134.865 gebruikers | 85.640 films | 31.032 regisseurs | 3.506.528 berichten | 4.927.393 stemmen

locatie: Films » 2046 (2004) » Info

Drama / Romantiek
129 minuten

geregisseerd door Kar Wai Wong
met Tony Leung Chiu Wai, Ziyi Zhang en Faye Wong

1997. Hong Kong wordt overgedragen aan China. De Chinese leiders beloven een periode van 50 jaar 'zonder verandering'. 2046. De realiteit vijftig jaar later: de mens reist door de tijd en in 2046 verandert er nog altijd niets. Chow Mo Wan is de enige die terugreist in de tijd. Hij keert terug naar de jaren '60 en zijn toenmalige leven. Hij betrekt kamer 2047, naast de kamer in het hotel waar hij een stormachtig verleden mee heeft. Hier schrijft hij een toekomstverhaal met het meisje uit 2046 in gedachten. Chow ontmoet de mensen die nu in het hotel leven en enkele oude bekenden verschijnen, maar niets kan zijn herinnering aan zijn vroegere liefde doen verdwijnen.

gebruiker
bericht

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 3 september 2010, 15:56 uur
Het zal vast. Deze film zit helemaal vol gestouwd met visuele fratsen. Maar als jij die armoedige trucjes vergelijkbaar vindt met wat er met film allemaal mogelijk is, dan zal je wel gelijk hebben. Ik vind het eerlijk gezegd een beetje lachwekkend.

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 3 september 2010, 16:48 uur
orbit schreef:
Het punt blijft is dat hier helemaal niet zoveel fratsen aan te pas komen dat dat niet op toneel ook te vertalen valt.

Het levert wel mooie foto's op.

1,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 3 september 2010, 16:51 uur
mister blonde schreef:

Het gedweep met deze film is nogal lachwekkend. Als jij hier allerlei visuele kunsten in ziet verwerkt, moet je dat vooral koesteren. Ik zie er verdomd weinig aan af. Zoals gezegd: meeste scènes spelen zich hoofdzakelijk in één nogal statische ruimte af, of die nu fancy verlicht is of een hotelletje uit 1930 :P

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 3 september 2010, 17:04 uur
Het is makkelijk dingen belachelijk te maken die dat natuurlijk helemaal niet zijn. Met verkleinwoordjes en smileys.

Mijn punt is dat deze film heel sterk visueel is, of je het nu mooi vindt of niet, waardoor een vertaling naar het toneel alleen zin heeft als je het verhaal heel boeiend vindt, maar dat is ook al niet zo. Dat het wel mogelijk is, boeit me niet zo veel. Het heeft geen toegevoegde waarde en ik vind het zelfs een nogal onnozel plan.

Nu gebruik je het hele toneelverhaal weer als kans om deze film aan te pakken, maar echt ergens op slaan doet het niet.

1,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 3 september 2010, 17:33 uur
Sorry, maar user AC1 kwam met die suggestie, voordat je al je bekende frustraties en verontwaardigingen weer op mij gaat botvieren..
Wat ze met deze film doen zal me een rotzorg zijn. Het liefst verbranden en het voorbeeld nooit meer navolgen.. maar het ging er gewoon om of het mogelijk is, sterker, of de film zich ervoor leent. En op dat punt lijkt me dat ik vrij duidelijk ben.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 6 september 2010, 10:30 uur
orbit schreef:

Wat is toch die walgelijke neiging van jou om met dit soort teksten te gaan strooien? Doe gewoon eens effe normaal man. Het ging mij erom dat jij je kans schoon zag nog effe op de film te bashen toen we het er over hadden. Lezen jongen.

Het gaat mij erom dat het een dom idee is, waarover ik vrij duidelijk ben geweest. Je hebt trouwens helemaal nog niet een bevredigend antwoord gegeven op hoe ze het visuele gaan compenseren, anders dan een paar halfbakken oplossingen, waardoor duidelijk wordt dat jouw visie op cinema wel erg beperkt is.

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 15 december 2010, 21:14 uur
orbit schreef:

Van dit soort teksten wordt een filmliefhebber erg triest. Een film van Wong Kar Wai naar de brandstapel brengen? :( Je vriend Kubrick draait zich om in zijn graf.
Over my dead body mate !

