• 9.371.759 stemmen

Une Estonienne à Paris (2012)

Alternatieve titel: A Lady in Paris

Oorsprong: Frankrijk / België / Estland

Geregisseerd door: Ilmar Raag

Met onder meer: Jeanne Moreau, Laine Mägi en Patrick Pineau

Gesproken taal: Ests en Frans

Plot Une Estonienne à Paris

Anne laat Estland achter zich en trekt naar Parijs als verzorger voor Frida, een oudere Estse dame, die lang geleden naar Frankrijk emigreerde. Anne beseft al snel dat ze niet gewenst is. Het enige wat Frida nog wil in haar leven is de aandacht van Stephane, haar jongere ex-minnaar. Hij spoort Anne aan te blijven om voor Frida te zorgen, tegen de wil van de oude dame.

avatar van gauke

gauke

Een interessante film over twee vrouwen en twee verschillende culturen (waardes, gebruiken en regels); een roerende, treurige, stille en rauwe combinatie van een tragikomedie en een drama over veranderingen en van het leven afgesneden zijn. In het verhaal is het niet belangrijk wat er gebeurt, maar hoe het gebeurt; echter het had voor mij wat meer vastberaden mogen zijn. Gelukkig is er humor, die vooral te danken is aan de karakterrol, als oude verbitterde vrouw, van Jeanne Moreau (in het bijzonder haar gebaren en mimiek). Ik vind het altijd jammer als de beelden zo donker zijn, dat je haast niets meer ziet. De regisseur heeft zijn film gebaseerd op het levensverhaal van zijn moeder.

avatar van BBarbie

BBarbie

Hoewel ik veel van haar films gezien heb, moest ik twee keer kijken alvorens Jeanne Moreau te herkennen. Zij speelt op haar eigen vertrouwde wijze een bejaarde feeks, die het als haar voornaamste roeping ziet om alles en iedereen tegen zich in het harnas te jagen. De uit Estland ingevlogen, zachtaardige verzorgster heeft heel wat te stellen met haar onvoorspelbare nukken.

Een psychodrama over twee vrouwen, dat in vergelijking met de andere films van regisseur Ilmar Raag enigszins uit de toon valt. Niet zijn beste werk, maar toch wel goed te doen vooral dankzij het gedegen acteerwerk van de beide protagonisten.