• 9.370.299 stemmen

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Peter Sellers

Met onder meer: Peter Sellers, Herbert Lom en Nadia Gray

Plot Mr. Topaze

Mr. Topaze is een bescheiden leraar op een bescheiden schooltje in een klein stadje in Frankrijk en is altijd eerlijk. Wanneer hij weigert een slechte student een goed cijfer te geven, en deze daardoor het schooljaar niet haalt, wordt hij ontslagen; de student is immers de zoon van een rijke barones. Dan wordt Castel Benac, een overheidsfunctionaris die daarnaast een illegaal zaakje in financiën runt, overgehaald door zijn vrouw om Mr. Topaze te gebruiken als zogenaamde baas van zijn zaak. Al snel wordt deze een roofzuchtige financier die zijn eerlijkheid inruilt voor succes...

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Komt 18 maart 2019 als dual-format uit op BFI

avatar van klara

klara

• 20367 stemmen

De goedaardige en naieve meneer Topaze wordt min of meer de richting in geduwd naar het

frauduleuze om zich financieel te verrijken, diens metamorfose uiteindelijk zowel uiterlijk als

moreel opzienbarend van slonzig gekleed en een sukkel met wie wordt gesold naar een keurig,

voorkomend heerschap met gewiekste eigenschappen, en eigenlijk niet eens ongeloofwaardig.

Peter Sellers is weer geweldig met een andere komische rol zoals we doorgaans van hem gewend

zijn, ingetogener al is er af en toe wel subtiel die herkenbare mimiek bij hem, en doet zijn rol wat

dat betreft mij nog het meest denken aan zijn rol in Being There, in beide gevallen met een serieuze

ondertoon. Herbert Lom is wellicht nog het meest bekend van de Pink Panther reeks, ook met

Peter Sellers, en het is leuk de twee weer tegenover mekaar te zien. Al de acteurs vond ik

geinspireerd acteren, in een amusante film die speelt met de moraal van oneigenlijk geldelijk

gewin. Het personage van Sellers, onbedoeld ontsnapt aan het keurslijf van discipline, deugd en

goed gedrag als leraar van een vrij strenge school, blijkt in ieder geval omgekeerd aan zijn

gedachtengoed van voorheen, er later alleen maar de positieve kanten van te zien. Of hij er

ook het geluk mee gevonden had, luidt op 't laatst de vraag van een onthutste goede vriend.

Sellers' antwoord: "I'm working on it" Dat valt dus eventueel nog te betwijfelen...