Fokking Hell! (2010)
Genre: Documentaire
Nederland
Geregisseerd door: Peter ter Velde, Eric Feijten en Hans Stakelbeek
Plot Fokking Hell!
De documentaire over Nederlandse militairen in Uruzgan toont hun missie op onorthodoxe wijze en bestaat grotendeels uit beelden die door de militairen zelf zijn geschoten. Dat zorgt voor een rauw en onverholen kijkje achter de schermen. De militairen doen meer dan eens uitspraken die ze niet zouden doen als ze de lens van een NOS-camera op hen gericht zouden voelen. Zo roept een van de militairen na een explosie uitbundig: "Ja! Dood en verderf zaaien", waarna zijn collega waarschuwt: "Pas op, ik ben aan het filmen."
narva77 (crew films)
Uhm, volgens mij had deze docu drie (3) regisseurs hoor!
"Een documentaire van Eric Feijten, Hans Stakelbeek en Peter ter Velde."
Tevens hoort de titel te zijn: "Fokking Hell!", dus met een uitroepteken erachter.
Madecineman (moderator films)
,,Ja! Dood en verderf zaaien" Ik vind het eigenlijk nog vrij beschaaft, ik roep al ergere dingen als ik op mijn XBOX speel
Geloof nou niet dat dit het meest schokkende is wat er in oorlogsgebied kan gebeuren, denk dat er vast vaker hardere woorden en termen worden gebezigd. Althans ik zou dat zeker wel doen...
Wel leuk dat deze er nu ook op staat, kwam het afgelopen zondag toevallig tegen en het fascineerde me genoeg om er bij te blijven hangen. Niet alles is even spectaculair, veel beelden ook van het gewone leventje op Kamp Holland in Uruzgan. Vaak lijkt het meer op een Nederlandstalige, amateur versie van Jarhead. Niet negatief bedoelt want vaak geven die gewone momenten juist een beter beeld van wat er speelt bij de jongens en meisjes op zo'n basis in een levensgevaarlijk gebied. Hoe daar toch een soort van normaal leven wordt opgebouwd en zorgvuldig onderhouden, als een baken van rust en evenwicht in een woelige zee van vooral zand en stof.
Interessant om een soort ooggetuigenverslag te zien van het dagelijks werk daar en niet alleen de momenten waarop "de Nederlanders" in actie komen of wanneer er slachtoffers vallen door een bermbom. Nee als kijker zie je ook, ochtendrituelen, verjaardagsfeestjes, soldaten die wachten, verkeer regelen, praatjes maken met de locals etc.
Wanneer er echt stront aan de knikker is wordt er vooral door vloekende soldaten gevochten tegen een volledig onzichtbare vijand. De totale anonimiteit van moderne oorlogvoering. Levert toch wel behoorlijk unieke ongepolijste beelden van gevechtshandelingen op.
Probleem met dit soort verslagen als geheel is dat ik vaak vind dat de samenhang soms wat ontbreekt. Het is een grote collage van beelden waarvan sommige stukjes meer fascineren dan andere. Waar bij het ene filmpje duidelijk van betere kwaliteit is dan het andere. De stukjes interview tussendoor vond ik niet altijd een toegevoegde waarde hebben. Ja het maakt het misschien wat minder anoniem, dat de beelden een gezicht krijgen. Toch was me ook hier niet altijd duidelijk wat de persoon die geïnterviewd werd nu precies te maken had met de getoonde beelden.
Wel interessant en uniek genoeg om eens gezien te hebben, aanpak had wat minder conventioneel gemogen van mij dat verdienen deze toch zeldzame beelden wel.
@narva:
Bedankt voor je correctie, ik heb het aangepast. Je weet ook dat er een 'corrigeren tab' is...?
SnakeDoc
Documentaire schijnt niet meer op www.uitzendinggemist.nl te staan! Reden (volgens vele geruchten) is toch het feit defensie niet zo blij is met deze docu. Jammer, had hem graag even willen zien.
Voorlopig nog wel te koop op officiele site http://www.fokkinghell.nl/
@narva:
Ja, dat weet ik, maar dat vond ik eigenlijk te gemakkelijk. Ik vind zelf dat mijn eigen toevoegingen zo compleet mogelijk moeten zijn, en ik verwacht (misschien ten onrechte) dat anderen dat ook doen. Maar misschien verwacht ik wel te veel, dat kan ook.Alleen is deze toevoeging wel zo door de Crew behandeld en goedgekeurd, dus daar had misschien ook wat beter gechecked kunnen worden. Maar nogmaals; misschien verwacht ik wel teveel van anderen. Ik stel iig zelf behoorlijk hoge eisen aan mijn eigen toevoegingen (met name docu's).
Zo heb ik ook zo'n berichtje geschreven bij de film The Girl I Want, waar gewoon twee fouten in de synopsis zaten.
Maar oké, ik zal het voortaan via de "Corrigeren"-knop doen!
Voorlopig nog wel te koop op officiele site http://www.fokkinghell.nl/
Dat vind ik een beetje raar, en dat lijkt mij eigenlijk behoorlijk sterk. Want de documentaire is vantevoren gezien door Defensie, en die hebben hem goedgekeurd voor uitzending op TV.
Dat heb ik gehoord in een interview/reportage bij het NOS journaal met Peter Ter Velde, toen ik de docu ook wilde toevoegen.
Die reportage staat wellicht nog online.
BTW: ik had eigenlijk verwacht dat deze docu wel door meer mensen gezien zou worden, want er is vorige week en afgelopen weekend toch best veel aandacht aan geschonken m.b.t. voorstukjes, teasers enz.
Ik dacht dat deze docu wel zou inslaan als een "bom" hier op MM.
narva77 (crew films)
Die reportage staat wellicht nog online.
Ja dus, hierzo:
En hier de documentaire weer online, vers op Youtube gezet (voor zolang het nog duurt)!!
Scheit aan de censuur
Madecineman (moderator films)
Als het waar is vind ik het maar een eigenaardige reactie van Defensie. Ja, er wordt heel wat af gescholden en de uitlatingen van soldaten in gevechtssituatie zijn verre van subtiel inderdaad maar... Kom op zeg! wat verwacht je dan? Ik vind de indruk die ik uit deze docu heb een van een heel behoorlijk professioneel en gedisciplineerd leger, kunnen onze Amerikaanse vriendjes nog een voorbeeld aan nemen.
SnakeDoc
Ik verwachte ook meer stemmen. Maar hij is wat later geplaatst dan de dag van uitzending he, dus dat kan de oorzaak zijn!
Wat betreft de defensie, dat heb ik gelezen op een documentaire site waar iemand vroeg naar de uitzending. Daarin antwoorde iemand dat hij heel kort op www.uitzendinggemist.nl heeft gestaan en daarna (vermoedelijke) is verwijderd omdat de defensie dit toch allemaal niet heel lekker zit. Of terwijl, uitzenden mag, maar daarna moet het niet teveel blijven rond draaien op 'tnet. Zou kunnen, ik weet het niet.
En wat betreft het toevoegen,.... soms moet je zo snel iets toevoegen om de eerste te zijn dat je nog wel is een uitroeptekentje vergeet. Je weet immers zelf Narva
5 minuten later deze toevoegen en deze had op jou naam gestaan
Maar ik begrijp het en vind het terecht dat je streeft naar perfectie in nieuwe toevoegingen! Zal volgende keer dus beter opletten bij het snelle toevoegen!
narva77 (crew films)
Maar daar zijn de Amerikanen toch behoorlijk op terug gekomen!
5 minuten later deze toevoegen en deze had op jou naam gestaan
Oké, bedankt!
Scheit aan de censuur
Helaas, inmiddels alweer verwijderd! Ik vermoed nu toch écht een censuur door de Staat en Defensie!

