ad
 • 139.814 films
 • 6.656 series
 • 20.201 seizoenen
 • 434.468 acteurs
 • 281.395 gebruikers
 • 8.105.836 stemmen
Avatar
 

The Staircase (2004-2018)

zoeken in:
avatar van Macmanus

Macmanus

 • 13564 berichten
 • 3420 stemmen

The Staircase (TV Series 2004– ) - IMDb

Originele titel: Soupçons

Frankrijk

Documentaire

611 minuten (tv-serie, 13 delen)

geregisseerd door Jean-Xavier de Lestrade

Documentaire van Oscarwinnaar Jean-Xavier de Lestrade over de geruchtmakende rechtszaak tegen schrijver en journalist Michael Peterson, die ervan beschuldigd wordt zijn vrouw te hebben vermoord.

_______________________________________

Deze documentaire is op canvas geweest in 4 delen (afgelopen dinsdag was de het laatste deel), oorspronkelijk zijn het er 8 maar de canvas liet er twee per avond zien.

Nu over de Docu;

Een zeer interessante goed gemaakte documentaire.

Een man word ervan beschuldigd zijn vrouw te hebben vermoord maar hij beweerd dat ze van de trap is gevallen. Steeds meer krijg je iets te weten over het leven van de man en zijn familie, waarvan de meeste nog achter hem staan. Je krijgt ook een heel mooie kijkje van een proces in Amerika. Hoe de advocaten van beide partijen te werk gaan.

4* Hopelijk word deze docu ook nog een keer uitgezonden op de Nederlandse tv.


avatar van bioscoopzaal

bioscoopzaal

 • 2806 berichten
 • 4325 stemmen

Inderdaad erg goed gemaakt, maar ik vond het over de hele lijn net iets te 'entertainend' gebracht. Op zich mag een docu natuurlijk vermakelijk zijn, maar gezien het pijnlijke onderwerp vond ik de vorm hier niet op z'n plaats. Het leek op sommige momenten teveel op een docusoap, maar dan wel een hele akelige, realistische. Ik ben er eerlijk gezegd niet zo van gediend om mensen in close-up door de diepste dalen van hun persoonlijk hel te zien gaan.

Toch worden er een aantal boeiende punten aangesneden en had ik al vanaf het begin het gevoel dat Peterson vooral schuldig werd bevonden omdat hij bepaalde voorkeuren had. Met gerechtigheid had het nog maar weinig te maken. Alweer een grote smet op het oerconservatieve Amerikaanse rechtssysteem.

3 sterren.


avatar van Od.Bel

Od.Bel

 • 1 berichten
 • 0 stemmen

Ik heb deze spannende documentaire gevolgd op Canvas (België). Jammer miste ik het laatste deel, de ontknoping. Ik was op vakantie en de programmatie van mijn video is mislopen. Kan ik dit op video of DVD huren, of lenen van iemand ?

Help !!! Ik woon in België


avatar van Macmanus

Macmanus

 • 13564 berichten
 • 3420 stemmen

Word inmiddels op elke woensdag om NED 3 uitgezonden.


avatar van as

as

 • 3506 berichten
 • 5468 stemmen

Boeiende documentaire, net als 'murder on a sunday morning.' Mooi verhalend karakter zonder dat het ten koste gaat van het actuele karakter. Jean-Xavier de Lestrade heeft wat te zeggen over zijn onderwerpen en weet dat zonder effectbejag te tonen. Goede documentairemaker waar we hopelijk nog veel van gaan horen.


avatar van Mug

Mug

 • 13949 berichten
 • 5954 stemmen

Complete waanzin, absurde gebeurtenissen, wat een poppenkast. Ik dacht werkelijk hier en daar dat ik als kijker voor de gek werd gehouden, een fake documentary. Toch is het werkelijkheid wat we zien, en dat kun je je haast niet voorstellen.

De protegés leveren hier en daar forse kritiek op het systeem. De rol van de media, de rol van de jury, gedachtengangen in 'the south', bewijzen die pas later gevonden worden of 'per ongeluk' achterwege zijn gelaten, jury-experts, ondervragingstechnieken, reconstructies en testjes.

Maar het allerbelangrijkste, rechtspraak is er alleen voor de rijken + je bent schuldig of onschuldig ongeacht twijfels. In de rechtspraak is het zo dat bij een proportionele mate twijfel je niet schuldig bent (niet hetzelfde als onschuldig).

