• 9.378.523 stemmen

Cordon - Seizoen 1 (2014)

Show titel: Cordon

Afleveringen: 10

Speelduur: 7 uur en 10 minuten

Ontwikkeld door: Carl Joos

Met: Wouter Hendrickx, Liesa Van der Aa en Tom Dewispelaere

Oorsprong: België

Datum van release: maandag 10 maart 2014

Eerst uitgezonden op: VTM (België)

• Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Cordon

In de binnenstad van Antwerpen komt het leven van iedere dag plotseling tot stilstand, wanneer de buurt hermetisch wordt afgesloten van de buitenwereld. Oorzaak is een besmettelijk en dodelijk virus, dat zich als een lopend vuurtje verspreidt. Tientallen mensen worden op zichzelf aangewezen. Het allerbeste in hen komt naar boven, maar ook het allerslechtste...

Afleveringen Seizoen 1 (2014)

1. Aflevering 1

10 maart 2014 (43 minuten)

Wanneer in het NIIZA, het Nationaal Instituut voor Infectieziekten Antwerpen, een besmetting wordt vastgesteld, neemt directeur Cannaerts geen enkel risico: hij laat de buurt voor 48 uur afsluiten. Dat is pech voor juf Katja, die er net op dat moment met haar klas op schoolexcursie is. Maar dit is ook slecht nieuws voor Jana, die net op het punt stond te verhuizen en voor alle mensen die in de drukke stadsbuurt wonen, werken of aan het winkelen zijn.

2. Aflevering 2

17 maart 2014 (43 minuten)

De bewaking van het cordon verloopt voor commissaris Lex Faes zonder veel incidenten. De mensen die gedurende 48 uur vastzitten, reageren op zijn Belgisch: zichzelf behelpen en foeteren op de overheid. Jana's collega's bouwen zelfs een feestje. Ze hebben geen benul wat er boven hun hoofden beslist wordt op het crisiscentrum dat regeringsambtenaar Sabine Lommers leidt. Juf Katja twijfelt of ze met haar klas in het NIIZA moet blijven.

3. Aflevering 3

24 maart 2014 (43 minuten)

Het cordon is verlengd met 72 uur. Al na drie dagen beginnen bepaalde voedingsproducten schaars te worden. Lex coördineert een voedselbedeling bij de sluiscontainer en daar blijkt hoe weinig er nodig is om de situatie te laten exploderen. In het NIIZA maakt juf Katja zich zorgen om de symptomen van één van haar kinderen. Journalist Gryspeerts vermoedt dat de overheid iets verzwijgt en krijgt informatie van binnen het cordon.

4. Aflevering 4

31 maart 2014 (43 minuten)

Juf Katja is kapot van de dood van een leerling en zoekt steun bij Jokke. Bij de rellen tijdens de voedselbedeling zijn er heel wat mensen besmet. Het NIIZA kan de toevloed moeilijk aan. Voor de bewaking van het cordon krijgt Lex versterking van het leger. Jana moet een moeilijke beslissing maken, wanneer een collega onverantwoorde risico's neemt. Journalist Gryspeerts geeft kritiek op de overheid en wordt teruggefloten.

5. Aflevering 5

7 april 2014 (43 minuten)

Normen en beschaving vervagen. Lex verijdelt enkele ontsnappingspogingen die van buiten uit gestuurd worden. Daarop besluit Lommers om het gsm- en internetverkeer lam te leggen. Jokke merkt dat enkele criminelen de voedselbedeling overnemen, maar kan er niets tegen beginnen. Gryspeerts blogt dat het virus mogelijk werd verspreid als terreurdaad.

6. Aflevering 6

14 april 2014 (43 minuten)

De terreurtheorie leidt tot rellen wanneer Afghanen zich aangesproken voelen. Gryspeerts kan Lex ervan overtuigen dat de overheid zaken verzwijgt en achtergehouden bewakingsbeelden lijken dat te bevestigen. Op straat worden zowel Jana als Bert aangevallen door een losgeslagen man. Een vrouw met ijlkoorts stort zich op één van Katja's leerlingen en dit zet een reeks ondoordachte acties in gang. Ondertussen test Cannaerts met succes een vaccin.

