134.880 gebruikers | 85.650 films | 31.033 regisseurs | 3.506.983 berichten | 4.928.173 stemmen

locatie: Films » Stay (2005) » Info

Drama / Thriller
99 minuten

geregisseerd door Marc Forster
met Ewan McGregor, Ryan Gosling en Naomi Watts

Henry Letham (Ryan Gosling), een jongeman die levend uit een auto-ongeluk ontsnapt, wordt opgevangen door de psychiater Sam Foster (Ewan McGregor). Zijn trauma begint als een soort van paranoia die hem in staat stelt dingen te voorspellen, zoals zijn eigen dood. Sams vriendin Lila Culpepper (Naomi Watts), die eveneens een zelfmoordpoging ondernam, wil samen met Sam koste wat kost de zelfmoord van Letham vermijden. Maar wil Henry wel geholpen worden?

gebruiker
bericht

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 6 augustus 2011, 20:06 uur
Beetje tweeledig. De cleane look heeft wel wat maar vind ik niet lekker matchen met het onderwerp (dat veel effectiever is verfilmd). Ben het eens met Gauke, nogal afstandelijk. Aan het einde maakt de film eindelijk wat los, alleen ook weer niet zoveel dat het indruk maakt.

Er zijn wel een paar sterke momenten zoals de scene in de striptent, met dank aan dat geile nummertje Angel van Massive Attack. De scene-overgangen en gezichtswisselingen etc. zijn ook prettig, jammer dat ze zo overdadig zijn.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 18 augustus 2011, 14:34 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Op zich wel een vermakelijk film, alleen soort van jammer dat het een droom blijkt te zijn die zich in het hoofd van Sam heeft afgespeeld.

Maar visueel is het echt mooi gefilmd met hier en daar hints die worden gedropt en bepaalde scènes die zich meerdere malen achter elkaar afspelen.

3,5 Sterren.

» Laagste prijs voor deze film op DVD

Stay (€ 5,99)
exclusief € 1,95 verzendkosten

Stay (€ 5,99)
exclusief € 0,99 verzendkosten

Stay (€ 6,99)
exclusief € 1,95 verzendkosten

» alle winkels en formaten voor deze film

2,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 10 november 2011, 10:41 uur
Tegenvaller! Ondanks de relatief lage score hier op MM had ik toch hoge verwachtingen van deze film. Ryan Gosling en Naomi Watts kan ik vaak erg waarderen maar konden deze film helaas niet redden. Stay startte met een sterk eerste half uur maar daarna zakte het steeds verder weg, werd het steeds vager en verloor ik steeds meer mijn aandacht wat te wijten is aan het steeds minder interessant worden van het verhaal. Jammer, want het idee en de juiste acteurs waren aanwezig maar helaas is het zeer mager uitgewerkt! 2,0* op basis van vooral het eerste half uur!

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 30 november 2011, 22:57 uur
Pure cinema, en hij wordt bij herzien beter en beter.
Visueel een spektakel, voedsel voor de echte liefhebber.
Verhaal zit goed in elkaar, acteurs doen het prima en alle vraagtekens en losse eindjes worden aan het einde prachtig aan elkaar geknoopt. Verder een belachelijk lage score hier.

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 4 januari 2012, 15:18 uur
Goed acteerwerk van Gosling en Watts, maar ik begreep dus echt niets van het plot? :?

2,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 25 januari 2012, 19:11 uur
'k keek wel uit naar deze film, maar hij is me wat tegengevallen. De cast was wel dik in orde, maar het einde viel tegen. Ze maken het verhaal enorm mysterieus en als de finale er dan aankomt had 'k echt wel iets van is dit het nu, 'k had dat eigenlijk wel al de helft van de film door.
Voor mij was het een tegenvaller.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 3 april 2012, 22:37 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Het laatste stuk maakte alles goed. Wat een beklemmende sfeer en prachtige en geloofwaardige psychedelische beelden en sound, met trippy herhalingen van belevingen en hallucinaties.
Voor die tijd kon ik minder binding met de personages krijgen, ook al waren met name de beeldtransities tussen de scenes erg mooi en de beelden afzonderlijk ook. Ewan kon mij de eerste helft niet helemaal overtuigen, terwijl Gosling en Watts dat wel deden.
Een aparte film, langdurig vaag blijvend, met een prachtige finale.

