Genre: Drama / Thriller
Gesproken taal: Afrikaans en Engels
Releasedatum: 25 januari 2007
Bekijk via Prime Video
Plot Blood Diamond
"It will cost you everything."
In het jaar 1999 is Sierra Leone verwikkeld in een gewelddadige burgeroorlog. Danny Archer is een smokkelaar die gespecialiseerd is in het verkopen van zogenaamde "bloeddiamanten", waarmee de rebellen gefinancierd werden. Zijn leven krijgt een wending wanneer hij in aanraking komt met een visser wiens zoon gevangen is genomen door de rebellen en is opgeleid tot kindsoldaat.
Danny Archer
N'Yanda Vandy
Captain Poison
Benjamin Kapanay
Knisper
Eigenlijk is Blood Diamond precies wat ik ervan verwacht had en dat is in dit geval niet een compliment. De film is veelal te melodramatisch en vooral een belediging van de intelligentie van de kijker. Zwick lijkt deze film niet gemaakt te hebben om de kijker een betere inkijk te geven over de situatie rond de diamanthandel in Afrika. Sterker nog, met mijn beperkte kennis, wordt mij precies de situatie voorgeschoteld van het beeld dat ik al had. Er wordt dus precies ingespeeld op hoe iedereen in het westen hierover en over de kindsoldaten denkt. Ik vraag me dan ook af hoeveel research hier is geweest of dat dit meer snelle exploitatie is.
Verder is het nogal storend dat de film weer een blanke held moet hebben. Dat is overigens nog niet zo erg op zich, maar wel dat hij bij de zoveelste aanval om de drie seconden moet roepen 'MOVE', want die Solomon is natuurlijk te dom om dat zelf te begrijpen. Overigens heeft Solomon zichzelf kunnen redden in benarde situaties, dus wat dat betreft zou het eerder omgekeerd moeten zijn.
De film kent veel 'diepe' gesprekken, die vaak precies aan het einde worden opgeluisterd door een nieuwe aanval. Zo'n gesprek moet wel eerst worden afgemaakt, want dat staat natuurlijk beter in de film. Daarna zijn de gehaaide Danny Archer en Solomon Vandy natuurlijk zo slim, dat op momenten waar ze bijna ontmaskerd worden enorm expressief bezorgd of schuldig uit hun ogen kijken. Lekker subtiel, weer een belediging voor de kijker.
Nee, dit is geen oprechte film. De schrijvers hebben precies bedacht wat ze er allemaal in wilde hebben en hebben toen pas het verhaal aan elkaar geschreven, met als gevolg een puinhoop van sentimentele momenten en slechte overgangen tussen scènes. Was er dan niks goed? Nou ja, het kijkt nog wel snel weg, maar wat dat betreft is dat een beetje wrang voor een film over het onderwerp als deze. Troep dus, er zijn vast veel betere en oprechtere films over een onderwerp als deze.
ideos
Leuke film, knap acteerwerk van Dicaprio, niet dat ik nog moest overtuigd worden van zijn kunnen, want deze man heeft in het verleden reeds meermaals bewezen dat hij aardig kan acteren.
De inhoud van de film en vooral de vele beweringen van anderen laat ik links liggen, zelf kan ik me geen beeld vormen over de juistheid van het verhaal want ik weet in het geheel niks over de kwestie(s) die in de film aan bod komen, wat niet wegneemt dat het totaalverhaal wel lekker loopt...
Sgerrard_8
@Knisper
Duidelijk geen fan van het blockbuster-genre ?
Natuurlijk is dit geen diepe, intelligente film. Natuurlijk is deze film behoorlijk melodramatisch. Maar dit zijn toch zaken die je op voorhand hoort te weten als je aan een blockbuster begint? Beetje belachelijk dan om de film hierop af te rekenen.
Ik raad u aan om The Constant Gardener eens te kijken dan, die behandelt dezelfde problematiek ongeveer.
Op vlak van (popcorn)entertainment scoort deze film gewoon bijzonder goed, met zeer degelijke acteerprestaties.
yeyo
Een film over een gevoelig, maatschappelijk thema als kindersoldaten mag toch wel meer ambitie hebben dan 'goed popcornentertainment'.
senzje
Tsja, als je zo naar films gaat kijken kan ik 99% van alle films afkraken omdat er zaken gebeuren die niet erg realistisch zijn. Bijvoorbeeld het vele mis schieten, overdreven actie moves, stunts met auto's die niet kloppen of zoals gisteren nog op TV; War of the worlds, waarbij de hoofdrolspeler een auto leent van een bekende die niet in wil stappen en zich druk maakt om zijn auto, terwijl overal om hem heen al chaos heerst, zo ook op de snelweg naast hem.
En ik geef toe, als een genre je niet ligt, let je hier beter op/valt het op en ben je aan het einde van de film negatiever dan wanneer een film of genre je wel ligt.
moviemafketel
- 19752 berichten
Denk dat hij bedoelt dat de stereo-type neger zelf niet weet dat hij de bosjes in moet springen als er een zooi van die soldaten zijn kant opkomen. Solomon kwam overigens soms wel erg dom over, juist omdat hij dacht zijn zoon even weg te kunnen nemen uit zo'n kamp of van zo'n vrachtwagen. Dus blank slim en vooruit denkend en zwart dom en naïef.
Beetje vreemd aangezien Solomon een slimme man is met een goede baan. Ik kijk ook niet zo naar een film, maar kan begrijpen dat als je op dat soort dingen gaat letten dat het kan irriteren.