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 26 juni 2011, 20:33 uur
Wong Kar-Wai blijkt een onvoorspelbare regisseur.

De eerste twee films die ik van de man heb gezien waren zeer goed. In the Mood for Love staat bovenaan en My Blueberry Nights doet daar net voor onder. Chungkin Express viel daarentegen best tegen. Ik wilde op safe spelen en besloot om 2046 als volgende te bekijken, omdat deze het meeste leek op In the Mood for Love.

De vergelijking is goed te begrijpen. Ook deze film draait om het lastige liefdesleven van Tony Leung en speelt zich gedeeltelijk af in hotelkamers gedurende de jaren '60. En audiovisueel komt deze film ook dicht in de buurt van die film en dat vormt het grootste pluspunt van de film. Fantastische soundtrack en zeer mooi camerawerk, betoverend gewoon.

Maar het verhaal van 2046 pakte mij niet zoals dat van In the Mood for Love. De liefdesperikelen spraken me na een tijdje gewoon helemaal niet meer aan. Dit is geen verhaal over pijnlijke liefde, maar dat van oncontroleerbare lust. Daarnaast duurt de film zo lang dat de film enorm gaat slepen. De fantasiewereld die erbij wordt gehaald vond ik dan weer wel interessant, vooral doordat het er visueel heel mooi uitziet.

Geen slechte film, maar het viel me gewoon erg tegen. Door de lengte niet goed genoeg voor 3,5*, dus 3*. Ik heb nu geen flauw idee wat ik van de volgende Kar-Wai moet verwachten.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 26 juni 2011, 21:30 uur
Probeer dan eens het segment 'The hand' uit de film 'Eros' (drieluik, samen gemaakt met Steven Soderbergh en de stokoude Antonioni). Kar-wai's bijdrage lijkt in stijl veel op 'In the mood for love' en is meer dan tamelijk goed.

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 26 juni 2011, 22:00 uur
yorgos.dalman schreef:

Bedankt voor de tip!

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 21 juli 2011, 14:32 uur
En herzien. De vorige keer had ik deze film gezien voordat ik In the Mood for Love had gezien en dat kwam het drama niet helemaal ten goede. Chow gedraagt zich namelijk in deze film nogal als een player en dat zijn voor mij meestal niet de meest sympathieke rollen, en als ik die andere film eerder had gezien had ik er wat meer begrip voor kunnen hebben. Ja, het kan ook uit deze film zelf afgeleid worden, maar de boodschap is wat duidelijker als je deze film ziet na In the Mood for Love.

Deze herziening is zeer geslaagd en niet alleen vanwege bovenstaande, ik moet zeggen dat deze keer de cinematografie me ook een stuk beter beviel. De vorige keer, ruim en jaar geleden, vond ik de SF-gedeelten er al prachtig uitzien, maar nu vond ik de gedeelten in de jaren 60 ook een stuk mooier. Sterker nog, ik vind die gedeelten ook mooier dan In the Mood for Love. Net iets verfijnder, het heeft denk ik vooral te maken met de belichting die ik wat mooier vond. Verder heb ik me deze keer niet gestoord aan hoe prominent de muziek aanwezig was, ik vond nu de muziek gewoon erg mooi.

Samenvattend slaat het drama wat beter bij me aan, al moet ik zeggen dat ik het drama in voorganger In the Mood for Love mooier vond. De cinematografie vond ik deze keer echt prachtig en daarom een flinke ophoging naar 4,5*.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 5 maart 2012, 0:11 uur
Inmiddels de derde keer dat ik 'm zie. Met vijf jaar tussen wel. Veel minder onder de indruk deze keer, maar dat ligt misschien aan het feit dat ik minder geconcentreerd was. Hoe dan ook blijft het een mysterie. Kunst of kitsch? Ultragestileerd of overgestileerd? Grijpbaar menselijk of ongrijpbaar ethersisch? Prachtig dramatisch-muzikaal ingevuld of pretenieus gedweep met Westerse muziekgeschiedenis? Christopher Doyle of Wong Kar Wai? ...
Mooi, maar ik heb er deze keer niet veel kunnen uithalen. Triest - waar is de tijd dat ik nog veel ideePen had over de dingen?

