134.900 gebruikers | 85.713 films | 31.046 regisseurs | 3.508.432 berichten | 4.930.554 stemmen

Dr. Mabuse, der Spieler - Ein Bild der Zeit (1922)

Alternatieve titels: Dr. Mabuse: The Gambler, Dr. Mabuse, King of Crime

Dr. Mabuse, der Spieler - Ein Bild der Zeit (1922)
45 stemmen | gemiddelde 3,91
mijn stem:
Duitsland
Misdaad / Thriller
195 minuten / 297 minuten (gerestaureerde versie)

geregisseerd door Fritz Lang
met Rudolf Klein-Rogge, Alfred Abel en Aud Egede Nissen

In het Berlijn van na de Eerste Wereldoorlog probeert dr. Mabuse via de criminaliteit geld en macht te verwerven. De detective Norbert von Wenck probeert hem uit alle macht te stoppen.

Deze film staat op nummer 71 in de tip 250
» volledige tip 250

gebruiker
bericht

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 22 augustus 2005, 9:22 uur
De eerste film van meestercrimineel Dr. Mabuse door Fritz Lang. Prachtige film in 2 delen. Dr Mabuse, die in bijna iedere scene een andere vermomming aanheeft, word geweldig neergezet door Rudolf Klein Rogge en de film verveeld geen moment ondanks de lange tijdduur (4 1/2 uur)

Ik heb thuis de dvd van Eureka liggen en dat schijnt de meest complete versie te zijn. Een hele goede restauratie en leuke extra's (docu over muziek, schrijver & de film).

Zeker de moeite waard voor iedereen die van Stomme films houd (of van goede misdaad films).

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 6 januari 2006, 1:20 uur
‘Voor je plezier’ 4 uur een stille film kijken... Het klinkt redelijk kansloos, wat het misschien ook wel is, maar ook deze keer viel de rit weer reuze mee. Ik durf zelfs veilig te zeggen erg meegesleept te zijn door het intrigerende misdaadverhaal. Mijn persoonlijke voorkeur gaat toch wel meer uit naar het hectische (propaganda) werk van Rusland, maar de veelheid aan personages, de aardige plotwendingen en genreoverlappingen wisten de aandacht er goed bij te houden. Dit soort films blijven echter wel in de schaduw staan van imposante stille films als Metropolis, Intolerance of Strike, die het hele stille film tijdperk naar een ontzettend hoog niveau hebben getild. Maar als solide misdaadfilm is deze film zeer geslaagd en blijkt de lengte niet perse iets om voor terug te deinzen.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 4 maart 2008, 14:01 uur
Erg apparte film, overigens een old classicle met mooie shots. Echt een aanrader.

klute89
nieuw bericht [permalink] geplaatst op 13 april 2008, 12:10 uur
ik ga deze maar eens aanschaffen, ik ben er erg benieuwd naar.

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 1 november 2009, 20:38 uur
Het is best een goede film, maar het hele verhaal kan ook in 90 minuten verteld worden. De film is ook niet zo uitgesproken expressionistisch als anders Duits werk uit die tijd, het is allemaal wat conventioneler en daardoor toch minder interessant. Ik heb overigens een versie gezien van vier uur, dat is weer een andere tijdsduur dan hierboven, dus er zijn kennelijk heel wat versies in omloop. Tip: kijk de korste! ;-)

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 5 september 2011, 0:39 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
De beursscène vond ik geniaal.
Daarna daalde de geloofwaardigheid vond ik wel want meneer kon extreem goed hypnotiseren en das soms wel iets te gemakkelijk.
Niet tegenstaande is dit wel een extreem goede film en zeker het aanraden waard, volgens mij één van de meesterwerken in het lange oeuvre van Lang.

Vier