Maar deze 6-uur-durende documentaire is gewoon erg bizar. Het leek haast een slecht geschreven speelfilm vol vreemde toevalligheden en bij elkaar geraapte vondsten, die je normaliter in slechte soap-series tegenkomt.

Sprakeloos document. Michael Peterson heeft pas geleden weer ongelijk gekregen bij de laatst mogelijke instantie. Hij zit dus voor levenslang. Schuldig of onschuldig, ik durf het niet te zeggen. De twijfel is veel te groot.

Hopelijk wordt Jean-Xavier de Lestrade's Oscar-winnende 'Un coupable idéal' nog een keer uitgezonden. Destijds gemist. Hij is nu bezig met een speelfilm, over een 30-jarige onschuldige man die na 14 jaar uit de gevangenis komt, gebaseerd op ware gebeurtenissen (dat weer wel).


avatar van FisherKing

FisherKing

 • 18698 berichten
 • 0 stemmen

Waarom kan ie niet worden toegevoegd ? Is het geen docu uit 1 stuk ?


avatar van Mug

Mug

 • 13949 berichten
 • 5954 stemmen

Zie eerste bericht, 8 delen, maximum is 7, zoals je wellicht nog kunt herinneren.


avatar van FisherKing

FisherKing

 • 18698 berichten
 • 0 stemmen

Dat delen is zo subjectief, aangezien ik 1,5 uur het liefst als deel zie.

Ik bedoel, Shoah kan ook, dan deze ook. Zeker bij een eventuele veelbesproken docu is het makkelijker, dat ie als film in de database staat


avatar van renske

renske

 • 1105 berichten
 • 926 stemmen

Een uitermate frustrerende documentaire omdat Peterson veroordeeld is puur op stemmingmakerij, en ik weet (ik heb de zaak de afgelopen jaren gevolgd) dat hij zijn hoger beroep verloren heeft. Het frustrerende is dat bij een moord er ten minste nog een kans is dat de ware dader gevonden wordt, zeker met de DNA-testen van de afgelopen jaren. Wanneer je vervolgd wordt omdat je vrouw van de trap gevallen is, en men niet gelooft dat het een ongeluk is, kun je moeilijk bewijzen dat ze dat wél deed. Bovendien zou dat soort bewijslast niet moeten liggen bij een verdachte.

Hier speelt ook nog iets mee dat ook heeft meegespeeld in de zaak van Lucia de B., en in de zaak van de Britse vrouw die alledrie haar kinderen verloor door wiegendood: mensen vinden het moeilijk om te geloven dat dit soort toeval kan bestaan, en maar weinigen hebben kaas gegeten van statistiek en kansberekening, zelfs (in het geval van Lucia de B.) de zogenaamde deskundigen niet.

Petersons veroordeling stoelde namelijk niet alleen op zijn biseksualiteit, scherpe columns en wat dies meer zij, maar ook op het feit dat hij al eerder een buurvrouw gevonden had die van de trap gevallen was. Dat hij en zijn vrouw vervolgens haar kinderen adopteerden, of dat hij ook toen volstrekt geen motief had, nam het North-Caroliner O.M. voor het gemak maar even niet mee in de verdachtmaking van Peterson.

Het is een zaak waar ik veel, veel mee bezig ben in mijn hoofd. Net als in Nederland lijkt het vaak zo volstrekt willekeurig welke zaken wél en welke níet de moeite waard zijn van een hoger beroep.

Enig lichtpuntje (ik heb met Peterson geschreven en weet dit dus uit eerste hand) is dat hij in de gevangenis begonnen is andere gevangenen les te geven. Peterson zal als hoogopgeleide, rijke blanke zeker een uitzonderingspositie innemen daar, waar het gros bestaat uit laagopgeleiden die weinig kansen kregen in het leven door de enorme armoede in de V.S.

Nog een ding: ik merk dat wij hier allemaal naar kijken in verontwaardiging over met hoe weinig/geen bewijs mensen veroordeeld kunnen worden tot levenslang of zelfs doodstraf. Op veel Amerikaanse sites (ook IMDb, meen ik) hebben veel mensen die instelling niet, die vinden de aangedragen 'argumenten' blijkbaar inderdaad overtuigend. Je broek zakt er vanaf.


avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

 • 7216 berichten
 • 3173 stemmen

Schitterend document van de onthutsende stemmingmakerij in het Amerikaanse strafrecht. Het wordt verteld met de vaart van een thriller met heuse plotwendingen en ''geestige'' vondsten, maar de bizarre werkelijkheid is dat alles op het scherm echt is. De documentairemakers hebben trouwens het geluk dat hun hoofdpersoon een zeer innemende man is met duidelijke opvattingen over het gebeurde.

