Genre: Drama / Horror
Met onder meer: Morjana Alaoui, Mylène Jampanoï en Catherine Bégin
Gesproken taal: Frans
Releasedatum: 11 december 2008
Plot Martyrs
"They haven't finished being alive."
Frankrijk, begin jaren ’70. Als de 10-jarige Lucie na maanden spoorloos verdwenen te zijn geweest wordt teruggevonden, zit haar lichaam onder de wonden. Er is echter geen spoor van seksueel misbruik; waarom ze werd ontvoerd en door wie, is een raadsel. Vijftien jaar later, en geholpen door haar vriendin Anna, zoekt Lucie genoegdoening...
Anna Assaoui
Young Anna
Davidus
wat een slechte film,..
conclusie:
anderhalf uur van mijn leven verspilt...
niks goeds te zeggen over deze film.
als ik lager kon geven dan 0,5* zou ik dat doen
ik gaa nu de DVD Martyrs kapotmaken
De film is op een ander (hoger) ervaringsniveau geschreven dan de standaard Hollywood film. Deze is niet voor amusement bedoeld. Het deelt gelijk in het begin een paar keiharde klappen uit waardoor je met andere ogen deze film bekijkt/ voelt. Je kan niet van een afstandje relaxed vrijblijvend kijken, de film komt diep bij je binnen, gaat voorbij aan het verstand en gijzelt je emoties en gevoelens. De film is ziek en geniaal tegelijk. Het raakt het meest demonische en verlichte in de mens. Een film van een hogere dimensie.
Heb je deze ervaring niet dan zal je het idd een verschrikkelijke film vinden...
jacobine_rodijk
Daniel Stamm (The Last Exorcism) zal de remake gaan regisseren.
mikey
Deze is niet voor amusement bedoeld....
ExXxtreme
Ziek is hij zeker of hij ook nog geniaal tegelijk is, that's the question. Ik vond hem zeker wel goed op het einde na; het is noggal flauw dat die oma zelfmoord pleegt gewoon omdat ze dan niet moeten zeggen hoe het leven na de dood eruit ziet. Ze hadden in mijn ogen beter eens even heel lang nagedacht en maar met een goed antwoord gekomen op deze vraag ookal is dit antwoord totaal fout. Nu moeten we zelf meisjes gaan martelen om het te weten te komen -_-
Fortune
Nu moeten we zelf meisjes gaan martelen om het te weten te komen -_-
Lol, laat ons weten als je progressie boekt.
JDSsmetje
Zoals wel al eerder geweten wordt de regisseur van de remake Daniel Stamm. Hij zegt:
"Martyrs is very nihilistic. The American approach would go through all that darkness but then give a glimmer of hope. You don't have to shoot yourself when it's over." But ... but ... the nihilism is part of the point! There may be some interesting directions you could push things in to do something different with it but if you strip that element out you run a very significant risk of altering something fundamental to the story in which case it makes more sense to just tell a new story rather than trying to force this one to be something it is not.
Word ik niet bepaald vrolijk van. "a glimmer of hope"
Amerikanen
Hoop bieden in zo'n film, je moet wel keihard op je kop zijn gevallen wil je dat doen.
JLjuju
Ik heb de meest erge stukken van Irreversible gezien ((spoiler voor irreversible verwijderd-SB), de gehele film niet overigens), en ik voelde me er toch akelig beroerd door.
Raden jullie me aan deze film te gaan kijken? Ben niet echt zo van de horror eerlijk gezegd.
JDSsmetje
Ikzelf was alleszins meer gechoqueerd door Irréversible dan door Martyrs.
Co Jackso
- 21924 berichten
Ik heb de meest erge stukken van Irreversible gezien (spoiler voor irreversible verwijderd-SB)], de gehele film niet overigens), en ik voelde me er toch akelig beroerd door.
