• 155.470 films
 • 9.304 series
 • 27.673 seizoenen
 • 604.390 acteurs
 • 346.775 gebruikers
 • 8.763.993 stemmen
Avatar
 
banner banner

13 in de Oorlog - Seizoen 1 (2009-2010)

3,70 5 stemmen

Show titel: 13 in de Oorlog

IMDb beoordeling: 7,7 (36)

Afleveringen: 13

Speelduur: 4 uur en 20 minuten

Ontwikkeld door: Hein Hoffmann

Met: Lisa Wade en Marcel Goedhart

Oorsprong: Nederland

Datum van release: zondag 25 oktober 2009

Eerst uitgezonden op: Nederland 3 (Nederland)

 • On Demand:

 • Netflix Niet beschikbaar op Netflix
 • Pathé thuis Niet beschikbaar op Pathé Thuis
 • Videoland Niet beschikbaar op Videoland
 • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
 • Disney+ Niet beschikbaar op Disney+
 • Google Play Niet beschikbaar op Google Play
 • Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot 13 in de Oorlog

In 1939 is het oorlog in Europa. Er worden bommen op huizen gegooid, soldaten schieten op elkaar en miljoenen mensen raken hun huis en hun leven kwijt. En dat komt allemaal door Adolf Hitler, de baas van Duitsland. Hitler wil de baas worden van heel Europa en daarom vallen de Duitsers ook Nederland binnen. Voor de Nederlanders betekent dit dat hun hele leven in een klap helemaal verandert. 13 in de Oorlog neemt je mee terug naar de Tweede Wereldoorlog en vertelt wat er allemaal gebeurde en hoe het is om tijdens de oorlog op te groeien.

Afleveringen Seizoen 1 (2009-2010)

 1. 1. Een Stad in Brand

  25 oktober 2009 (20 minuten)

  Als in mei 1940 Duitse troepen ons land binnen vallen proberen Nederlandse militairen met man en macht de Duitsers tegen te houden. De vader van Dirk, acht jaar Rotterdam, vecht bij de Grebbeberg. Presentatrice Lisa Wade laat de lange en smalle loopgraven zien van waaruit de Nederlandse soldaten een hopeloze strijd leveren tegen de Duitse troepen.

 2. 2. Bezetting

  1 november 2009 (20 minuten)

  Vanaf het begin van de Oorlog zijn de Duitsers de baas in Nederland. Lisa laat zien dat ook tijdens de oorlog het gewone leven doorgaat. Hans, dertien jaar, Amsterdam, moet nu Duitse woordjes leren voor een proefwerk. Tot groot ongenoegen van zijn vader, die de Duitsers maar niet kan vergeven dat ze Rotterdam hebben plat gebombardeerd. Als dan ook nog een Duitse soldaat bij het gezin wordt ingekwartierd, gaat het helemaal mis.

 3. 3. NSB

  8 november 2009 (20 minuten)

  Lisa Wade bezoekt in Lunteren de 'Muur van Mussert'. De plek waar jaarlijks een grote bijeenkomst van NSB’ers werd gehouden. De vader van Corry, twaalf jaar, Hilversum, is lid van de NSB, de Nationaal-Socialistische Beweging. Deze partij is juist blij met de komst van de Duitsers. Veel mensen vinden NSB’ers landverraders omdat ze met de Duitse nazi's samenwerken. Op school wordt Corry gepest en ze mag ook niet meer bij andere kinderen spelen. En als de bevrijding nadert zijn veel NSB’ers bang voor de wraak van hun landgenoten.

 4. 4. Engeland

  15 november 2009 (20 minuten)

  Lisa Wade gaat in Londen op zoek naar plaatsen die van belang waren voor de Nederlanders die hier tijdens de oorlog verbleven. In ’13 in de oorlog’ gaat het deze keer over de Nederlandse waaghalzen, die tijdens de bezetting naar het vrije Engeland vluchten. Pieter is zestien jaar en hij wil niet langer in Nederland blijven. Hij wil vechten tegen de Duitsers. Pieter waagt zich aan een gevaarlijke overtocht die veel mensen het leven kost.

 5. 5. Verraad en Verzet

  22 november 2009 (20 minuten)

  Els brengt in het geheim krantjes en posters rond. Gevaarlijk werk, want als de Duitsers erachter komen, kan ze zwaar gestraft worden! Lisa Wade gaat naar de voormalige dodencel van de Scheveningse strafgevangenis waar duizenden verzetsmensen hun laatste nacht hebben doorgebracht.

 6. 6. Joden

  29 november 2009 (20 minuten)

  Kaat, twaalf jaar, Amsterdam, wordt niet meer toegelaten in het zwembad of de bioscoop. Ze wordt verplicht om een gele Jodenster te dragen, en ze krijgt een grote J in haar persoonsbewijs gestempeld, zodat ze altijd herkenbaar is. En dan krijgt het gezin ook nog eens oproep om zich te melden voor een werkkamp in het oosten. Als ze niet vrijwillig gaan, worden ze op hardhandige wijze uit huis opgehaald. Lisa bezoekt het Anne Frank huis, waar acht Joodse onderduikers twee jaar lang ondergedoken hebben gezeten.

