• 9.378.811 stemmen

Andere Tijden - Seizoen 25 (2022)

Alternatieve titel: In Other Times

Afleveringen: 10

Speelduur: 8 uur en 01 minuut

Ontwikkeld door: Ad van Liempt en Gerda Jansen Hendriks

Met: Hans Goedkoop

Oorsprong: Nederland

Datum van release: dinsdag 15 februari 2022

Eerst uitgezonden op: NPO 2 (Nederland)

• Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Andere Tijden

Geschiedenisprogramma over historische onderwerpen en kwesties en (bijna) vergeten gebeurtenissen uit ons recente verleden, die al dan niet verband houden met het heden. Aan de hand van beeldmateriaal en gesprekken met betrokkenen wordt er teruggeblikt op deze gebeurtenis, en wordt deze vaak belicht vanuit een geheel nieuwe invalshoek. In eerdere uitzendingen werden er meestal meerdere onderwerpen behandeld; in latere uitzendingen wordt steeds slechts één onderwerp behandeld, vaak aan de hand van de actualiteit of een bepaalde datum in de uitzendweek.

Afleveringen Seizoen 25 (2022)

1. 1. Vier 't Laeve!

15 februari 2022 (51 minuten)

Special over carnavalsfeesten uit het verleden. Vic van de Reijt schetst de muzikale geschiedenis van het feest. André van Duin vertelt hoe je een carnavalsklassieker maakt. Verder met Beppie Kraft, de 'Édith Piaf van Maastricht', plebaan Vincent Blom van de Bossche Sint-Jan, die elk jaar een carnavalsmis opdraagt, en de Marokkaanse prins Abbie, prins carnaval in Venlo. Vier 't Leaeve! is de inzending van Susteren voor het liedjesfestival LVK, waar jaarlijks het beste carnavalslied wordt gekozen. Deze special gaat over de liefde voor carnaval en het hunkeren naar samenzijn. Het mooist wordt dat verwoord door rascarnavalist Marc Hermans.

2. 2. De Voorspelling van 1972

16 februari 2022 (45 minuten)

Met veel archiefmateriaal wordt vijftig jaar strijd voor een beter milieu in beeld gebracht. Ernstig, maar ook vrolijk: van Amsterdamse Kabouters die bomen planten in de binnenstad en ludieke acties tegen de introductie van plastic vuilniszakken tot eindeloze vuilnisbelten, smerige rivieren en discussies over kernenergie. In 1972 brengt de Club van Rome het rapport Grenzen aan de groei uit. In het rapport wordt voorspeld - voor het eerst op grond van computermodellen - dat de grondstofvoorraden binnen enkele decennia zijn uitgeput. Welke problemen zijn opgelost en welke lijken nog verdacht veel op de huidige problemen met klimaat en milieu?

3. 3. Drie Vrouwen en het Verraad

25 april 2022 (51 minuten)

Het is 3 september 1943. De Utrechtse studente Truus van Lier is zenuwachtig. Straks gaat ze de hoofdcommissaris van politie in haar stad doodschieten. Het is de NSB'er Gerard Kerlen, een handlanger van de Duitse bezetter. De aanslag lukt, maar Truus wordt verraden en gefusilleerd. Hoe kwam ze tot haar daad? En hoe en waarom werd ze verraden? Truus is niet de enige in haar familie die zich verzet. Ook haar zus Miek doet verzetswerk, maar gaat minder ver. En dan is er nicht Trui van Lier, die kiest voor een andere weg. Zij verstopt vele Joodse kinderen in haar crèche. Deze maand wordt Truus van Lier geëerd met een standbeeld en een boek.

4. 4. 'Niemand Wil Ze Hebben'

26 april 2022 (52 minuten)

Diederik van Vleuten vertelt het tragische verhaal van de Joodse vluchtelingen in de jaren 30: hoe de wereld haar ogen sluit en niets doet om Duitse Joden te redden. Op een bijna leeg toneel, met op de achtergrond indringende beelden, vertelt hij over de Conferentie van Évian in 1938, waar vele landen, waaronder Nederland, diplomatiek verstoppertje spelen. Dat verhaal vervlecht hij met dat van het schip de St. Louis, dat in 1939 met bijna 1000 Joodse vluchtelingen nergens welkom is. Terwijl in nazi-Duitsland de hel losbreekt, kijkt de wereld de andere kant op. De nazikrant de Völkischer Beobachter kopt triomfantelijk: 'Niemand wil ze hebben'.