Eerlijk zou ik deze film dan afraden. De vele (positieve) recensies maken duidelijk dat dit geen normale horror is. Het is psychologische horror, waardoor de impact bij de kijker alleen maar groter is.
Archibald
Dit is echt een ongelofelijk zieke (op verschillende manieren interpreteerbaar) film. Waar de meeste horror films stoppen bij deel 1 van deze film, doet deze film niet alleen een schep daar bovenop, met een werkelijk prachtig einde.
Ik zie dat er vergelijkenissen worden gemaakt met Haute Tension en Frontieres. Nou, heb ik Frontieres niet gezien, maar Haute Tension wel. En ik moet wel even zeggen dat ik Martyrs beter vond Haute Tension (misschien een gevaarlijke uitspraak, maar ik heb een uitleg waarom ik dat vind). Beide films hebben een ongelofelijk einde, het einde van Martyrs maakte echter (veel) meer indruk op me.
Ga ik de remake kijken van Daniel Stamm? Nee.
Ga ik Irréversible kijken, die volgens JDSsmetje nog choquerender is dan Martyrs? Nee.
Ga ik Martyrs herkijken? Ik weet het niet, ik denk dat ik de film niet nog een keer aan kan. De film is zó ziek, dat ik mezelf ervan wil weerhouden om nog een keer naar zo iets te kijken.
Lees: ik ben van mening dat dit een van de beste horrorfilms is van de laatste tijd en daarmee bedoel ik de laatste 20/30 jaar (een wellicht nog gevaarlijkere uitspraak).
orbit
- 12092 berichten
Niet teveel kolen op het vuur willen gooien, maar zo ziek vond ik deze niet. Net zomin als Irreversible trouwens (als vergelijk trouwens een slecht voorbeeld, kompleet andere film). Ik zou echter deze stukken makkelijker nogmaals bekijken als Irreversible.. dat heeft alles te maken met hoe effectief en meer professioneel geweld in beeld is gebracht bij die film en ook hoe een lijdensweg echt wordt overgebracht. Dat valt bij Martyrs best wel mee, en de plot helpt niet aan geloofwaardigheid mee.
Glacius
De film is wel degelijk ziek, net als Irreversible, maar wel verdraagbaar.
Irreversible was voor mij "indrukwekkender" vanwege de realistisch manier waarop een choquerende gebeurtenis werd neergezet. Verder zijn het totaal andere films natuurlijk.
Haute Tension vond ik overigens totaal niet choquerend.
maurice32
de film is echt ziek , vooral de laatste 20 min.
maar ook weer geniaal , ik wou hem weer eens bekijken de film , maar ik durf niet meer ^^
blijft nog steeds 4,5 ster ... misschien later wel 5 sterren , afwachten .
intezar
ik wou hem weer eens bekijken de film , maar ik durf niet meer ^^
Kan je nog altijd naar een Disney movie kijken. Komt goed
TimZor
Ik vondt het ook wel meevallen m.b.t. zo ziek dat je het niet meer kan kijken. Ik heb hem vrij makkelijk herkeken nadat ik hem eerste keer gezien had. Maar mij verras je zowiezo al niet zo snel meer met een film. En had ook wel (te) hoge verwachtingen dat ik ging kijken omdat ik zo veel mensen hoorde dat dit de absolute ultieme (zieke) horror was.
ExXxtreme
En dan te bedenken dat dit in de jaren 80-90 was.. je wilt niet weten hoe goed ze daar nu georganiseerd zijn...
John Lee Hooker
Yeah. Dat was 'm dan, Martyrs.
Ik vind het meer een drama. Het 'griezelgehalte' is niet echt aanwezig, heel eng is het niet. Bruut geweld zeg. Ook lekker zo met die shotgun, geen genade maar gewoon afknallen.
Dat Lucie dood zou gaan had ik niet verwacht. Suprise suprise. Dan vind Anna die patient nog. Maar wie pakte die hamer nou van dat kastje? Want die vrouw zat vastgebonden... Erg emotioneel allemaal ( met dat bad enzo ), mooi in beeld gebracht. En dan wordt ook zij met de rifle behandeld. Leuke keuze om haar gewoon af te maken. Dan komen de mysterieuze smokings binnen.Verhaal wordt toegelicht aan 't tafeltje, geeft het allemaal wat dimensie.