2,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 3 april 2012, 22:39 uur
Tsja, meer mysterie dan plot heb ik het idee..enorm veel hints en losse lijntjes worden losgelaten terwijl het een stuk eenvoudiger in elkaar blijkt te zitten, waardoor je met heel veel extra nutteloze touwtjes in je hoofd achterblijft. Op zich wel aardig geacteerd, maar niet veel bijzonders.

1,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 3 april 2012, 22:39 uur
jammer, het einde verpest de hele film! ik vond ryan geweldig in deze film & had veel meer van deze film verwacht maar dat werd aan het eind niet waargemaakt!

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 4 april 2012, 13:04 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
‘Nu voor mij de bardo van het sterven daagt,

Zal ik alle grijpen, verlangen en hechten opgeven,

Onafgeleid het helder gewaar-zijn van het onderricht binnentreden,

En mijn bewustzijn uitstoten, de ruimte van ongeboren Rigpa in;

Wanneer ik dit lichaam van vlees en bloed achterlaat,

Zal ik het herkennen als een voorbijgaande illusie.’

Vers van Padmasambhava uit de cyclus van het Tibetaanse Dodenboek.

Mijns inziens een film met een Boeddhistische insteek.

Schitterende beelden, dito muziek en in meer dan één opzicht gefilmd vanuit een uniek perspectief of retrospectief. Een stuk spirituele poëzie of een abstract schilderij.
Een subliminaal geheel waar met symboliek, sfeer en decorkeuze een toestand wordt uitgedrukt die je bij het kijken absoluut aanvoelt maar tijdens de film moeilijk kunt uitdrukken in woorden.

Een objectieve waarheid bestaat niet, of zoals Dr. Leon Patterson het verwoordde: "De Boeddhisten hadden gelijk: de wereld is een illusie".

Indrukwekkende stijloefening, zowel in gedachten als in beeld.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 4 april 2012, 14:09 uur
Goh, mooie recensie. Je hebt gelijk, deze verdient 4* :)
Ik wilde er niet aan want ik dacht gedurende het eerste stuk dat het een slechte versie van een film zou worden die ik 5* gaf ('k zal de vergelijking niet spoilen alhier),
maar deze was achteraf gezien minstens ook erg goed en in mijn straatje ;)

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 6 april 2012, 23:19 uur
Een hele verrassende keuze van Forster na het ontroerende Finding Neverland. Deze film is namelijk een lange hallucinerende trip waarin je nooit weet wat echt is en wat niet. Met mindere acteurs was dit een wellicht een slechte film geworden, maar met McGregor, Watts en vooral de ijzersterke Gosling tillen het geheel naar een hoger plan.

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 27 april 2012, 12:54 uur
waarom heeft iedereen dezelfde kleren aan na een half uurtje in dat museum ? (budget op?)

3 dames met een koffer in t zelfde pak
3 dames met dezelfde jas
3 dames in een zwarte leren jas
?

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 28 april 2012, 13:44 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Ik denk dat je iets gemist hebt. De man stierf op het eind.
Natuurlijk is het realisme dan vrijwel weg als de film achteraf blijkt te bestaan uit herinneringen, belevingen en hallucinaties van de stervende man. Waarom steeds 3? Daar kun je over nadenken inderdaad.

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 19 mei 2012, 17:37 uur
Een redelijk drama/mysterie film...
Redelijk verhaal, kan geen verhaal volgen,
kreeg slaap van...
Prima acteerwerk...
Bekende acteurs Ewan McGregor, Ryan Gosling en
Naomi Watts spelen wel goed...
Redelijk achtergrond muziek/geluid (Dolby Digital)...
Redelijk HD kwaliteit...
Geen moeite waard...