• 9.371.784 stemmen

Genre: Documentaire

Oorsprong: Verenigde Staten / Australië

Geregisseerd door: Jonathan Stack

Plot The Vasectomist

Een uroloog op een missie om de wereld te redden “spreading the gospel of vasectomy”. Dokter Doug Stein reist van Haiti naar de Filipijnen en door de staat Florida. Hij verkondigt overal en onvermoeibaar dat mannen hun verantwoordelijkheid moeten nemen voor familieplanning en biedt in ontwikkelingslanden gratis de lokale bevolking sterilisaties aan.

avatar van Mug

Mug

18 oktober jongstleden was het World Vasectomy Day, uitgeroepen natuurlijk door een of andere stichting, bestaande uit jawel regisseur Stack en dokter Stein.

Verwachting: een eenzijdige documentaire met de hoop geld te genereren en het publieke debat aan te zwengelen doordat sterilisatie voor mannen een oplossing biedt voor ontwikkelingslanden.

Resultaat: FAIL!

De regisseur had blijkbaar oogkleppen op. Hij portretteert Stein als malle Japie die met zijn goede bedoelingen (die heeft hij heus wel) de wereld denkt te gaan redden. En dat kan maar op 1 manier: mannen steriliseren zodat de bevolkingsgroei in ontwikkelingslanden zal stagneren, en het armoede-probleem zal daardoor verdwijnen als sneeuw voor de zon. Snotter. Probleem: die mannen willen het niet. In plaats van daadwerkelijk de dialoog aan te gaan, kiest hij eieren voor zijn geld. Want er is geen tijd te verliezen. Oplossing: geld geven aan de mannen als ze zich laten steriliseren! Amai, hoor ik de Belgische lezers uitroepen.

Ach, laten we dan maar wat gekke katholieken zien aldaar die les geven in 'de familieplanning', oftewel, fok er maar lustig op los. De discussie die Stein aangaat met deze andere rare extremisten roept om een scheidsrechter. Ze hoorden me helaas niet...

Als Stein het daarna zelfs lukt om zijn dochter duidelijk te maken dat zij wel gewenst is, zijn de rapen gaar.

Hilarisch of toch shockerend? Sterilisatie van mannen is een oplossing, maar dat politieke en religieuze debat zal nog decennia lang doorgaan. Het debat negeren is een nieuwe vorm van kolonisatie?