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 5 maart 2012, 22:29 uur
Wong Kar Wai is een meester in het scheppen van sfeer. De schitterende fotografie van Christopher Doyle. de heerlijke zwoele westerse muziek uit de beginjaren zestig, ariafragmenten uit de opera Aïda van Verdi en de schitterende soundtrack van Shigeru Umebayashi plus de love-stoy met aantrekkelijke Aziatische dames maken voor mij deze film tot een van de meest sfeervolle en melancholische films van de Aziatische cinema. Je moet hier uiteraard wel voor in de stemming zijn. Deze film die min of meer een vervolg is van de eerste twee delen van de romantische trilogie van Wong Kar Wai vind ik zonder meer zijn beste film die bij herziening alleen maar beter wordt. Het is niet de makkelijkste film van deze regisseur. Het volgen van het verhaal vereist de nodige concentratie. Deze film moet je dus niet bekijken met slaapoogjes.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 6 maart 2012, 21:49 uur
mister blonde schreef (onder andere):

Ik begrijp je punt helemaal, Mr. Blonde. Er komen in 2046 magnifieke, vaak bewegende, shots voor die met geen toneel na te bootsen zijn. Hoe verbeeld je slow-motion op de Bühne? Hoe 'monteer' je scènes naast elkaar en door elkaar heen?

2046 is kwa verhaal en setting misschien redelijk toneelmatig, daar zal ik niet al teveel tegen protesteren, maar Kar-Wai en Doyle trekken alle registers open (zoas ze wel vaker doen) om pure cinema te creëren.

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 30 maart 2012, 12:17 uur
Blijft visueel geniaal.

Al blijft het ook een beetje knagen dat de futuristische scenes nog véél mooier zijn dan de jaren '60 scenes. Het is wat mierenneuken, maar ik blijf het toch een beetje jammer vinden, hoe mooi de film verder ook mag zijn.

Verder een erg warme, aangename en fijne film. Knappe sfeer, sterk acteerwerk en mooie muziek die op aparte manier ingezet wordt. Wie hoopt op stomende romances komt waarschijnlijk wat bedrogen uit, de personages zijn niet open passioneel en ook de verschillende romances zijn niet bepaald idyllisch.

Kar Wai's mooiste en beste film, kijk uit naar z'n nieuwe maar lijkt me niet dat die boven 2046 zal eindigen.

4.5* en een uitgebreide review

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 30 maart 2012, 12:44 uur
Mooi gezegd, Onderhond -

al vind ik persoonlijk 2046 niet Kar-Wai's beste. Happy together, Fallen Angels, Chungkin Express en ook The Hand (uit Eros) verdringen zich allemaal om een plaatsje op het erepodium.

Wat voor mij 2046 uiteindelijk net niet briljant maakt is de tijdsduur ten opzichte van de 'handelingen'. Op een gegeven ogenblik gaat het wat lang duren (ook een euvel bij Chungking Express, trouwens, daar niet van).

Hoe dan ook, Kar-Wai maakt gepassioneerde films die je graag meerdere malen wilt zien (en bij elke nieuwe kijkbeurt eigenlijk herontdekt)....

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 30 maart 2012, 12:49 uur
Chungking Express vond ik absoluut niet goed, maar dat heeft ook veel te maken met het vroege werk van Doyle, wat ik niet echt aantrekkelijk vind. Pas wanneer Doyle het drukke heeft laten varen ben ik Kar Wai ook veel meer gaan waarderen.

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 30 april 2012, 14:18 uur
Fraaie sequel van Fa Yeung Nin Wa (2000), waarvan een belangrijk deel feitelijk een fictieve prequel is van die film. Minstens zo goed, zo niet beter, dan de oorspronkelijke film, al vond ik de sci-fi scènes wat minder geslaagd (maar dat komt wellicht omdat ik niet zo veel heb met dat genre).
Opnieuw een bijzonder sfeervolle film dankzij een heel mooie cinematografie en een lekkere soundtrack. Bovendien eerste klas geacteerd door Tony Leung, Faye Wong en mijn favoriete Ziyi Zhang. Wel jammer dat Gong Li maar een klein bijrolletje heeft.
Filmkunst met een hoofdletter F.