4 sterren.


avatar van mmwul

mmwul

 • 15 berichten
 • 1 stemmen

Jammer dat 'ie nog eens wordt uitgezonden (The Staircase en wel nr.1)

Recent (16 jan.2013) wel een Staircase 2 via VPRO. Maar goed, dan moet je eigenlijk nr. 1 gezien te hebben.

Tja, die heb ik gemist in de zomer van 2005...

Mededeling: cookies - vpro.nl


avatar van otherfool

otherfool

 • 18247 berichten
 • 3380 stemmen

Adembenemend werkje hoor! Fantastisch dat je overal mee kan kijken in deze bizarre zaak. Inmiddels zit Michael overigens in huisarrest te wachten op toch nog een nieuwe rechtsgang:

Novelist Michael Peterson, Convicted of Wife’s Murder, Is Released From Prison and Will Get New Trial - ABC News - abcnews.go.com

4* voor de docu dan maar, zat op het puntje van m'n stoel.


avatar van Insignificance

Insignificance

 • 3216 berichten
 • 5561 stemmen

Fenomenale televisie. Een rechtbankthriller met twists en turns en dat in de vorm van een docu. Bijna onmogelijk, maar het is me gelukt om deze op zetten zonder kennis van de uitspraak (als je dit topic leest ben je al de klos). Dan heb je enerzijds dat spanningsboogje van schuldig / onschuldig en anderzijds, belangrijker nog, de ontzetting over wat hier voor een rechtszaak doorgaat. Een cynicus zou zeggen dat ergens in de rechtspraak de waarheidsvinding verloren is gegaan. Ook de media is het kwijt. Nog een troef van de Lestrade is de wijze waarop hij wordt toegelaten bij de meeste betrokkenen. Vooral het beeld van hoe zo'n verdediging te werk gaat, spreekt aan. Wie niet vies is van wat juridisch gekonkel en alles wat daarbij komt kijken, heeft hier een mooie kluif aan.avatar van Sneakers35

Sneakers35

 • 67 berichten
 • 1050 stemmen

Wat een verhaal zeg. Ongelooflijk.


avatar van kappeuter

kappeuter (crew)

 • 59700 berichten
 • 4963 stemmen

Ja wat een verhaal inderdaad...

Ik vind deze even boeiend en even verbijsterend als Making a Murderer.

Ik heb zo met Michael Peterson en zijn familie te doen.

De serie krijgt van mij 4,5*

Ik heb alsnog wat extra spoilertags geplaatst in dit topic.

Ik geloof in zijn onschuld.

Wat er EXACT gebeurd is die avond... en hoe die wonden zo konden ontstaan geeft ruimte voor vele speculaties.

Dit is er eentje van:

The Staircase | The Owl Theory | Netflix - YouTube

Een vreemde toevalligheid, deze film is (deels) opgenomen in het huis van Michael Peterson:

The Handmaid's Tale (1990)


avatar van Tina77

Tina77

 • 77 berichten
 • 103 stemmen

Wat een geluk dat ik nu vakantie heb. Heb de serie/docu op 2 dagen uitgekeken! Hoe meeslepend/ emotioneel is dit zeg?!! De opbouw is fantastisch uitgewerkt. Alsof je zelf midden in de woonkamer bent gestapt de dag dat die vrouw overleden is.... Al die jaren tot in detail mee mogen volgen. Zoveel details ook. Wel heb ik totaal geen idee of de man nu eigenlijk schuldig is of niet. Helemaal in begin denk je van wel, nadien slaat de twijfel toe vind ik. heel op zijn amerikaans natuurlijk allemaal. Als er een boek over geschreven is zou ik die zeker ook willen lezen. Top docu! Zeker kijken als je enige interesse hebt in misdaad


avatar van Xeeno

Xeeno

 • 121 berichten
 • 140 stemmen

Tina77 schreef:

