• 9.372.320 stemmen

Shodô Gâruzu!!: Watashitachi no Kôshien (2010)

Alternatieve titel: Shodô Girls!!

Oorsprong: Japan

Geregisseerd door: Ryûichi Inomata

Met onder meer: Riko Narumi, Nanami Sakuraba en Shin'ichi Hatori

Gesproken taal: Japans

Plot Shodô Gâruzu!!: Watashitachi no Kôshien

In Shikokuchuo, een klein stadje in Japan dat bekend staat als de nummer 1 producent van papier, zijn de meeste winkels verlaten. Dit alles komt door de economische crisis. Satoko is het hoofd van een kalligrafie clubje op school. Op een dag ziet ze Ikezawa tekens op een groot stuk papier schrijven, terwijl er een groot publiek omheen staat dat hem toejuicht. Geschokt door dit schouwspel besluit Satoko om de traditionele vorm, die zij en haar clubje aanhouden, om te gooien en zo een meer vermakelijke vorm van deze kunst te laten zien. Dit doen ze in de hoop dat het stadje weer helemaal opleeft.

avatar van DVD-T

DVD-T

Klein meesterwerkje.

Shodo Girls heeft een erg origineel verhaal. Zoiets hebben we nog niet eerder in een Japanse film gezien. Het kalligrafie gegeven lijkt wat saai, maar dat is het zeker niet. Nog nooit heb ik het zo mooi gezien. Daar waar het groepje van Satoko het eerst nog volgens de oude traditie doet, worden ze geinspireerd door een soort van nieuwe leraar. Ze beginnen een heuse training om de nieuwe vorm van deze kunst zo goed mogelijk uit te kunnen oefenen. De trainingen zijn erg leuk om te volgen. Ook de nieuwe vorm is erg leuk gedaan. Onder begleiding van moderne muziek schrijven ze de tekens op grote vellen papier. dit is erg flitsend in beeld gebracht. Verhaal technisch blijft het van begin tot eind boeien. De drama komt goed over. Helaas imponmeert het einde toch niet zo, en dat is best jammer voor een onderhoudende film als deze. Daarnaast is het hoofdpersonage niet altijd even interessant, en moet de film het vooral hebben van de bijrollen.

Visueel ziet de film er prachtig uit. Enkele prachtige shots krijgen we voortgeschoteld, zoals de rokende industrie in de verte. Ook de muziek is prachtig en geeft net dat beetje extra aan de film mee. Acteerwerk is van een zeer hoog niveau, met uitzondering van Narumi dus die niet altijd even overtuigend overkomt.

Ondanks genoemde minpunten heb ik ontzettend genoten van Shodô Gâruzu!!. Visueel erg mooi, verhaal technisch behoorlijk sterk met een leuk en origineel uitgangspunt. Jammer genoeg is het nèt niet genoeg voor de volle score.