• 9.370.964 stemmen

De Koning van de Mont Ventoux (2012)

Documentaire | 72 minuten

Genre: Documentaire

Alternatieve titel: The King of Mont Ventoux

Oorsprong: België / Nederland / Frankrijk / Italië / Spanje

Geregisseerd door: Fons Feyaerts

Gesproken taal: Frans

Releasedatum: 11 juli 2013

Plot De Koning van de Mont Ventoux

Het jaar 2013 viert de 100ste editie van de Tour de France. Acht keer eindigde een rit op de legendarische top van de Mont Ventoux. Van deze beklimmingen werden er vijf uitgezonden op televisie. Vijf ritten met vijf winnaars: Eddy Merckx (1970), Jean François Bernard (1987), Marco Pantani (2000), Richard Virenque (2002) en Juan Manuel Garate (2009). In De Koning van de Mont Ventoux komen de wielerkampioenen uit verschillende generaties elkaar tegen in één race. In een virtuele wedstrijd wordt bepaald wie de snelste klimmer aller tijden is. Gezien de technologische ontwikkelingen van de fiets lijken de kansen van de oudere generaties klein. Toch blijft de uitkomst tot op de laatste kilometer onbeslist. Veertig jaar wielergeschiedenis in één adembenemende beklimming waarbij de kampioenen terugblikken op hun carrière en de evolutie van de wielercompetitie. Wie van hen is uiteindelijk de koning van de Mont Ventoux?

Vanaf 11 juli in de bioscoop (Cinema Delicatessen)

avatar van Montorsi

Montorsi

Gaaf

avatar van Knisper

Knisper

Ik hoop toch niet dat Garate de snelste klimmer aller tijden is.

avatar van manecas36

manecas36

Misschien toch gaan kijken.

Fikret8

Denk dat Froome de snelste klimmer van de Mont Ventoux is, maar die doet in de docu niet mee.

avatar van mikey

mikey

Dit concept zat ook in rocky balboa (de laatste)

Fikret8 schreef:

Volgens de Telegraaf is Froome sneller dan Armstrong (al gaat het hier niet om de volledige klim)

Mont Ventoux, laatste 6.15 km, 8.00 %, 492 m:
2002 Lance Armstrong: 17 min 53 sec
2013 Chris Froome: 17 min 41 sec

Knisper schreef:
Ik hoop toch niet dat Garate de snelste klimmer aller tijden is.

Spoiler: Volgens de documentaire is Jean François Bernard de snelste, met Pantani en Armstrong daar vlak achter. Garate werd vierde, Virenque laatste. Ben benieuwd of Froome de volledge klim sneller heeft afgelegd dan Bernard.

Fikret8

Ben benieuwd of er ook een koning van de Alpe d'huez komt met o.a. Michael Boogert.

avatar van De Knip

De Knip

@ fikret8 (je bent duidelijk niet een echte kenner. Boogerd verkeerd schrijven en denk dat je La Plagne bedoelt.....)

Froome was met name het laatste gedeelte net zo snel als Armstrong. Alleen het hangt van de wedstrijd zelf af, hoeveel km ervoor is afgelegd, temperatuur, wind en ga zo maar door.

Trouwens: Froome was het gedeelte ervoor 3(!) minuten trager dan Armstrong. Dus het blijft net als deze docu bewijst appels met peren vergeliljken:

**1/2

avatar van Ajacied16

Ajacied16

Het concept is leuk en als echte koersfanaat is het mooi om de beelden van de renners die zich naar boven begeven te zien, maar het is zo suggestief als wat. Je kan het gewoonweg niet met elkaar vergelijken, omdat de omstandigheden nooit gelijk zijn geweest. Vroeger was er bijvoorbeeld nog iets minder verboden, maar reed men weer op zwaardere fietsen. Om over de lengte van een etappe en bijvoorbeeld de wind nog maar te zwijgen. Wuyts en Ducrot (de commentatoren) maken dit ook wel verscheidene keren duidelijk, maar op een gegeven moment heb ik het geluid uitgezet. Het commentaar is echt ontzettend geforceerd en behoorlijk irritant. Ik geef 2*, mede doordat het hoge verwachtingspatroon niet werd waargemaakt.

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Dit moet haast wel de minst enerverende beklimming van deze legendarische berg ever geweest zijn. Zouteloos en slordig gemaakt. En Virenque is als oud wielrenner haast nog onuitstaanbaarder dan als wielrenner. Dat is toch eigenlijk nog de grootste prestatie.

avatar van starbright boy

Viel behoorlijk tegen. Stokslagen voor wie verzonnen heeft dat Ducrot en Wuyts commentaartjes van een blaadje moesten voorlezen. Dat klonk echt nergens naar. Verder had ik meer lol gehad met het bekijken van een van de originele beklimmingen dan met deze docu denk ik. Want echt spannend was het, ondanks de verrassende winnaar ook niet echt.

Kleine 2.0*