Wat een geluk dat ik nu vakantie heb. Heb de serie/docu op 2 dagen uitgekeken! Hoe meeslepend/ emotioneel is dit zeg?!! De opbouw is fantastisch uitgewerkt. Alsof je zelf midden in de woonkamer bent gestapt de dag dat die vrouw overleden is.... Al die jaren tot in detail mee mogen volgen. Zoveel details ook. Wel heb ik totaal geen idee of de man nu eigenlijk schuldig is of niet. Helemaal in begin denk je van wel, nadien slaat de twijfel toe vind ik. heel op zijn amerikaans natuurlijk allemaal. Als er een boek over geschreven is zou ik die zeker ook willen lezen. Top docu! Zeker kijken als je enige interesse hebt in misdaad

Ik mistte een beetje de emotie bij hem. Ik zie hem niet rouwen om zijn vrouw of spijt hebben dat hij bijvoorbeeld niet een paar minuten eerder naar binnen was gegaan, denkend dat ze dan misschien nog had geleefd.

Heb onlangs nog een boek gelezen over deze zaak en daarin komen wel wat dingen naar voren die niet in de serie zijn benoemd. Toen de politie ter plekke kwam was Michael achter zijn pc gekropen om de harde schijf te wissen. Best wel bizar dat je zoiets doet terwijl je vrouw net is overleden? Ook was haar DNA aangetroffen op wat gayporn van hem.


avatar van kappeuter

kappeuter (crew)

 • 59700 berichten
 • 4963 stemmen

Ja dat verklaart alles...

Het is een beetje een rare snuiter.

Je kunt alles achteraf duiden. Dingen die tijdens haar leven geen extra waarde hadden, hoogstwaarschijnlijk wist ze er wel meer van.


avatar van Tina77

Tina77

 • 77 berichten
 • 103 stemmen

Xeeno schreef:

(quote)

Ik mistte een beetje de emotie bij hem. Ik zie hem niet rouwen om zijn vrouw of spijt hebben dat hij bijvoorbeeld niet een paar minuten eerder naar binnen was gegaan, denkend dat ze dan misschien nog had geleefd.

Heb onlangs nog een boek gelezen over deze zaak en daarin komen wel wat dingen naar voren die niet in de serie zijn benoemd. Toen de politie ter plekke kwam was Michael achter zijn pc gekropen om de harde schijf te wissen. Best wel bizar dat je zoiets doet terwijl je vrouw net is overleden? Ook was haar DNA aangetroffen op wat gayporn van hem.

ja daar stoorde ik mij ook een beetje heel de reeks aan dat hij geen moeite deed om zich te verdedigen of dat hij zich niet afvroeg of er mss een derde het huis was binnen gedrongen etc... Typisch die Amerikaanse valse gezichtsuitdrukking ook. Je weet nooit hoe je zo'n mensen vasthebt. Toch boeit het enorm tot het einde.


avatar van Xeeno

Xeeno

 • 121 berichten
 • 140 stemmen

kappeuter schreef:

Ja dat verklaart alles...

Ik zeg niet dat dat alles verklaarde. 't Is alleen iets wat mij opviel.

kappeuter schreef:

Ja dat verklaart alles...

Het is een beetje een rare snuiter.

Je kunt alles achteraf duiden. Dingen die tijdens haar leven geen extra waarde hadden, hoogstwaarschijnlijk wist ze er wel meer van.

Tja dat mag je aannemen, al levert de serie daar geen bewijs voor. Behalve dan dat Michael zelf beweerde dat ook al hadden hij en zijn vrouw het er nooit over gehad, hij "wist" dat zij het "wist". Blijkbaar moeten wij dat dan maar geloven en moeten we daaruit de conclusie trekken dat zij het prima vond dat hij het met een andere kerel deed/wilde doen (ook al was vreemdgaan de reden waarom haar vorige huwelijk strandde).

De verdediging kon het bloed op de muur ook niet verklaren. Als ze was gevallen, hoe kan het dan dat haar bloed omhoog was gekomen? Hun theorie was dat ze bloed had uitgespuugd, echter was er in haar longen, luchtwegen, mond of lippen geen bloed gevonden. Geen verklaring dus.

Ik zeg niet dat Michael Petersen schuldig is. Na het lezen van het boek "Written in Blood" kreeg ik een iets ander beeld van de zaak. Eén waarin hij er minder goed vanaf komt.


avatar van Xeeno

Xeeno

 • 121 berichten
 • 140 stemmen

Vier van 's werelds beste "body & behaviour language experts" analyseren het gedrag en de lichaamstaal van Michael Peterson.


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.