• 9.369.475 stemmen

Geregisseerd door: Luciano Salce

Met onder meer: Vittorio Gassman, Adolfo Celi en Daniela Bianchi

Gesproken taal: Italiaans

Plot Slalom

Een groep internationale geldvervalsers wil de Amerikaanse economie verstoren door een grote hoeveelheid namaakgeld op de markt te brengen. De overwerkte zakenman Lucio (Vittorio Gassman) en zijn hulpje Riccardo (Adolfo Celi) raken per ongeluk betrokken bij deze zaak, terwijl Lucio alleen maar wil rusten en relaxen in een ski-resort.

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

Goede toevoeging !

Nog meer sneeuwplezier in deze mix tussen vacanze d'inverno, Hitchcock, Bond/eurospy en een Castellano/Pipolo klucht, waarbij het laatste aspecht helaas de rest overwoekert.

In deze co-productie een hoofdrol voor Gassman en bijrollen voor behalve thunderball Celi ook bond babe Bianchi en balkan babe Beba, waarbij we als kijkertjes net als Gassman niet zeker weten wie de goeie en wie de kwaaie spy girl is, je zult ze dus allebei uit moeten testen...

Het bond/eurospy aspect spreekt voor zich, het Hitchcock aspect spreekt uit de figuur van agent tegen wil en dank Gassman, terwijl meerdere klassiekers van ome Alfie opzichtig worden geciteerd.

De locaties zijn als gebruikelijk in het genre niet misselijk : na het eerste halfuur in Sestrières verplaatsen we ons naar Cairo, niet voor het laatst in een eurospy maar toch zeldzamer dan Istanbul of Beirut.

Maar zoals ik al zei wordt alles overwoekerd door de vulgaire kluchtigheid waar de scenaristen garant voor staan en waarvan Salce ook verre van vies was, in het eerste half uur alleen al is Gassman 54485 in de sneeuw gekukeld en zo gaat het maar door.

Moest eigenlijk het eerste deel zijn uit een anti-Bond reeks met Gassman als protagonist, maar hij flopte tamelijk en dat kwam er helaas niet van, want aan potentieel ontbrak het niet en had er met meer geinspireerde crew uitgehaald kunnen worden.

De score werd verzorgd door Morricone ( die jullie kennen uit once upon a time in the west ), maar ook dit was weinig geinspireerd, een doorsnee loungy melodietje waarvan hij alleen al er toen 30 per jaar schreef.