Genre: Actie / Thriller
Met onder meer: Keanu Reeves, Dennis Hopper en Sandra Bullock
Releasedatum: 11 augustus 1994
Bekijk via Disney+
Plot Speed
"Get ready for rush hour."
De agenten Jack Traven en Harry Temple redden een groep mensen uit een gesaboteerde lift, zodat het brein achter de sabotage, Howard Payne, zijn losgeld wel kan vergeten. Payne besluit een nieuwe uitdaging voor Traven op te zetten: hij plaatst een bom op een stadsbus. Als de bus beneden de 50 mijl per uur zal gaan rijden, zal de bom exploderen. Aan Traven om samen met de passagier Annie Porter de andere passagiers in veiligheid te brengen.
- IMDb (7,3 / 420098)
Norwood
Helen
Sam
anco12
aktie aktie en nog eens aktie van begin tot eind
hoef je niet te vervelen met deze topper
bitterzoet__
Ik hou over het algemeen totaal niet van actiefilms maar deze blijft toch erg leuk, mede dankzij Sandra Bullock en Keanu Reeves.
Leuk hoe spanning en romantiek samen komt.
Xx_se7en_xX
Geweldige film! heel spannend en hij is echt véél beter dan de tweede!
Michaelpitt
Blijft een superfilm! Ik heb hem al meerdere keren gezien en hij verveelt niet. Sommige dingen komen wel een beetje ongeloofwaardig over (met een bus over een ravijn springen) maar ja.
Moet ook wel bij een actiefilm!
Nathan013
wel leuke actiefilm.. simpele film wel maar inderdaad niet verveelt.
Legan
Een onderhoudende en goede actiefilm van onze eigen Jan de Bont. Grootste pluspunten zijn de spanning en vermaak. Verder prima muziek en natuurlijk lekker onderhoudend. Minpunten zijn de stereotiepe personages en de dialogen.
mr. white
Echt een vrijdagavondfilm: spannend, het beweegt en het kijkt lekker weg.. maar dat was het dan ook
Denveen
Jammer dat het na deze film met Jan de Bont zo bergafwaarts is gegaan, met als dieptepunt natuurlijk het vervolg..
Aapje81
Leuke film waarbij voor Bullock positief opvalt. Man wat was ik verliefd op haar toen ik deze film in de biosscoop zag.
Verder is het allemaal natuurlijk harstike onwaarschijnlijk en zijn de eerste 20 minuten eigenlijk overbodig. De rest is een actiefilm zoals hij moet zijn.
GinolaEHV
Vermakelijke actiefilm.
De film is erg bombastisch en over-the-top spectaculair, wat soms goed uitpakt en soms wat minder.
Verhaal is in ieder geval wel erg origineel.
Acteerwerk is gemiddeld genomen redelijk. Reeves' acteerwerk is bij tijd en wijle vrij irritant. Dat van Bullock ook, maar in mindere mate. Blijft wel een erg mooie vrouw.
3,5*.
jumpstylemovie
Gister weer een keer gezien.
Een 5 is misschien wat overdreven, ik vind het niet een totaal Meesterwerk.
Toch nog een dikke 4.5!
North_Side_23
topfilm met uitstekend verhaal en mooie cast
Keanu Reeves op zen best!!
4.0
shannen128
Absoluut een topper!!
Verveeld geen seconde, sterk acteerwerk.
Stunts worden tijdens de film wel wat overdreven, maar dat is ook weer leuk om naar te kijken.
jumpstylemovie
Sterk acteerwerk!?
Ja, het is heel goed, maar als je de film zelf al niks wil vinden zal het goede acteerwerk je vast niet opvallen.
Het acteerwerk was een van de dingen die me deden afknappen op deze film.
Zag net weer een stuk van Parenthood. Imo de enige film waar Reeves écht weet te overtuigen...
Weertenaar
Wat maakt deze prent nu werkelijk zo bijzonder?: 2.50 (2.60)
Ondanks dat de film veel bekendheid genoot, zelfs enkele Oscars ophaalde en een doorslaand succes betekende voor de voormalig cameraman die als debuterend(!) regiseur deze film volledig naar zijn hand zet, balanceert Speed toch te veel over het randje. En met die voormalig cameraman hebben we het natuurlijk over Jan de Bont, die als een van de weinigen (de enigste?) serieus voeten aan de grond heeft gekregen in de overwegend kritische States. Zeker als het gaat om prenten met buitenlandse invloeden, zoals Speed. Maar Speed houdt stand en waar dat nu aan ligt, daar heb ik mijn vinger nog niet helemaal achter kunnen krijgen. De sterke cinematografie (de Bont heeft het kunstje erg goed afgekeken tijdens zijn loopbaan als cameraman) en de overwegend spectaculaire actiescenes wellicht, maar daar staan een onnozel plot, karige acteerprestaties en een geloofwaardigheid van lik-m'n-vestje tegenover.
