• 9.374.188 stemmen

Il Mondo le Condanna (1953)

Nog geen stemmen

Alternatieve titels: Les Anges Déchus / Gevallen Engelen / The World Condemns Them

Oorsprong: Frankrijk / Italië

Geregisseerd door: Gianni Franciolini

Met onder meer: Amedeo Nazzari en Serge Reggiani

Gesproken taal: Italiaans

Plot Il Mondo le Condanna

Renata wordt door haar geliefde gedwongen om haar lichaam te verkopen. Dit stort haar in een depressie en ze wil zelfmoord plegen. De ingenieur Paolo redt haar ternauwernood. De twee worden vrienden en hij helpt haar een reguliere baan te vinden. Wanneer de vrouw van Paolo haar echter vernedert, zint ze op wraak en poogt ze hem te verleiden...

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

Best mogelijk dat ze bestaat : Renata Giuntini...ik ken haar niet, zal aan mij liggen verder maar mijn punt is dat bij mijn weten in deze film geen Renata Giuntini opdraaft. Wel hebben we Alida Valli- 1jaar voor Senso- als protagoniste, haar personage heet trouwens Renata GiuStini, merkwaardig toeval ongetwijfeld...

Die Renata- Valli hier zoals gezegd het hoertje dat in Parijs gedwongen tippelt, en wel voor haar loverboy....Serge Reggiani ! Dat leren we later pas, eerst wil Valli uit de tein springen die haar terug naar huis in Florence deporteert. Ze wordt dus gered door Paolo, een stoere ingenieur vertolkt door Nazzari. Het begin van een gedoemde romance allicht, en zoals de figuur van Nazzari al deed vermoeden het begin ook van een over the top melodrama / soap alla Materazzo, op wiens successen de weinig gerenommeerde Franciolini hier tracht in te haken.

Met vrij weinig succes, hij haalt duidelijk niet het optimale uit zijn toch gerenommeerde cast, van wie we Reggiani pas tegen het eind weer terugzien. Ook zien we Interlenghi- zonder Lualdi dit keer- die uiteindelijk een niet onbelangrijke rol blijkt te spelen.

Toch probeerde Franciolini er behalve een soap iets serieuzers van te maken in neo- realistische trant met veel location shooting in Florence, maar uiteindelijk werkt het noch als soap, noch als neo- realisme light. Dit ondanks de hulp van latere auteur Pietrangeli als assistent- regie en scenarist. Wel was ik zeer te spreken over het katholieke slot, halverwege reeds door het nonneke aangekondigd.

Niet meteen aanbevolen kijkvoer imho is op DVD uitgebracht in Frankrijk voor de Reggiani buffs.

Trouwens : velen hier moeten deze prent die in onze contreien werd uitgebracht als "de gevallen engelen " in de bioscoop gezien hebben. Waarom zie ik dan geen stemmen ?