• 9.371.622 stemmen

Geregisseerd door: Tetsuji Takechi

Met onder meer: Kei Satō, Kyôko Aizome en Takemi Katsushika

Gesproken taal: Japans

Plot Hakujitsumu

Een kunstenaar en een jonge vrouw bevinden zich in de wachtkamer van een tandarts. De man voelt zich tot haar aangetrokken, maar zegt niets. Later bevinden ze zich in dezelfde behandelkamer. Hij krijgt een verdoving en begint te fantaseren hoe de vrouw seksueel misbruikt en gemarteld wordt. Wanneer hij wakker wordt, vindt hij aanwijzingen dat het niet slechts een fantasie was.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van beavis

beavis

Apart om Kei Sato in deze film te zien, het bekende gezicht uit zoveel films van Oshima, maar ook Masaki Kobayashi en Kaneto Shindo, en dan opeens in deze film, die beroemd werd als de eerste hardcore film van Japan. In Nederland werd de film als enige ter wereld ongecensureerd uitgebracht, op VHS, maar ook in de Japanse ondergrond deed zo'n versie de ronde, wat bijdroeg aan die beroemdheid. Tetsuji Takechi maakte de film eerder in de jaren 60 en zou hetzelfde verhaal hierna nogmaals verfilmen als Daydream 2. Ook Kyoko Aizome, die na deze film grote status in de AV-industrie verwierf als actrice en regisseur, verfilmde het verhaal weer in 2009.

Een interessant verhaal dus wel, maar qua film heeft dit toch een stuk minder te bieden dan het origineel. In plaats van een delirische soundtrack vol boor-geluiden e.d. krijgen we nu de hele film door hetzelfde saaie muziekje. Het accent is ook daarmee duidelijk van horror richting porno verschoven en het haalt de spanning enorm uit de, voor deze regisseur typerend lang uitgesponnen, los samenhangende (want het is een droom), scenes. Af en toe is de belichting wel heel mooi (beetje jaren 80 neon enzo) maar niet consistent genoeg en qua kadering, editing e.d. valt er weinig te genieten. Nu heb ik dus die Nederlandse VHS versie gezien. Die is wel ongecensureerd, maar duurt een stuk korter dan de hier vermelde 110 minuten; ook mist er wat beeld aan de zijkanten door een bijna 4:3 framing, dus wellicht was het niet de beste manier om die aspecten te kunnen beoordelen. Toch denk ik dat ik het voor deze regisseur maar bij zijn jaren 60 werk houd.

avatar van Theunissen

Van deze Japanse Horror / Erotiek films circuleren er twee versies. Zo is er de 110 minuten durende versie met goede beeldkwaliteit, welke is gecensureerd en welke Engelse ondertiteling bevat en ook is er de 85 minuten durende versie met matige beeldkwaliteit, welke ongecensureerd (dus die versie bevat wat pornobeelden) is en welke voorzien is van Nederlandse ingebakken ondertiteling. Omdat ik a.s. dinsdag naar de tandarts ga (voor controle), leek deze film me wel iets voor mij. Uiteraard ben ik gegaan voor de ongecensureerd versie en de langdradige gecensureerde versie (de extra 25 minuten voegen werkelijk niets toe) heb ik daarna heel vluchtig vooruit zitten te spoelen.

In dit verhaal draait het om de jonge man Takemi Katsushika (Junkichi Kurahashi) en de jonge vrouw Chieko Hamuro (Kyôko Aizome) die elkaar niet kennen en die een afspraak hebben bij de tandarts (Kei Satô). In de wachtkamer voelt de man zich aangetrokken tot de vrouw en als ze bij de tandarts beiden onder narcose worden gebracht, begint de man in verschillende dromen / hallucinaties te fantaseren over hoe de vrouw seksueel misbruikt en gemarteld wordt door de tandarts. Wanneer ze beiden weer ontwaken, vraagt de man zich af hij droomde / hallucineerde of dat het allemaal echt was?

Aan het verhaal is eerlijk gezegd geen touw aan vast te knoppen (dat komt overigens wel letterlijk in de film voor, want op een gegeven moment knopt de tandarts de vrouw vast met een touw) en het is een vreemde mengelmoes van verschillende genres, variërend van pinku-eiga, tot arthouse surrealisme, tot erotiek, tot hardcore porno, maar ook met wat bekende horrorelementen (weliswaar wel minimaal). De dialoog is minimaal en op de achtergrond hoor je vrijwel continue irritante muziek.

De opening was best apart, want gedurende circa drie minuten zie je dan Chieko neuken (daarbij zie dan voor het eerst de borstjes van Kyôko Aizome) met de tandarts op een bed, waarna we belanden in zijn tandartspraktijk. Daar zien we dan de tandarts bezig met een jongetje en een oude man, waarna Takemi en Chieko één voor één binnenkomen en zich melden aan de balie van de tandartspraktijk. Als Chieko aan de beurt is en naar binnengaat, behandeld de tandarts haar mond sensueel met o.a. een waterflosser en zijn vingers (smeert daarmee o.a. iets over haar lippen en tanden) en dan is ook inmiddels Takemi binnen, die wat verbaasd toekijkt. Nadat Chieko en Takemi (bij hem moet een tand worden getrokken) onder narcose zijn gebracht, zegt de tandarts tegen zijn twee vrouwelijke assistentes (gespeeld door Saeda Kawaguchi en Yuri Yau):

"Maak haar kleren los."

