• 9.231.138 stemmen

Geregisseerd door: Albert Capellani

Met onder meer: Alla Nazimova, Noah Beery en Frank Currier

Gesproken taal:

Plot The Red Lantern

Mahlee en Blanche Sackville zijn halfzussen. Blanche is de dochter van een Engels echtpaar. Mahlee is de dochter van dezelfde vader en zijn Chinese minnares. Ze zet zich af tegen de Chinezen en wil het liefst als Europese vrouw door het leven gaan. Maar dat loopt uit op een teleurstelling. Ze keert terug naar haar volk en leidt een opstand tegen de onderdrukkers.

logo tmdbimage

Mrs. Templeton

Eurasian woman (onvermeld)

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Dit lijkt me niet de poster maar de bladmuziek (Fred Fisher is de componist): The Red Lantern (Sheet Music): Fred Fisher: Amazon.com: Books.Ik ga even zoeken...

edit (I): DVD: http://gartenbergmedia.com/dvd/gfx/THE%20RED%20LANTERN.jpg - anders wordt het een still vrees ik.

avatar van Fred Neil

Fred Neil

Van deze film is onlangs een dvd-uitgave verschenen bij het Belgische filmarchief Cinematek. Naast de film staan er als extra ook een aantal korte documentaire films op uit de vroege twintigste eeuw over de boxeropstand. Er zit ook een boek bij met achtergrondinformatie en artikelen over de beeldvorming van de Boxeropstand in de vroege filmgeschiedenis. Mooie dvd-uitgave!

'The Red Lantern' is niet de enige film uit deze tijd die over China gaat maar staat in een traditie van beeldvorming van het vreemde, exotische China in de Westerse film. Dit oriëntale China sprak mensen in deze tijd schijnbaar aan, want er zijn best wat films te noemen uit deze periode die over China gaan. Alleen al in de jaren 1918-1919 bijvoorbeeld: 'Broken Blossoms' (Griffith 1919), 'The Forbidden City' (Sidney Franklin 1918), 'The Toll of the Sea' (1922) en vast nog wel meer. In Hollywood werden nog tot diep in het geluidstijdperk dit soort exotische films gemaakt, waarbij het realisme vaak ondergeschikt werd gemaakt aan het exotische en fantastische. Denk bijvoorbeeld aan Lon Chaney in 'Mr Wu' (Nigh 1927), Bela Lugosi in 'The Mysterious Mr. Wong' (1934) of ''The Good Earth' (Sidney Franklin 1937). Denk ook aan de verschillende films rond aziatische stereotypen zoals Fu Manchu (Boris Karloff), Mr. Moto (Peter Lorre) en Charlie Chan (Warner Oland).

Deze film heb ik thuis liggen, maar ik heb hem nog niet gekeken. Zodra ik dat heb gedaan zal ik hier een recensie plaatsen.