Ik zou graag zeggen dat ik meeleefde met Anna maar dat kan niet. Ik ben nog nooit gemarteld. Dat accepteren van die voeding laat goed zien hoever ze heen is. Ze is helemaal lam geslagen en heeft de moed opgegeven. Ook dat haren afknippen is sterk. Het laat haar inzien dat ze eigenlijk helemaal niks meer overheeft.
Biologisch lesje, waar alle spieren ook alweer zitten. Toen ik die gevilde arm zag dacht ik al Noooo! En ja hoor. Zo kon je wel makkelijk onder de huid kruipen van Anna.
Dan krijg je een kijkje bij de tegenpartij. Bij de uitleg op de trap werd ik bijna benieuwd naar het resultaat van het experiment.
Origineel, verassend, heerlijk werkje.
Denk vooruit en geniet van je huid. Ook als je buiten wat lijken opruimt.
Vicenzo
Brute, maar geniale film.
Veel brute scenés waarvan ik in het begin niet wist in welke context ik ze moest plaatsen. Na het kijken van de eerste 45 minuten dacht ik dan ook; waar gaat dit toch heen.
Dit kan gezien worden als een minpuntje, omdat men zo het verhaal langdradiger heeft gemaakt dan dat het daadwerkelijk is... Maar voor mij wekte dit toch meer nieuwsgierigheid.
Het concept bleek echter geniaal te zijn. Hierover zal ik dan ook niet al te veel loslaten. Maar het einde was juist geniaal. Het zou onethisch zijn om de vrouw zomaar iets te laten zeggen aan het einde, omdat het toch fictief zou zijn. Het enige wat we wel weten is dat de dood iets moois geweest moet zijn. Die vrije interpretatie die ze je meegeven vind ik juist wel wat hebben.
Maargoed, ik vind deze film net niet goed genoeg voor 5*. Het voelde iets te onvolmaakt. Zo bleef je achter met iets te veel vragen. Hoe loopt het bijvoorbeeld af met anna. Als ze nog leeft dan kunnen ze haar net zo goed opnieuw vragen wat ze tegen die vrouw heeft gezegd. En dan is de dood van die vrouw verre van fataal op het gebied van informatie omtrent het experiment. En dat zou de film minder goed maken, omdat het dan geen raadsel meer blijft.
Maargoed, daar is die vrije interpretatie dan goed voor.
Daarbuiten vond ik dat ze net iets te laat ter zake kwamen. De hoofdlijn begon pas op te bloeien in het laatste half uur.
Al met al een super film met een geniaal concept
Montorsi
De enige overeenkomst is dan ook dat ze er allebei een hebben, de twist zelf allerminst.
Montorsi
Mag je dat uitleggen. Bij Psycho is de identiteit een verrassing, bij Martyrs een motief.
mikey
Let op: ook spoilers van Hostel en Psycho.
Wanneer de hoofdpersoon omkomt, plotseling buiten alle verwachtingen om, wordt dat door Tarantino benoemd als Psycho-plottwist (Hostel)
Het betrof namelijk de dood van dat ene meisje in het midden van de film
chevy93
Met als grote verschil dat het in Psycho wel als een klap in je gezicht aankomt. Hier is het meer: *shrug*.
Tonypulp
Psycho stelt geen ene fuck voor vergeleken met dit soort maniakale hoogtepuntjes.
mikey
Het gaat niet om het einde, het gaat om wat er midden in de film gebeurt..
Tonypulp

Vijf goede horrorfilms zonder paranormale aspecten

Vijf van de beste meest verontrustende films ooit gemaakt

De beste Franse films per genre, volgens MovieMeter

Angstaanjagende horrorfilms uit vijf verschillende landen

Threads

Låt den Rätte Komma In
Drama / Horror, 2008

Seul contre Tous
Drama / Thriller, 1998
kindermishandelingsufferingwraaktorture chambermartelencrueltybody horrormisbruiknew french extremismblood on bodydevastating