy over The Witchcraft through ages. Erg intressant en bevat ook mooi beeldmateriaal. Een van de meest intressante documentaires die me echter heeft weten te boeien; ode aan Benjamin Christensen.

Single Disc van Criterion verkrijgbaar of
Tartan edition

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 9 april 2008, 8:30 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Om nu te zeggen dat het de tand des tijds heeft weerstaan is een beetje overdreven, maar toch was het toch interessant en leuk om te zien, alhoewel het meeste mij wel bekend was. Prachtig hoe de oude vrouw wraak neemt op de familie die haar brandmerkte als heks. Door hen allen tijdens de ondervraging ook te brandmerken als heks.

2,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 7 november 2008, 0:03 uur
Ja ^^ dat wat legan zegt vond ik ook wel een geinig stukje, maar ik kan niet zeggen dat de docu me als geheel enorm geboeid heeft. Meer als curiosum uit die tijd.wel aardig.

Kan ook komen omdat mijn versie echt vreselijke jazz-muziek als achtergrond heeft. Ik heb verder niets tegen jazz, integendeel, maar hier paste het echt voor geen meter bij.

Juneau_
nieuw bericht [permalink] geplaatst op 1 januari 2010, 13:03 uur
Mooi combinatie van documentaire en verhalende elementen. De film weet dan ook van het begin tot het einde te boeien. Ik vond het met de effecten ook nog wel meevallen, de heksen die op hun bezemsteel door de lucht vliegen, waren best overtuigend.

Zeker een aanrader om te kijken.

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 23 april 2010, 15:58 uur
Ja die jazz versie is redelijk kut, hoe interessant Burroughs ook mag zijn. Ik prefereer de originele versie, met intertitles dus, en de soundtrack van Bronnt Industries Kapital. Gisteren herzien, en ik blijf bij mijn 4,5. Een errug goede silent.

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 27 april 2010, 15:33 uur
Net de dvd aangeschaft, jammer genoeg staat de soundtrack van Bardi Johansson niet op deze dvd. ( die soundtrack heb ik op de kop kunnen tikken in Reykjavik ). Soundtrack van Bronnt Industries Kapitel vind ik ook goed maar kan zeker niet aan voorgaande. Binnenkort deze film wel eens bekijken.

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 23 mei 2010, 20:00 uur
Eigenaardige film die volledig anders opgebouwd is dan de andere stille horrorfilms uit de jaren '20. Regisseur Christensen richt zich in dit docu-achtige relaas over heksenvervolging meermaals tot de kijker en tracht zo een boodschap over te brengen. Kort samengevat veroordeelt hij de kleinburgerlijkheid waarmee in de middeleeuwen talloze vrouwen op de brandstapel belandden wegens vermeende hekserij. Bij zijn kritische bemerkingen toont hij op realiteit gestoelde beelden van diabolische rituelen, klopjachten en gruwelijke folteringen die heksen dwingen tot bekentenissen. Als op het einde nog een parallel wordt getrokken met hoe men in de jaren '20 omging met psychiatrische patiënten en mensen die afwijkend gedrag vertonen, zien we dat er nog maar weinig veranderd is(ook anno 2010 nog niet).

Hoewel Häxan dus een sterke boodschap brengt over stigmatisering, schiet de film op bepaalde aspecten flink tekort. Er zit weinig lijn in de verschillende aktes waardoor het geheel nogal rommelig overkomt. Bovendien ogen de kostuums van de demonen zo ridicuul, dat je bepaalde scènes moeilijk serieus kan nemen. Ook is de keuze voor luchtige klassieke muziek die de duistere thema's moet begeleiden op z'n zachtst gezegd vreemd. Maar uiteindelijk haalt Häxan zijn kracht uit de kritische benadering van religieus fanatisme dat veel slachtoffers heeft gemaakt. En als je zoveel honderden jaren later merkt hoever we in bepaalde delen van de wereld staan, stel je met verbijstering vast dat hele bevolkingsgroepen nog steeds niet uit fouten van het verleden geleerd hebben.

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 5 augustus 2010, 22:37 uur
nog een keer herkeken, wederom met Bronnt Industries Kapital soundtrack. En pats boem, zo mijn top 10 in naar nummer 4. Na vijf keer kijken nog steeds niet minder interessant of onheilspellend. De vorm van de film en de ronduit meesterlijke mise-en-scene zijn onovertroffen.

TOPFILM

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 20 september 2010, 2:32 uur
Een van de amusantse silents ooit,dat zeker.Onder het mom van een wetenschappelijk verantwoorde documentaire volverontwaardiging over bijgeloof en zich beroepend op de rede,is het eigenlijk een pure exploitation avant la lettre film die alle torture porn elementen uit latere hexenfilms reeds toont of suggereert,gelukkig maar!
De docu-sequenties zijn al tamelijk bizar met als hilarisch element de aanwijzende pen,terwijl we aan het slot worden getrakteerd op sixties anti-psychiatrie.
Wat de fictie betreft:ook deze sequenties zijn vaak om van te gieren en bevatten talloze wtf momenten en beelden die je niet meer vergeet,zoals de hexensabbath met de regisseur als Satan zelf.En ja,hij wordt potdorie op zijn kont gekust,zoals het hoort!De effecten waren voor de tijd meer dan prima in orde.Toch kan een zekere warrigheid de scènes niet worden ontzegd,wat ook weer bijdraagt aan de charme.
De verminkte jaren '60 uitgave met die junk is gedateerder dan de film zelf en kunt u overslaan.
Overigens is het beter om de film op mute te zetten en je eigen soundtrack te creeren,een dweilorkestje dat Wagner,Schubert enz. verkracht is het ook niet echt.

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 19 juli 2011, 16:11 uur
Deze gaat op Lowlands draaien dit jaar. Bron. Met een nieuwe soundtrack van Kevin Toma. Bron.

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 19 juli 2011, 16:26 uur
Beste soundtrack vind ik nog altijd de versie van Bardi Johannsson, enkele jaren geleden kunnen aanschaffen in kleine maar bekende muziekzaak in Reykjavik. ( de naam ontsnapt me nu wel eventjes )

edit: de zaak noemt 12 Tónar.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 4 september 2011, 21:45 uur
Super lachen film en het deed me een beetje denken aan Monty Python.
Ik vond de humor echt goed en was verbaasd om dit soort humor in een jaren 20 film te mogen aantreffen. De film is zodanig goed dat hij voor dat je het weet al gedaan is.
Een dikke aanrader!
Hopla, we doen eens zot, 4,5!

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 16 oktober 2011, 22:16 uur
Unieke filmervaring: deze film gezien op het Filmfestival Gent in de Ridderzaal van het Gentse Gravensteen, met live muzikale begeleiding door Frederik Croene op het Hammondorgel. ^O^