• 9.369.636 stemmen

Hür Adam: Bediüzzaman Said Nursi (2011)

Oorsprong: Turkije

Geregisseerd door: Mehmet Tanrisever

Met onder meer: Mürşit Ağa Bağ, Taylan Güner en Emin Gümüşkaya

Gesproken taal: Turks

Plot Hür Adam: Bediüzzaman Said Nursi

Said Nursi groeide op in een klein dorp in oorlogstijd, een tijd waarin goddeloosheid de mensen in zijn greep hield. Langzamerhand ontwikkelt hij een nieuw onderwijssysteem, gebouwd op kennis van de Koran en uitgebreidere leerstof. Maar Said heeft niet alleen onwetendheid om tegen te vechten, maar ook een corrupte regering en zelfs een geheime organisatie die erop uit is hem ten val te brengen...

avatar van kahraman

kahraman

mooie biopic met een boodschap van vrede en vooruitgang.

Dit is een zeer ambitieus gemaakte film dat het publiek een nauwkeurig verslag poogt te geven van het leven van de beroemde Turkse prediker Said Nursi, alias Said Kurdi (de Koerd) of Bediuzzaman (het wonder van de huidige tijd). Hierin is het een geslaagde film. Zijn belangrijkste leringen van wetenschappelijke vooruitgang zonder af te zien van religie en broederlijke liefde en vrede, met name tussen Turken en Koerden, zijn ook heel mooi verteld op een manier dat alleen maar in een bioscoopfilm mogelijk is.

De belangrijkste punten van kritiek voor deze film zijn drievoudig.

De film werd gemaakt door een fan voor andere fans, en is als zodanigs minder toegankelijk voor mensen die niets weten over Said Nursi.

Ik zou willen dat het meer toegankelijk was voor het grote publiek.

Het tweede punt is de lengte en de breedte van de film. De film duurt 3 uur, het is veel te lang en het verhaal wordt hierdoor onnodig ingewikkeld.

Het derde is het ontbreken van karakteristieke acteurs en verhaallijnen. Behalve Mursid Aga Bag die Said Nursi speelt, is de enige memorabele ondersteunende acteur Ahmet Yenilmez, die alleen een klein rolletje speelt als een bewaker, maar hierin schijnt.

avatar van Polat Alemdar

Polat Alemdar

alles was perfect tot ik die advertentie zag dat Mustafa kemal voor zijn dood zogenaamd zei dat moslims elkaar moest steunen bla bla bla.dat heeft hij helemaal niet gezegd. ze moesten perse weer bemoeien.