• 9.378.047 stemmen

Energieman - Seizoen 1 (2023)

Show titel: Energieman

IMDb beoordeling: Nog geen beoordeling

Afleveringen: 4

Speelduur: 3 uur en 34 minuten

Ontwikkeld door: Remko Bosman

Met: Menno Bentveld

Oorsprong: Nederland

Datum van release: maandag 30 oktober 2023

Eerst uitgezonden op: NPO 2 (Nederland)

• Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Energieman

In de vierdelige docuserie 'Energieman' onderzoekt presentator Menno Bentveld de energietransitie: een ingrijpende verandering in de manier waarop we energie opwekken en gebruiken. Eeuwenlang heeft de mens fossiele brandstoffen zoals kolen, olie en aardgas verstookt. Nu groeit het besef dat deze bronnen eindig zijn en schadelijk voor het milieu. Daarom moet het anders. Maar hoe?

Afleveringen Seizoen 1 (2023)

1. 1. Van Gas naar Gas

30 oktober 2023 (53 minuten)

Menno reist af naar Groningen, waar het jarenlang boren naar aardgas het landschap, de bewoners en hun huizen zwaar getekend heeft. Nu de Groninger gaskraan dicht is, wordt het aardgas geïmporteerd. Veel daarvan wordt direct doorverkocht aan het buitenland, maar hoe is dat te verantwoorden in tijden van energieschaarste? In de turbulente wereld van de energietransitie pikken velen een graantje mee: de veehouder is via zijn mestoverschot plotseling energieproducent geworden en de orchideeënkweker maakt via een hightechcentrale nu meer stroom dan hij zelf op kan maken.

2. 2. Van Kolen naar Wind

6 november 2023 (53 minuten)

Tussen het vloeibare staal en de opgestapelde cokes houden Tata-medewerkers een warm pleidooi voor de verduurzaming van hun geliefde bedrijf en laten ze Menno zien dat ze alles op alles zetten om op een dag groen staal te smeden. Maar buiten de poort verzamelen Greenpeace en bezorgde omwonenden zich. Het roer moet om. Het langer verstoken van kolen is onbespreekbaar. Intussen staan er reeds honderden windmolens op de Noordzee en nog een veelvoud daarvan is onderweg. Zij moeten de stroom opwekken waarmee waterstof geproduceerd zal worden, zodat Nederland groen staal kan gaan maken.

3. 3. Van Zwart naar Groen

13 november 2023 (55 minuten)

Rotterdam is mondiaal een van de grootste overslaghavens van ruwe olie. Deze olie wordt in de haven verwerkt en doorgevoerd. Daarmee is de haven een Europese distributiehub voor aardolie. Maar nu we stoppen met fossiele brandstoffen en het gebruik van olie wordt afgebouwd, transformeert de Rotterdamse haven zich in rap tempo tot internationale speler in de overslag van duurzame energie. Menno bezoekt de haven om te zien wat daar nu gebeurt. Daarnaast gaat hij op bezoek bij de kerncentrale Borssele.

4. 4. Van Steenkool naar Batterij

20 november 2023 (53 minuten)

In de kolenmijnen van Limburg duikt Menno Bentveld in de vraag hoe energie kan worden opgeslagen en verdiept hij zich in de accu van de toekomst, zodat we de energie kunnen gebruiken op het moment dat het nodig is. In Teuge stijgt Menno op in een elektrisch vliegtuig en ziet hij met eigen ogen de superbatterij waarmee het toestel wordt opgeladen.

Er zijn bij dit seizoen nog geen berichten geplaatst.