Daarna begint de tandarts haar borstjes en tepels te betasten (hij zuigt ook aan haar tepels) en hetzelfde doet hij bij de twee assistentes, die vrolijk met hem meedoen. Daarna belanden we in de dromen / hallucinaties van Takemi, en komen we o.a. terecht in een discotheek, in een woning, in een hotel, in een wasstraat, in een pretparkattractie, in een kledingafdeling van een warenhuis en in het centrum van een drukke stad. In al die situaties kijkt Takemi vooral toe (o.a. vanachter een raam) en draait het om Chieko en de tandarts, waarbij de tandarts haar seksueel misbruikt en martelt en daarbij heeft de tandarts veel weg van een vampier / duivel.

Zo wordt Chieko o.a. in de discotheek ontkleedt door hem, wordt ze door hem naakt vastgebonden (met een touw), geslagen met een zweep, ondersteboven opgehangen (waarbij ze ook geschopt wordt) en geneukt in een woning, wordt ze door hem gemasturbeerd (dan zien we ook de eerste pornobeelden) op een bed in een hotelkamer totdat ze klaarkomt en wordt ze door hem geneukt in een warenhuis.

Verder zien we een aantal aparte scènes van Chieko waarbij ze o.a. volledig naakt het hotel in de nacht verlaat en naakt in een auto stapt en onderweg rijdt ze dan de tandarts aan (die daarbij onthoofd wordt), waarna ze met de auto naar de wasstraat rijdt. Behalve de auto, wordt dan ook Chieko gewassen in de wasstraat en krijgt ze o.a. schuim over zich heen en wordt ze schoongemaakt door de ronddraaiende borstels. En ook staat ze in het warenhuis (daar trekt ze o.a. een witte jurk aan, speelt ze piano en begint ze te zingen) op een gegeven moment volledig naakt (dan zie je met name de billen van Kyôko Aizome in beeld) op een roltrap en probeert ze aan de tandarts (die dan rondloopt in een zwarte cape) te ontkomen, door op de roltrap in de tegenovergestelde richting te lopen. Ze raakt daarbij dan vermoeid (loopt dan ook een stukje op handen en voeten) en gaat dan op de roltrap liggen en belandt dan bij de tandarts (die onderaan de roltrap staat te wachten) die haar dan oppakt en meeneemt.

De laatste tien minuten van het verhaal zijn al helemaal achterlijk, want dan zien we Takemi in een drukke stad achter Chieko aanrennen en steekt hij haar een paar keer met een mes (dan zien we ook bloed) en zegt hij daarna tegen iemand:

"Ik heb haar gedood. Zij was een slet! Zij was een hoer! Zij was een snol! Zij deugde niet! Daarom heb ik haar gedood!"

Daarna belanden we weer in de tandartspraktijk, waar Chieko en Takemi inmiddels weer bijgekomen zijn. En als Chieko dan vertrekt, laat ze haar zakdoek achter en brengt Takemi deze bij haar terug en krijgt hij een lift van haar. Daarna belanden we opeens op een zeilboot op de zee, waar ze met elkaar zoenen en waar Takemi opeens in de zee duikt en de boot verder vaart. Daarna zien we vanaf de verte opeens iemand verschijnen op de boot (wat dan de tandarts moet voorstellen) en is de film na circa 85 minuten afgelopen?

Hoewel de film betiteld staat als een Horror / Erotiek film, zie je in de ongecensureerde versie dus ook wat pornobeelden, die niet bepaald opwindend zijn. De eerste beelden daarvan zie je na circa 28 minuten, waarbij de tandarts Chieko minuten lang vingert (o.a. met zijn duim). Daarbij zie je dan zijn vinger(s) in haar vagina, zie je close-up beelden van haar vagina, zie je hoe haar clitoris gestimuleerd wordt en zie je haar vagina nat worden. Daarbij zegt Chieko op een gegeven moment ook:

"Ik kom! Ik kom...!" en "Steek 'm erin...!".

De volgende pornobeelden zie je een pretparkattractie met poppen, waarbij de tandarts en Chieko samen in een bootje stappen en Takemi achter hen aangaat met een ander bootje. Daarbij zien we dan een andere vrouw (Chieda Kawaguchi) opeens neuken met een pop en dat wordt dan expliciet in beeld getoond en duurt een paar minuten. Tussendoor zie je ook Chieko regelmatig naakt bij de poppen, maar daarbij is dan geen porno te zien. En die laatste pornobeelden zien we na circa 65 minuten, als Chieko in het warenhuis wordt geneukt door de tandarts in missionarispositie (een aantal beelden daarvan is ook te zien tijdens de opening). Daarbij zie je dan een aantal close-up beelden en zie je de vagina enorm nat worden.

De cast in deze film beperkt zich eigenlijk tot een drietal acteurs / actrices, die tevens de drie hoofdrolspelers zijn. Kei Satô is van hen de meest bekende, Kyôko Aizome (die ook meespeelde in de pornofilm "Traci Takes Tokyo (1986)" met Traci Lords in de hoofdrol) is van hen de mooiste (is ook niet moeilijk als enige vrouw ) en Takemi Katsushika is van hen de onnozelste. Omdat ze nauwelijks dialogen hadden, stelden hun rollen ook niet veel voor.

Al met al vond ik "Hakujitsumu" een draak van een film en het enige leuke erin vond ik Kyôko Aizome (ze wordt ook wel eerste hardcore pornoactrice in Japan genoemd), die ik best een mooie vrouw vond en die ook zeer regelmatig naakt te bewonderen is. Ze is misschien wel meer naakt in deze film te zien, dan met kleren aan