menu

De Uitverkorenen (2012)

Alternatieve titel: The Chosen Ones

mijn stem
3,43 (68)
68 stemmen

Nederland
Documentaire
80 minuten

geregisseerd door Geertjan Lassche

‘Velen zijn geroepen, slechts weinigen uitverkoren.’ Dat is het motto van de opleiding van Korps Mariniers, de grootste elite-eenheid van het Nederlandse leger. Ieder die de eindstreep haalt, moet in staat zijn zichzelf op te offeren voor een collega. Dus wil je marinier worden, dan moet je bewijzen dat je hard genoeg bent. Zodra instructeurs zwakte ruiken, storten ze zich als roofdieren op de prooi. Want de groep is zo sterk als de zwakste schakel. Vooral tijdens loodzware oefeningen is de survival of the fittest genadeloos. Tijdens 9 maanden opleiding registreert de camera het proces van breekbaarheid tot breken of… jezelf overwinnen. Tegelijkertijd bekruipt de kijker steeds meer de vraag: Zijn er nog wel nieuwe ijzervreters?

zoeken in:
avatar van Cadena
2,5
Op TV: Donderdag 4 April Ned.3 om 21:00

avatar van DwarreI
2,0
Ik kreeg het helemaal op m'n heupen van die bloedirritante piswijsneus van een korporaal. De enige vraag die mij bekroop was: wat doen die jongens zichzelf aan en waarom willen wij als maatschappij dit onze jongeren aandoen?
Jezelf vrijwillig af laten richten tot een op commando moordend robot dat geen vragen stelt aan zijn 'meerdere' en vervolgens ingezet worden in een zinloze oorlog in het Midden Oosten waar je niets te zoeken hebt om uiteindelijk als een emotioneel wrak weer thuis te komen.. Waar kan ik me inschrijven?!

4,0
een goeie documentaire over het opleidingstraject van de mariniers. sprak mij vooral persoonlijk heel erg aan. Het camerawerk , de muziek vond ik allemaal goed in elkaar goed gezet.

geeft een rauw beeld van de opleiding van het marinierstraject

Vooral het einde vond ik mooi, wat een ontlading moet dat geweest zijn voor die jongens zoveel ploegen en zweten, en dan eindelijk je fel begeerde barret.

Als je hem nog niet hebt gezien, zou ik hem zeker kijken op het internet of via uitzending gemist.

avatar van Viper70
3,5
Prima documentaire. Ik verbaas me wel over deze nieuwe generatie jongeren. De meesten ogen alsof ze niets gewend zijn. Conditioneel en qua instelling. Na zes maanden begon de opleiding te lijken op een zware opleiding. De eerste zes maanden zag het er uit als een scoutingclub. Terecht dat het kader sprak over een gemiddelde van een 6,5 ipv een 9. Ik heb zelf 20 jaar geleden bij het Korps Commando Troepen gezeten, samen met mariniers in de ECO opleiding, maar wat ik mij kan herinneren was dat een stuk strenger en zwaarder. Neemt niet weg dat het een prachtig moment was om die jongens de poort binnen te zien komen.

avatar van the new guy
3,0
Aardige documentaire die zich mijns inziens teveel bezig houdt met een klein groepje rekruten. Als je toegang krijgt tot zo'n opleiding om te filmen, had er meer uitgehaald moeten worden.

avatar van Zinema
3,0
Zinema (crew)
Fantastische vocabulaire.

Dat sommige mariniers bijna traantjes wegpinken tijdens het behalen van de eindstreep heeft misschien wel te maken met de zesenhalfjes in plaats van negens. Zoals men vroeger 'vooruit met dat kadaver' schreeuwde naar de soldaten, is tegenwoordig dat woord schijnbaar vervangen voor 'kut'. De EO had nog wel zo vroom alle ‘Godslasterlijke teksten’ weggepiept. En 'kut' valt daar natuurlijk niet onder, hoe heilig dat lichaamsdeel voor menigeen ook moge zijn. Gelukkig heeft de bullebakkende opleider een fantastische vocabulaire.

Het is leuk om te zien dat de drilinstructeurs wel heel graag willen, maar defensie tegenwoordig eveneens gebukt gaat onder een steeds maller wordende maatschappij en een tekort aan manschappen. De docu doet de mariniersopleiding wel wat tekort waarschijnlijk, maar er mocht schijnbaar naast het bivakkeren weinig anders worden gefilmd. Het blijft natuurlijk leuk om jongens te zien veranderen in kerels d.m.v. tucht en discipline. Al krijgen ze van de luit maar een zesje of iets meer, ze veranderen vast wel in ruimere voldoendes.

Goed.

Gast
geplaatst: vandaag om 14:15 uur

geplaatst: vandaag om 14:15 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.