• 9.370.399 stemmen

Die Schlüssel (1965)

Drama | 230 minuten (miniserie, 3 delen)

Speelduur: 230 minuten (miniserie, 3 delen)

Oorsprong: Oost-Duitsland

Geregisseerd door: Paul May

Met onder meer: Harald Leipnitz, Dagmar Altrichter en Albert Lieven

Plot Die Schlüssel

Philip Martin keert na zijn militaire dienst terug uit Duitsland en bezoekt zijn broer en modefotograaf Eric, die teleurgesteld is als Philip nog diezelfde namiddag wil doorreizen naar Dublin. Een Ierse vriend van hem, Sean Reynolds, was net overreden in Hamburg, en heeft Philip net voor zijn dood laten beloven om zijn vrouw in Dublin op te zoeken. Uiteindelijk reist hij niet meteen naar Dublin, maar trekt voor enkele dagen in in het Royal Falcon Hotel in Maidenhead. Daar wordt voor hem een gedichtenbundel afgegeven. Nadat Philip enkele dagen doorgebracht heeft met het lezen van deze voor hem ongewone lectuur, wordt hij op een ochtend doodgeschoten teruggevonden.

Inspektor Hyde

Eddie Meadows

avatar van Brix

Brix

• 19675 berichten

Een van de beste "Strassenfeger "series van de Duitse TV.

"Straatvegers" genoemd omdat er destijds tijdens de uitzendingen bijna geen mens op straat, of in de uitgaansgelegenheden, bioscopen, etc. te vinden was.

In zowat heel Duitsland (en ook in het Nederlands-Duitse grensgebied) zat men aan de buis gekluisterd.

De kijkdichtheid lag boven de 90% !

Al die series, meestal geschreven door Francis Durbridge, zijn tegenwoordig verkrijgbaar op DVD.

Het is pure nostalgie om die weer terug te zien na zovele jaren.

Extra leuk is het dan dat ik de verhalen slechts in grote lijnen herken, en meestal niet meer weet wie de dader was.

Wat vooral opvalt is het overmatige gebruik van rookwaren.

In bijna iedere scène werd er wel gerookt door de acteurs en/of actrices.

Echt niet meer normaal.

Als je erop gaat letten(en dat is onvermijdelijk) dan is het hilarisch.

Momenteel ben ik een van die andere series aan 't bekijken, Das Halstuch.

Iedereen paft er lustig op los, maar acteur Albert Lieven spant de kroon.

Die krijgt nauwelijks nog de tijd om iets anders te doen, er verdwijnt regelmatig achter een zelf-geproduceerde rookwolk.

De dampen komen uit mond en neus tegelijk, en ik zou bijna zweren...ook nog uit zijn oren

Even terug naar Die Schlüssel nu:

De rolbezetting is sterk, met Harald Leipnitz en o.a. een goede Bum Krüger, en de onvergetelijke Benno Hoffmann.

De sfeer is lekker old-fashioned Engels(achtig)

Daar waren de Duitsers goed in, net als in de Edgar Wallace filmreeks.

Een aantal opnames voor deze serie werden overigens gemaakt in de haven van Rotterdam.

De spanning blijft erin tot en met de laatste aflevering.