5. 5. Andere Tijden op de Fiets

27 april 2022 (46 minuten)

Archiefspecial over ons trouwste vervoermiddel: de fiets. De special begint in de tijd waarin fietspaden nog niet bestaan en fietsers zich met gevaar voor eigen leven in het drukke stadsverkeer van de jaren 20 storten. Als de auto in de jaren 60 zijn grote opkomst maakt, wordt het door de vele ongelukken duidelijk dat er fietspaden aangelegd moeten worden. Daarin is Nederland tot op de dag van vandaag een voorbeeld voor andere landen. Op de fiets ervaren we vrijheid. Of het nu gaat over vrouwen in de jaren 30 die zich zonder man kunnen verplaatsen, de eerste fietsvakantie van jongeren in de jaren 50 of het winnen van een lokale wielerronde.

6. 6. Missie Geslaagd?

28 april 2022 (46 minuten)

In Gennep wonen de laatste paters van de Congregatie van de Heilige Geest. Het zijn voormalig missionarissen, ook wel 'Spiritijnen' genoemd. Een aantal van hen vertelt over hoe het begon, hun leven in dienst van God en de medemens, hoe ze naar Afrika gingen om 'mensen te helpen' en hoe de botsing van culturen hun kijk op het leven veranderde. Astrid Sy bezoekt met één van hen het Afrika Museum dat de congregatie in de jaren 50 oprichtte en dat nu ter discussie staat: het zou het stereotype beeld van Afrika bevestigen. Tegenwoordig komen geestelijken vanuit Afrika hier naartoe: een omgekeerde missie in een sterk veranderde wereld.

7. 7. Kinderen van de Rekening

10 oktober 2022 (46 minuten)

Archiefmateriaal toont Nederlandse kinderen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op die beelden lijken Duitsers soms ware weldoeners. Astrid Sy voorziet de beelden van context. Achter bijvoorbeeld het nieuwe speelgoed en de verse sinaasappels voor de kinderen blijken wantrouwen en geweld te schuil te gaan. Op een school ontmoet Astrid Sy de oorlogskinderen van nu, afkomstig uit landen als Eritrea, Syrië en Oekraïne. Ze voetballen, rennen en lachen. De oorlog is ver weg, maar ook dichtbij.

8. 8. Arm en Rijk

31 oktober 2022 (47 minuten)

Nederland stevent af op een nieuwe economische crisis. De verschillen tussen arm en rijk worden steeds groter, terwijl na de Tweede Wereldoorlog loonmatiging en nivellering het ideaal leek. Andere Tijden onderzoekt de kloof van zo'n halve eeuw geleden. Een Brabants gezin ziet zichzelf terug in een reportage uit 1978. We zien vader op de fiets springen op weg naar de fabriek en horen hoe moeder als huisvrouw de eindjes aan elkaar moet knopen. Socioloog Godfried Engbersen doet al jaren onderzoek naar armoede in Nederland. In de jaren tachtig woonde hij zelf geruime tijd in een zogenaamde kansarme wijk in Rotterdam.

9. 9. Lekkende Tenten

28 november 2022 (51 minuten)

In de jaren 90 is er een asielcrisis door de oorlog in toenmalig Joegoslavië. COA directeur Erry Stoové en minister Hedy d'Ancona hebben er hun handen vol aan. De Centrumpartij van Hans Janmaat is vrijwel de enige partij die de asielopvang wil beperken, maar ook in de ministerraad worden zorgen geuit over de instroom. IND'er Peter van Lent organiseert met zijn collega's pizza-avonden om de stapels aanvragen door te werken. Als in 1996 weer fors minder asielzoekers naar Nederland komen, bezuinigt de overheid op locaties en personeel, om bij de volgende vluchtelingengolf weer achter de feiten aan te lopen.

10. 10. Als Je Haar Maar Goed Zit

5 december 2022 (46 minuten)

Haar, we hebben het allemaal maar je hebt het niet voor het uitkiezen. Het is onderdeel van je identiteit. Je kunt er mee protesteren, je ermee afzetten tegen voorgaande generaties, ermee laten zien wie je bent en waar je voor staat. Haar definieert cultuur en klasse. Via haar kun je ook de geschiedenis vertellen. Van afro tot vetkuif, van matje tot suikerspin, een ode aan het haar.

Er zijn bij dit seizoen nog geen berichten geplaatst.