• 9.370.389 stemmen

Män Kan Inte Våldtas (1978)

Drama / Misdaad | 99 minuten

Genre: Drama / Misdaad

Alternatieve titels: Manrape / Men Can't Be Raped

Oorsprong: Finland / Zweden

Geregisseerd door: Jörn Donner

Met onder meer: Anna Godenius, Gösta Bredefeldt en Toni Regner

Gesproken taal: Zweeds

Plot Män Kan Inte Våldtas

"The humiliation, obsession and victory of a woman"

Eva Randers is een alleenstaande moeder in Helsinki. Op haar 40ste verjaardag gaat ze uit met een collega. Ze ontmoet een op het oog aardige en charmante man en aan het einde van de avond gaat ze met hem mee naar huis. Daar laat hij zich van een geheel andere kant zien en wanneer Eva hem wil afpoeieren, verkracht hij haar. Ze voelt zich vernederd en beschaamd, maar gaat niet naar de politie. Beetje bij beetje herpakt ze zichzelf en begint ze plannen te smeden om de man en de wereld te laten begrijpen wat ze doormaakt...

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Dit is niet meer dan een 'conservatieve' emancipatiefilm die voortdurend zit te ijveren voor gelijkheid tussen mannen en vrouwen, iets waarvoor deze regisseur bekend lijkt voor te staan. Wat een man kan, dat kan een vrouw ook. We zitten nog in de rigide jaren '70 waar gevoelens stilaan bespreekbaar werden en de vrouw stilaan haar plaats opeist in de maatschappij. Hier gaat het over verkrachting. De aanpak is redelijk absurd : vrouw die verkracht is wil wraak nemen en de man verkrachten die haar dit aangedaan heeft . Aan het einde van de film begreep ik dat mannen en vrouwen elkaar in de film zelf helemaal niet begrijpen. Zeer matige gedemodeerde arthouse film voor een militant vrouwenpubliek. Nipte 2,5* voor de verzorgde cinematografie.