• 9.371.694 stemmen

Geregisseerd door: Michel Lemoine

Met onder meer: Janine Reynaud en Nathalie Zeiger

Gesproken taal: Frans

Plot Les Chiennes

De macho avonturier Eric biedt zichzelf aan als gezelschapsheer voor dames. Hij doet dit omdat hij dringend geld nodig heeft voor zijn wereldreizen. Hij wordt gesommeerd naar een kasteel te komen om daar de rijke, maar krengerige cliënte Viriane te vergezellen. Zij stelt zijn gezelschap zeer op prijs, maar de onsympathieke dame wenst ook de lichamelijke kwaliteiten van Eric te testen. Viriane blijkt echter ook een zus te hebben..

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Ze bestonden nog niet zo lang : erotica a la Francaise films van Michel Lemoine...om heel eerlijk te zijn wist ik tot voor kort niet eens dat hij er heel veel heeft geregisseerd, en daar in de eighties en nineties voor VHS vrolijk mee door ging. Als acteur is hij natuurlijk veel gekender, minstens van gezicht toch : u weet wel met die vreemde nichterige ogen, optredend als sinister personage in talloze cultfilms van alle mogelijke genres.

Gemakshalve en begrijpelijkerwijs- of wat zou u doen- castte hij zichzelf als de held in deze softcore productie. Begrijpelijk maar ook belachelijk : de brave man was net 50 en moet hier een gigolo voorstellen ! Die zoals hierboven gezegd aanklopt in huize Reynaud voor een sex/ werkvakantie. Niet zomaar een centerparcs varkenskot voor de kleine burgerman: het betreft hier een heus chateau, meer bepaald Gué Péan te Monthou sur Cher, incl. belendend landgoed. Reynaud- ook al over de veertig- geeft haar Laura Gemser look a like bonne Lisbeth de opdracht Lemoine- Eric weer terug naar buiten te begeleiden, want deze toyboy is ernstig over datum, vindt ze...

Eric is in zijn eer aangetast en besluit zonder permissie het chateau weer te betreden : hij doet dit des nachts, sluipt de slaapkamer van de slapende kasteleinse binnen en bindt haar vast. Daarna snijdt hij met een mes haar peignoir open, ze wordt eindelijk wakker en kan gelukkig bij vol bewustzijn genieten van Eric die haar ongenadig hard afwerkt. Dit zien wij niet in softfocus maar- iets inventiever- in een bolle spiegel.

Het vervolg kunt u raden : de 2 sluiten een sexcontract voor de vakantie, op voorwaarde dat Reynaud er geen andere vent bijhaalt, en Lemoine geen ander grietje. Guess what : Reynaud omzeilt deze clausule door met haar bonne "Gemser "het bed in te duiken, waarna lesbosex volgt die via de inmiddels gekende bolle spiegel in beeld wordt gebracht.

De wraak van Lemoine laat niet op zich wachten : natuurlijk komt de "jongere zus " van Reynaud op bezoek, die gemakkelijk haar dochter had kunnen zijn. En die laat zich- logisch- gaarne volpompen door een 30 jaar oudere vreemde...

Het moge inmiddels duidelijk zijn dat we hier met een typisch seventies erotico kitsch vehikel te maken hebben, dat door zijn duidelijk exploitatieve bedoelingen die bloedserieus worden gebracht, en nog meer door de,manier waarop Lemoine heel erg Frans probeert om het allemaal zo artsy als mogelijk over te laten komen, juist weer erg komisch wordt. Ik heb continu gegniffeld bij het kijken, zo voorspelbaar en onhandig is dit.

Maar niet trashy : het is kitsch in optima forma die camp wordt dankzij die artistiekerige pretenties. Niet eens vervelend zoals de meeste van dit soort producten- zelfs geen semi- intellectuele gesprekjes, een wonder- dankzij de fraaie settings op genoemde locaties en goede fotografie van Serra. Ik bedoel : zoveel van dit soort filmpjes zijn er niet met een latere oscarwinnaar ( girl with a pearl earring ) als fotograaf.

In feite zijn de knullige sexscènes nog de vervelendste, ook al door de overjarige held en heldin. De bijrollen zijn bezet door jonge chicks in bloei ook gekend uit het gallocultcircuit, maar komen op het tweede plan . Tessa- Zeiger iets meer in beeld, lekker op zich maar ze bleek minuscule tietjes te hebben , je moet echt een paar keer kijken alvorens ze te ontwaren.

Zeer kitscherige Kleidermanniaanse score ook van Bonnet, maar wel prettig in het gehoor liggend.

Niet de ergste bagger in het genre kortom, voor de liefhebbers van dit spul nog wel te genieten en uitgebracht op DVD als onderdeel van de Lemoine- erotica box. Die heeft geen anderstalige onderschriften, kan natuurlijk worden gedownload met fansubs.