djvdven
Wat dat betreft is The Last King of Scotland mijn favoriete film over Afrikaanse problemen, maar dat veel minder grotesk dan de twee anderen. Ik zie ook niet direct waarom een goede film over dit onderwerp per se een westerse held nodig heeft in het verhaal.
Hotel Rwanda is een film over de Afrikaanse problematiek, maar zonder blanke held, perfect voor u dus.
Daarnaast moet ik zeggen dat de hoofdrolspeler in The Last King of Scotland niet bepaald als een held wordt neergezet en dat Leo in Blood Diamond dan wel blank is, maar wel Zuid-Afrikaans. Erg overtuigend zelfs, want het Afrikaans-Engelse accent wat hij in deze film gebruikt lijkt erg realistisch en zal me dan ook altijd bijblijven, vooral omdat het zo enorm cool klinkt
Kan jij dan horen of het echt goed gedaan is? Daar zou je volgens mij toch Zuid Afrikaan voor moeten zijn....
ehs21
mwa je weet ook hoe het nederlands dat ze daar spreken ongeveer klinkt toch? Dus het engels kan ik me ook wel een voorstelling van maken, zeker net na het wk. Tijdje geleden alweer voor het laatst gezien maar wat me bijstaat is dat het accent idd wel aardig was.
Partyboooi
Monkey68
het doel van dit soort films is om er zoveel mogelijk mensen mee te bereiken. je kan hem minder ''Hollywood'' maken waardoor hij harder en realistischer wordt, maar dan zullen veel mensen afhaken. bovendien heb ik niks tegen een ''Hollywoodje'' op z'n tijd, als het maar goed gemaakt is. en voor iedereen die twijfelt aan het accent van Di Caprio, zoek even op internet naar een willekeurige Zuid-Afrikaanse nieuwszender............
Dat z'n accent lijkt geloof ik graag, maar of het ook echt gied is, dwz dat hij ook voor een Zuid Afrikaans accentloos zuid Afrikaans spreekt kan ik (en jullie) niet zeggen. Ben echt verbijsterd over de hoge score. Blijkbaar is de film net zo middle of the raod en melodramatisch als Shawshank Reddmption en De Green Mile die ook een soort 'light' versie van een vervelende situatie brengen aan een snel tevreden publiek.
Q Jones
Eerlijk gezegd vind ik deze veel beter dan de Shawshank Reddmption, die film kwam bij nogal geforceerd
over
yeyo
bovendien heb ik niks tegen een ''Hollywoodje'' op z'n tijd,
Ik ook niet, tenzij er maatschappelijke thema's onder het mom van 'entertainment' worden uitgebuit.
Q Jones
Aan de ene kant is dat natuurlijk wel slim want je berijkt meteen een groot publiek.
yeyo
Strategisch is het alleszins wel ja.
"Human interest stories - they cloud the issues and fog the mind"
ehs21
Tja maar dan moet je dus een mindere acteur nemen die dan een beter accent heeft?? DiCaprio is natuurlijk de voornaamste publiekstrekker, zonder zijn grote naam gaan er wss de helft minder mensen naar deze film. Bovendien heb jij ook alleen maar het gevoel dat het zo is, dus jij zou het verschil niet eens horen. Misschien is het zelfs wel perfect (vast niet maar hoe moet je dat dan weten?). Een chinese vriend van mij heeft ook wel eens gezegd dat de badguys in een film (dacht Rush Hour) heel slecht chinees spraken. Voor mij maakte dat niet uit want ik hoor het verschil toch niet.
Alsof er in Zuid Afrika geen acteurs zouden zijn die net zo goed kunnen acteren als DiCaprio.....
Maar je verliest dan wel een hoop qua boxoffice uitstraling, dat wel.
Knisper
Voor mij maakte dat niet uit want ik hoor het verschil toch niet.
Overigens heb ik geen problem met DiCaprio in deze film, maar wel jammer dat hij zo boven Solomon geplaatst wordt.
moviemafketel
- 19752 berichten
Ik vond DiCaprio een beetje Jamaicaans-Zuid Afrikaans praten of zo.
Beetje overdreven denk ik, maar eigenlijk kwam dat des te gaver over. In Zuid Afrika zaten ze misschien wel tenenkrommend voor de tv ja.
Er waren trouwens nog wel wat acteurs die Zuid-Afrikaans moesten spreken, maar daar hoor ik niemand over. Zijn legerbaas bijvoorbeeld.
Ach gelukkig is het verder een dijk van een film. Ik ga daar in ieder geval de film niet op afkraken.
Ja, had dat nooit achter deze film gezocht. Kwam er toevallig even langs.
miner
Ik vond de film echt geweldig!
Zaten een aantal zeer goede scenes in, en Leonardo die ik erg goed vond spelen,
Mischien komt het ook wel omdat ik deze op een saaie avond op UPC ging kijken, dus wist niet dat die hier zo hoog stond. Oftewel had er vrijwel geen verwachting bij.

Actiethriller 'Blood Diamond' met Leonardo DiCaprio vanavond (22 februari) te zien op televisie

De tien best beoordeelde films van de jarige Leonardo DiCaprio (49)

Bikkelharde 'Blood Diamond' met DiCaprio vanavond op Net 5

Netflix verwijdert binnenkort deze titels uit het aanbod

The Departed

The Butterfly Effect
Sciencefiction / Thriller, 2004

Man on Fire
Actie / Thriller, 2004
afrikarebelverlies van geliefdejournalistjournalistiekslavernijhuurlingdiamond minesierra leone bootleggervisserspecial unitsmokkelrwandan genocideoppressionmacabrejaren 90private military company inspirationalsinisterset in africa