• 9.370.370 stemmen

Ontwikkeld door: John Rosenberg

Met: Roy Marsden, Phyllis Calvert en Mel Martin

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Datum van release: zondag 17 februari 1985

Eerst uitgezonden op: ITV (Verenigd Koninkrijk)

• Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Cover Her Face

Een jonge, ongehuwde moeder, Sally Jupp, wordt vermoord. Zij werkte in de huishouding van het landgoed Martingale en de vermoedelijke dader moet volgens inspecteur Dalgliesh dan ook gezocht worden onder de bewoners en gasten van het buitenhuis. Hij is zijn onderzoek nog maar net begonnen of hij wordt geconfronteerd met lieden die worden verteerd door jaloezie, onbeantwoorde liefde en haat.

Afleveringen

1. Aflevering 1

17 februari 1985 (48 minuten)

De ongetrouwde moeder Sally Jupp ontmoet Dalgliesh wanneer haar vriend Stavros vermoord wordt. Dokter Stephen Maxie zorgt ervoor dat zijn moeder Sally inhuurt als dienstmeisje, maar de rest van het gezin haat haar.

2. Aflevering 2

24 februari 1985 (48 minuten)

Sally chanteert haar oom om haar geld te geven voor een vlucht naar Venezuela. De verloving tussen Stephen en Sally zorgt voor paniek in de familie. Dalgliesh heeft nog één hoofdverdachte.

3. Aflevering 3

3 maart 1985 (48 minuten)

Dalgliesh komt erachter dat Sally Victor heeft proberen te chanteren en hij vindt haar brieven vanuit Venezuela. Deborah wordt aangevallen en de familie vertrouwt niemand meer.

4. Aflevering 4

10 maart 1985 (49 minuten)

Adam Dalgliesh heeft bewijs gevonden in de drugs- en moordzaak waar hij aan werk. De dochter van Maxie, Deborah, heeft ermee te maken. Haar broer is verdachte in een andere moord.

5. Aflevering 5

17 maart 1985 (49 minuten)

Maxie vermoedt dat zijn broer te maken heeft met de moord op Sally en hij vertelt dit aan zijn moeder. De oom van Sally biecht op in haar kamer te zijn geweest in de nacht van de moord.

6. Aflevering 6

24 maart 1985 (49 minuten)

De ware aard van Martha komt bovendrijven wanneer ze bekend slaappillen in het drankje van Sally gestopt te hebben. Er komt een verrassend bezoekje uit Venezuela en Dalgliesh kan zijn zaken afronden.

avatar van ZAP!

ZAP!

De eerste van een reeks miniseries over hoofdinspecteur Adam Dalgliesh.

Deze is gebaseerd op het gelijknamige boek.

Hoewel het zeker een murder mystery betreft, worden de zaken altijd breed opgezet (en uitgewerkt), met verscheidene personage die aanvankelijk niet of nauwelijks iets met elkaar te maken hebben, maar dat verandert geleidelijk aan. De serie kaart ook niet al te opzichtig allerlei sociale onderwerpen aan, wat het juist extra interessant maakt. Het oogt vaak als een typische tv-productie, met flink wat studio-interieurs voor binnenscènes, en het tijdsbeeld zal voor jongere kijkers waarschijnlijk een probleem vormen. Maar er zijn ook veel charmante buitenlocaties, waardoor je je soms bijna in een aflevering van Escape to the Country waant.

Hoofdinspecteur Dalgliesh, ik heb de boeken niet gelezen, wordt door Roy Marsden uiterst sympathiek neergezet. Soms lijkt de beste man, het personage, iets te hard bezig te zijn om schoonmoeders lieveling te worden, wat dan weer gecompenseerd wordt door een bepaalde onverzettelijkheid en onversneden moderne (voor die tijd zeker) meningen op momenten. Ergens werd deze serie vergeleken met de miniseries van Miss Marple met Joan Hickson en dat is qua sfeer en opzet een goede vergelijking. Hoogstaande murdershows, prachtige locaties, geen gehaast of overdreven thriller elementen, ik zie ze graag.

Net geen vijf sterren, dus voor nu geen cijfer, maar ik zou me in de toekomst zomaar eens kunnen bedenken.