Jaja, ik zei het al
Gelukkig toch nog snel kunnen mee pikken gisteren!
SnakeDoc
Ik vond dit verder niet een hele bijzonder documentaire. Als je kijkt naar een Ross Kemp in Afghanistan of soort gelijke programma's op Discovery Channel dan zie je veel schokkender materiaal. Het was leuk om een kijkje binnen kamp Holland te krijgen, maar schokkend was het totaal niet. Ook met de verschrikkelijke uitspraken viel het best mee. Het ergste vond ik nog dat die hond werd dood geschoten
Madecineman (moderator films)
Ik dacht ik begin hier niet eens over die hond... Kreeg visioenen van discussies als over de stier bij Apocalypse Now maar aangezien er nog maar 3 mensen gestemd hebben zal het meevallen
Haha
Zoveel stemmen zullen er ook wel niet meer bijkomen, aangezien hij toch nergens meer is terug te zien!
Madecineman (moderator films)
Zou het trouwens niet gewoon met auteursrechten te maken hebben dat deze film niet op Youtube te zien is? Die hebben daar wel een handje van, heb ik zelf ook mogen ondervinden.
narva77 (crew films)
Zou best kunnen, maar ik vrees toch een soort van censuur!
Btw, mijn stem moet nog komen hoor!
mgschutze
Hij is vanaf nu wel weer te zien op Youtube voor degenen die hem nog graag willen bekijken.
Zeker de moeite waard en geeft een interessante kijk op hetgeen zich daar afspeelt. Veel mensen hebben geen idee waar het over gaat als er een artikel in een krant of op internet verschijnt. Een docu met toch wel unieke beelden.

'Kidnapped: Elizabeth Smart' gezien? Op Netflix kijk je ook deze vergelijkbare docu's

'The Lost City' met Daniel Radcliffe morgen te zien op televisie

Wat zijn de beste releases van deze week? Alle nieuwe films en series op streaming