7. Aflevering 7

21 april 2014 (43 minuten)

Op Jana's kantoor wordt de sfeer grimmig. Jana en Sam willen absoluut weg. Lex vindt sporen van een ontsnappingspoging. Als daardoor ook het crisiscentrum in alarmfase gaat, krijgt Lommers het erg benauwd. Ondertussen wordt Gryspeerts bedreigd in zijn speurtocht naar de oorzaak van de besmetting. Juf Katja is bij het incident met de bus besmet geraakt. Maar Jokke is hoopvol: er zijn experimentele vaccins onderweg.

8. Aflevering 8

28 april 2014 (43 minuten)

Jokke heeft het gehad met het NIIZA en vertrekt. Lex wil weten wat Lommers verbergt en breekt in in haar bureau. Wat hij daar vindt over het cordon is zo explosief dat Gryspeerts het niet zomaar durft te publiceren. Jokke stuurt de hoogzwangere Ineke naar Jana's veilige laboratorium. Maar Ineke's ruige vrienden gaan mee en die hebben heel andere plannen met het lab.

9. Aflevering 9

5 mei 2014 (43 minuten)

Na de brutale overval op het lab wil Jana maar één ding: weg. Ook Ineke, die net bevallen is, wil haar baby zo snel mogelijk buiten het cordon. Dan biedt zich een kans aan. Lex en Gryspeerts krijgen bevestiging dat Lommers en Cannaerts liegen over het cordon. Maar Lommers slaat terug. Jokke helpt Lien om haar broer Tyl op te sporen.

10. Aflevering 10

12 mei 2014 (43 minuten)

Totaal ontmoedigd laat Jana zich meeslepen in een ontsnappingspoging. In het NIIZA gaat Jokke tot het uiterste om de waarheid over het virus boven te spitten. Lex en Nald ontdekken een gat in het cordon en gaan het dichten. Wat ze daarbij vinden, wordt voor Lex het moeilijkste moment uit zijn leven.

avatar van TornadoEF5

TornadoEF5

Fuck, weeral gemist. Zag dat ze het uitzenden op TV. Tja, ik ga het maar eens proberen downloaden ofzo dan.

avatar van hatebreeder

hatebreeder

Een serie die mij op voorhand wel tof leek maar die me uiteindelijk toch wat tegenviel. Het gegeven van een virus wat ergens uitbreekt spreekt mij normaal gesproken in films en series erg aan maar in deze serie viel dat helaas wat tegen. De uitwerking vond ik niet fantastisch en ook het acteerwerk vond ik niet heel indrukwekkend. Ik twijfel dan ook of ik seizoen 2 nog ga kijken.

Ik geef deze serie 2.5 ster en dan vind ik mezelf nog redelijk royaal. Het enorm hoge cijfer hier op tvmeter verbaast mij dan ook eigelijk wel een beetje.

avatar van jordandejong

jordandejong

Actueler dan dit gaat het momenteel niet worden natuurlijk. Daarnaast een zeer sterke serie. Gaat dat zien mensen

avatar van NRT

NRT

Dit moeten ze nu uitzenden. Kijkcijfers gegarandeerd.

avatar van Esteban

Esteban

NRT schreef:

Dit moeten ze nu uitzenden. Kijkcijfers gegarandeerd.

Dat zijn ze dan ook aan 't doen, op CAZ 2.

avatar van NRT

NRT

Spacejet

Ik wist nog niet eens dat CAZ 2 bestond. Weer wat bijgeleerd.

avatar van JorisTVmeter

JorisTVmeter

Ook te bekijken via VTM-Go. Wel enkel seizoen 1.

avatar van jordandejong

jordandejong

Staat ook op videoland. Ben em weer aant herzien. Hulde voor de Belgen hoor!!

avatar van gizzegiz

gizzegiz

Pracht serie! Ongelooflijk spannend, prima geacteerd én realistisch overkomend. Absolute aanrader!

avatar van Corcicus

Corcicus

Destijds gezien toen de serie uitkwam in tempore non suspecto. Recent herbekeken en met de covidsaga in het achterhoofd is de serie nog indrukwekkender. De gelijkenissen zijn werkelijk frappant. Het griepachtig virus dat bovendien ook ontwikkeld werd in een lab, de verderfelijke rol van de wetenschap, de corruptie van de overheid, de leugenstroom in de pers, de halfwerkende vaccins en natuurlijk ook het ultieme gelijk van de 'complotgekkies'. Je houdt het niet voor mogelijk hoe deze serie nagels met koppen slaat. Verder zit er in dit drama ook heel wat actie en suspense. De acteurs doen het niet altijd fantastisch, maar qua sfeer en plot steekt Cordon ver boven het gemiddelde uit.