• 9.383.634 stemmen

Hallelujah, tussen Storm en Stilte (2010)

Documentaire | 95 minuten

Genre: Documentaire

Alternatieve titel: Het Urker Mannenkoor Hallelujah - Tussen Storm en Stilte

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Kees Brouwer

IMDb beoordeling: Nog geen beoordeling

Plot Hallelujah, tussen Storm en Stilte

Koude rillingen en kippevel, dat staat je te wachten bij een optreden van het Urker Mannenkoor. De hartstochtelijke zang van het Urker Mannenkoor Hallelujah, in een schitterende harmonie, soms oorverdovend luid, is overweldigend en de stilte die daarop volgt is adembenemend. En in die stilte schuilen de gevoelens en gedachten van de koorleden. In het jaar dat het Urker Mannenkoor hun 100-jarig bestaan viert, volgt Kees Brouwer het koor en geven de mannen hun gedachten in deze film bloot. Persoonlijke verhalen van geluk en ongeluk, van geloof en ongeloof, van zonde en berouw. En de verhalen zijn aangrijpend; van een verongelukte visser, de aanvechting van begane zonden, liefdesgeluk, tot de moord op een Urker jongen.

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Schijnt nogal wat voeten in aarde te hebben gehad om deze docu te mogen maken.

Lang niet iedereen in de zwaar Reformatorische Urker gemeenschap was het er mee eens, dat er een film over hun koor zou komen. Nog wel van de "vrijzinnige" VPRO zelfs!

Schijnt toch ook behoorlijk indrukwekkend te zijn.

Helaas heb ik hem zelf niet gezien op TV afgelopen dinsdag.

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

Ik heb hem gelukkig wel gezien en vond het werkelijk waar een fantastische documentaire. Alles aspecten uit het plot worden behandeld onder begeleiding van schitterende muziek. Je hoeft het niet eens zo zeer mooi te vinden, maar de liedjes zijn zeer toepasselijk. Verdrietige, mooie en aangrijpende verhalen worden afgewisseld met geweldig mooie beelden van het dorp zelf, of van het IJselmeer en de kotters.

Over de Urkers is altijd veel te doen geweest. De arrogantie, de jongeren en hun drugs en alcoholgebruik en natuurlijk de moord op Dirk Post waardoor de kleine gemeenschap herhaaldelijk in het nieuws is geweest in 2010. Toch kan ik als naaste buurman van de Urkers (ik kom zelf uit Emmeloord, 11 kilometertjes er vandaan) zeggen dat deze documentaire een perfect beeld schetst van een fantastisch dorp met een geweldige geschiedenis en bijzonder leuke en aardige mensen. Mag graag op Urk komen en dat zal altijd zo blijven!

Vooraf niet verwacht dat deze documentaire mij zo zou verrassen. Daarom 4 wel verdiende sterretjes.

Hier terug te zien!

avatar van missl

missl

Misschien had deze van mij een hoger cijfer gekregen wanneer ze alles ondertiteld hadden, want ik had er soms wat moeite mee. Wel interessant om te zien hoe anders zij leven dan ik.