• 10.792 nieuwsartikelen
  • 162.329 films
  • 10.192 series
  • 29.833 seizoenen
  • 614.968 acteurs
  • 193.271 gebruikers
  • 8.985.445 stemmen
Avatar
 
banner banner

Shadow of Truth (2016)

Documentaire / Misdaad | Miniserie
3,77 11 stemmen

Show titel: Shadow of Truth

IMDb beoordeling: 8,0 (1.569)

Genre: Documentaire / Misdaad

Afleveringen: 4

Speelduur: 2 uur en 40 minuten

Ontwikkeld door: Yotam Guendelman, Ari Pines en Mika Timor

Oorsprong: Israël

Datum van release: zaterdag 26 maart 2016

Eerst uitgezonden op: Netflix (Nederland)

  • On Demand:

  • Netflix Niet beschikbaar op Netflix
  • Pathé thuis Niet beschikbaar op Pathé Thuis
  • Videoland Niet beschikbaar op Videoland
  • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
  • Disney+ Niet beschikbaar op Disney+
  • Google Play Niet beschikbaar op Google Play
  • Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Shadow of Truth

De serie volgt de moordzaak in 2006 van Tair Rada, een 13-jarig Israëlisch meisje wiens lichaam werd gevonden in een schoolbadkamer, en de daaropvolgende arrestatie en berechting van Roman Zadorov, een Oekraïense immigrant die op de school had gewerkt. De serie is verdeeld in vier afleveringen, die elk een ander aspect van de zaak onderzoeken.

Externe links

Afleveringen

  1. 1. Black Raven

    26 maart 2016 (40 minuten)

  2. 2. The Scapegoat

    26 maart 2016 (40 minuten)

  3. 3. Friends or Foes?

    26 maart 2016 (40 minuten)

  4. 4. The Boy Who Cried Wolf

    26 maart 2016 (40 minuten)

Reviews & comments

zoeken in:
avatar van Thomas83

Thomas83

  • 3718 berichten
  • 3363 stemmen

Aardig geproduceerde docu over nogal een interessante moordzaak. Een moord in een kleine stadje (nederzetting), overdag gepleegd op een afgesloten school, compleet met hek en bewaking. Het hele idee dat een 13-jarige op klaarlichte dag op het toilet van een school vermoord kan worden is al luguber genoeg. Om nog maar te zwijgen van het bloedbad dat het was. Logisch dan ook dat er direct veel druk op de zaak stond, en in dit soort docu's is dat altijd een recept voor allerlei misstanden. Uiteindelijk beantwoordt Shadow of Truth niet zoveel vrage, maar een ding durf ik wel te stellen: Zadorov had op basis van het bewijsmateriaal nooit veroordeeld mogen worden.

Eigenlijk hebben de politie en aanklagers helemaal niets. Er is geen motief, er zijn geen getuigen en er is geen forensisch bewijs. Het enige dat ze hebben is een bekentenis die zo overduidelijk rammelt dat je hem nooit serieus kan nemen. Alles wat van de verhoren en gesprekken met de informant op de cel wordt getoond maakt kraakhelder dat er niet alleen communicatieproblemen waren omdat Zadorov gebrekkig Hebreeuws sprak, hij werd ook opzichtig gestuurd door de politie. Je kan exact de momenten zien waarop dat gebeurt.

Dat is overigens wel een van de grootste troeven van deze prettig makkelijk (veel makkelijker dan veel van zijn soortgenoten) te volgen documentaireserie. Er wordt best goed getoond hoe een valse bekentenis kan ontstaan; hoe een verdachte aan zichzelf kan twijfelen als de politie maar volhardt. Het is uiteraard volstrekt legitiem om tijdens een verhoor een verdachte stevig aan te pakken, maar er zit een duidelijke keerzijde aan, zeker bij meer kwetsbare personen.

Na drie erg sterke en erg vlotte afleveringen vond ik de laatste wel iets minder, vooral omdat de derde nog wel het beste is. In deze wordt er wat meer naar de zaak zelf gekeken, en dat roept een beetje het akelige gevoel op dat schoolkinderen wel eens betrokken zouden kunnen zijn. De cliffhanger op het einde suggereert een spectaculaire laatste aflevering wanneer zich ineens een man meldt die beweert dat zijn ex de moordenaar is, maar ik vond aflevering vier maar een beetje pulp, en mede door de presentatie (veel tekst en onherkenbaar gemaakte getuigen) wat lastiger te geloven. 3.5*.


avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

  • 8026 berichten
  • 3576 stemmen

Bij elke bekentenis verder weg van de waarheid. In 'Shadow of Truth' (2016) geen bevredigende antwoorden op het moordmysterie rond de dertienjarige Tair Rada, maar deze documentaire werkt hypnotiserend door het zogenaamde Rashōmon-effect. Op klaarlichte dag werd de dertienjarige Israëlische vermoord in het toilet van haar middelbare school. Het lijkt klip en klaar dat de Oekraïense klusjesman Roman Zadorov er iets mee van doen heeft. Dat vermoeden wordt bevestigd als de verdachte kinderporno op zijn harde schijf heeft staan en zelfs meerdere bekentenissen aflegt. Maar net als in Kurosawa's meesterwerk zijn recht en rechtvaardigheid een glibberig pad vol subjectieve posities. Want als je het ondervragingsmateriaal kritisch tegen het licht houdt, dan komt er toch vooral naar voren dat de verhoren weinig rekening hielden met Zadorov's kwetsbare positie als illegale migrant met weinig manieren om zich te verweren. De perfecte dader om deze moord op af te schuiven.

Maar naarmate het steeds onwaarschijnlijker lijkt dat Zadorov betrokken is bij de moord, worden de moordtheorieën buitenissiger en vreemder. Misschien is wel het engste aan 'Shadow of Truth' (2016) dat het makkelijke monster waar je de schuld op af kan schuiven, helemaal niet bestaat. Zou het bijvoorbeeld kunnen dat een leeftijdsgenoot van Tair Rada betrokken is bij deze gruweldaad? Een ander meisje? Het forensisch materiaal lijkt op iets in die richting te wijzen, maar geeft geen uitsluitsel. In de laatste aflevering krijgt het mysterie nog een grimmige wending zoals je die in de betere detectives kunt verwachten. Alles valt op z'n plek en er is opnieuw een perfecte dader gevonden. Of toch niet? Want 'Shadow of Truth' (2016) laat weeral zien dat valse aannames en vooroordelen raderen in werking zetten die misschien ook niet tot de waarheid leiden. Een nieuw dwaalspoor wat het pijnlijke besef versterkt dat de naasten van Tair Rada nog altijd niet weten waarom hun dierbare die dag stierf.


Gast

  • berichten
  • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op TvMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.