 7. 7. Gewapend Verzet

  6 december 2009 (20 minuten)

  Veel Nederlandse mannen duiken tijdens de oorlog onder om niet te hoeven werken in de Duitse oorlogsindustrie. Verzetsmensen zorgen er voor dat allerlei officiële documenten zoals persoonsbewijzen, bonkaarten, vergunningen nagemaakt worden. Lisa Wade laat zien hoe ze dat deden. Ook worden er distributiekantoren overvallen om aan echte voedselbonnen te komen. De wapens voor zulke overvallen worden vaak door Engelse vliegtuigen gedropt. Soms gaat dat heel erg fout, zijn de verzetsmensen verraden en worden ze opgepakt door Duitse soldaten.

 8. 8. Vernietiging

  13 december 2009 (20 minuten)

  Roos, dertien jaar, Amsterdam, is met haar ouders opgepakt en weggevoerd naar doorgangskamp Westerbork. Hier wachten ze op transport naar de vernietigingskampen in Polen. Niemand wil naar het onbekende oosten, waar nog nooit iemand is teruggekeerd. Lisa bezoekt in Polen het grote vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau waar de meeste joden meteen na aankomst in de gaskamers werden vermoord.

 9. 9. Arnhem

  20 december 2009 (20 minuten)

  Lisa Wade beschrijft de gevolgen van het mislukken van de slag om Arnhem. Samen met zijn opa houdt Joost, tien jaar, Arnhem, nauwgezet de razendsnelle opmars van de geallieerden bij. Wanneer duizenden parachutisten bij Arnhem landen zal Nederland toch ook snel bevrijd worden, hopen ze. Maar dat loopt helaas anders.

 10. 10. Hongerwinter

  27 december 2009 (20 minuten)

  In de Hongerwinter van 1944 is er in grote delen van Nederland een groot tekort aan voedsel. Duizenden mensen, vaak kinderen trekken er daarom dagelijks op uit op zoek naar voedsel. Lopend, op krakkemikkige fietsen, of kapotte kinderwagens. Ook Marie, twaalf jaar, Den Haag, gaat met haar broertje op zware hongertocht om wat spullen te ruilen voor iets eetbaars. Maar dan moeten ze de etenswaren ook nog veilig thuis zien te krijgen.

 11. 11. Indië

  3 januari 2010 (20 minuten)

  In de Tweede Wereldoorlog wordt Indië bezet door Japan. Meer dan drie eeuwen lang was het een kolonie van Nederland, bestuurd door residenten, zoals de vader van Christiaan, twaalf jaar, Batavia. Ze voelen zich sterk verbonden met Nederland en als hun vaderland wordt binnengevallen door de Duitsers, doneren ze vrijwillig geld en kostbaarheden als bijdrage in de oorlogsvoering. Maar dan wordt Nederlands- Indië zelf onder de voet gelopen. Door Japan. Christiaan en zijn vader belanden in een mannenkamp waar ze onder vreselijke omstandigheden proberen te overleven.

 12. 12. Bevrijding

  10 januari 2010 (20 minuten)

  Presentatrice Lisa Wade is in Wageningen op de plek waar de onderhandelingen over vrede in Nederland plaatsvond. In Hotel de Wereld zit ze aan de tafel waar die besprekingen plaats hadden. Als de overgave van de Duitse troepen in Nederland is getekend, viert het hele land feest. Geallieerde troepen worden door duizenden mensen aan de kant van de weg begroet, kinderen rijden mee op tanks, krijgen kauwgum en chocolade van de soldaten en dagenlang wordt er feest gevierd. Maar niet door de jonge Duitse soldaat Jurgen, zestien jaar, die heilig geloofde in zijn Führer.

 13. 13. Na de Oorlog

  17 januari 2010 (20 minuten)

  De oorlog is afgelopen en Nederland is bevrijd. De joodse David keert terug uit Auschwitz waar zijn familie vermoord is. In Nederland zit niemand te wachten op zijn komst. Want het land ligt in puin en moet worden opgebouwd. Overal liggen onontplofte bommen en landmijnen die geruimd moeten worden. Lisa Wade laat zien hoe gevaarlijk dat is.

Reviews & comments

zoeken in:
avatar van Dogie Hogan

Dogie Hogan

 • 13380 berichten
 • 788 stemmen

Deze docu wordt deze week 's morgens herhaald op NPO1-Extra.

Kende deze docu niet en ben blij met de herhaling.

Ondanks uit 2009/2010, is 13e aflevering ge-update met koning Willem-Alexander 4 mei op De Dam, i.p.v. Koningin Beatrix.


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op TvMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.