• 9.372.253 stemmen

En Liten øy i Verden (2011)

Documentaire | 58 minuten

Genre: Documentaire

Alternatieve titels: Terror Island / Het Noorse Drama op Utoya

Oorsprong: Noorwegen

Geregisseerd door: Tommy Gulliksen

Plot En Liten øy i Verden

Het meisje dat haar zus overhaalde om toch naar het zomerkamp op Utøya te komen. De jongen die Anders Breivik, vermomd als agent, met een pontje naar het eiland bracht. En de jongen die vlak voor zijn ogen zag hoe Breivik zijn vriend doodschoot. Allemaal doen ze hun verhaal. De documentaire vertelt het verhaal vanaf de dag dat de jongeren van de socialistische partij AEF nietsvermoedend aankwamen op het eiland Utøya. De organisatie van het zomerkamp filmde deze beelden zelf. Overlevenden vertellen in de documentaire over de mooie tijd die ze met elkaar hadden, voordat hun verblijf op het kamp van de ene op de andere dag in een grote nachtmerrie veranderde.

avatar van Shadowed

Shadowed

Sterke verhalen.

Een vrij onbekende, maar uiterst interessante documentaire die graag de verhalen wil vertellen die de slachtoffers hebben meegemaakt tijdens het bloedbad op Utoya. Veel meer doet de docu echter niet, het neemt wel een beetje een misplaatste aanloop richting de verhalen.

De eerste 10 minuten zijn ook niet erg interessant en lijken een beetje een normale docu te worden. Daarna, wanneer de verhalen beginnen, begint de docu op te leven. Dit dankzij enkele beelden van het bombardement zelf en enkele beelden van Utoya zelf, waar enkele behoorlijk heftig kunnen overkomen.

Soms zit er onnodige slow-motion in de beelden om ze extra heftig te maken, maar dit werkt niet echt. Ik had ook graag meer chaos gezien, zoals hulptelefoontjes en politiemeldingen. Maar dat maakt niet veel uit, want de zware verhalen weten maximaal te boeien en geven je een redelijk beeld van de vreselijke gebeurtenis van 2011.

De docu zet je wel een beetje aan het denken, en dat is ook de bedoeling. Interessant genoeg voor de liefhebber, maar de echte "professionele" docu kijker zal dit waarschijnlijk niet heel bijzonder vinden. Dit soort onderwerpen en verhalen liggen me altijd goed.

Ikzelf raad hem jullie toch van harte aan. Hij staat gewoon op YouTube, een duurt een klein uurtje.