Ik zou een pagina vol kunnen schrijven met ronduit domme beslissingen die genomen worden, een trits aan continuiteitsfouten, de volstrekte nonsens die veelal tentoongesteld wordt en de geforceerde plotwendingen. Dat laat ik echter maar achterwege, iedereen kan volgens mij zien dat aan al deze genoemde zaken wel het één en ander schort. Verder heeft de Bont wel een idee voor ogen met het plot, maar valt het niet altijd op de juiste wijze in elkaar. Het plot moet het jammergenoeg te veel hebben van de actiemomenten, die er, hoe je het ook went of keert, zeker niet misselijk uit zien en vaak zelfs behoorlijk goed zijn.
Daarnaast is ook het acteerwerk verre van overtuigend. Keanu Reeves geeft weinig blijk van overtuigingskracht in zijn personage en datzelfde geldt ook voor Dennis Hopper, die als badguy eveneens niet de show steelt. Bij Sandra Bullock heb ik altijd zo'n gevoel als ik bij acteurs als Schwarzenegger, Stallone en Seagal heb; veel charisma maar onvoldoende capaciteiten als acteur. Al schaal ik Bullock wel iets hoger in dan de genoemde heren. Misschien een verkeerd gevoel, maar vooralsnog heb ik Bullock nog geen hoogwaardige rollen zien bekleden in films die ik van haar heb gezien. Maar waar Speed het toch voornamelijk van moet hebben is de behoorlijke cinematografie, waar behoudens een trits aan continuiteitsfouten, weinig op af te dingen valt. De actiemomenten worden zorgvuldig vastgelegd, de vlotte montage zorgt voor een zeer hoog tempo en is de muziek misschien wat gedateerd heden ten dage, maar ik kan er achter staan dat hier destijds een Oscar voor is vergeven. Het is jammer om te constateren, maar bij meer dan de helft van de onderdelen waar ik de film op beoordeel gaat Speed helaas ten onder. De spectaculaire actiemomenten zijn niet genoeg om uiteindelijk een (bekrompen) voldoende uit het vuur te slepen, het sterke debuut van De Bont ten spijt.
Script / Verhaal:................ 2,00
Acteerwerk:....................... 2,50
Regie / Speelduur:.......... 3,50
Realisme:......................... 1,50
Cinematografie:............... 3,50
Positie: 129/306*
Speed staat daarmee voor 'Flodder 1' en achter '50 First Dates'.
* Positie op mijn eeuwige ranglijst die is samengesteld op basis van 10 verschillende statistieken.
Rpattz
Deze film is echt pure aktie. Ik heb het wel 10 keer gezien maar het blijft gewoon leuk.De chemistry tussen keanu reeves en sandra bullock kun je haast niet missen. ik geef er een 4.0 voor
Phantasm
Geweldige aktiefilm, een topper, verveelt eigenlik geen moment.
lucdecoster
Geweldige aktiefilm, een topper, verveelt eigenlik geen moment.
Ja, fantastische film, spannend van de eerste tot de laatste minuut met een geweldige badguy Dennis Hopper.
judgepaddy
Homer:
"I saw this in a movie about a bus that had to speed around a city, keeping its speed over fifty and if its speed dropped, it would explode! I think it was called ... "The Bus That Couldnt Slow Down."
erikje22
Wat maakt deze prent nu werkelijk zo bijzonder?: 2.50 (2.60)
Script / Verhaal:................ 2,00
Acteerwerk:....................... 2,50
Regie / Speelduur:.......... 3,50
Realisme:......................... 1,50
Cinematografie:............... 3,50
Positie: 129/306*
Speed staat daarmee voor 'Flodder 1' en achter '50 First Dates'.
Zeer sterke recentie, sluit me er volledig bij aan, kon het niet laten even bij je top 10 te kijken, verbazingwekkend hoeveel matige films er in staan, is dat opzet? im dazzled
otherfool
Stiekem nog een halfje erbij, heerlijk popcorn vermaak ondanks (dankzij?) een hopeloos aantal goofs, onlogische zaken en ronduit fouten.
AddictedToMovies
Eigenlijk is dit een hele slechte film, maar zo leuk!

Speed 2: Cruise Control

Die Hard
Actie / Thriller, 1988

Lost in Translation
Drama, 2003
bomluchthavenbuss.w.a.t.bomberbus ridehighwaylos angeles, californiëexplosiepolitie agentgevangencriminal investigationbomb plantingterrorist attacklapddrivingransom demandelevatorextortionistpassengers life or deathterror seriouscity bus