• 9.370.370 stemmen

Heavy Metal Brittania (2010)

Documentaire / Muziek | 90 minuten

Genre: Documentaire / Muziek

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Chris Rodley

Met onder meer: Bruce Dickinson, Biff Byford en Ian Gillan

Plot Heavy Metal Brittania

"Tracing the roots of Heavy Metal music within the UK."

In de late jaren '60 maakten een aantal Britse bands een nieuw geluid. Het was luid, het was hard, het was energiek, maar het kon ook duister zijn. Ze zouden het toen niet beseffen, maar bands zoals Deep Purple, Uriah Heep en Black Sabbath waren bands die de definitie van heavy rock, en later heavy metal de wereld zouden inbrengen. Geïnspireerd door blues, rock, progressieve rock, klassieke muziek en energieke Amerikaanse rock, zouden groepen zoals Judas Priest het genre nog verder definiëren en verbreden tijdens de jaren '70. In de jaren '80 kreeg het genre een slechte naam door drugs- en alcoholmisbruik, maar toen kwam er een nieuwe golf: de NWOBHM (New Wave Of British Heavy Metal), oftewel de Britse heavy metal die gedragen werd door pioniers zoals Iron Maiden. Dit is het verhaal van een genre dat de muziekwereld veranderde, een genre dat zich meerdere keren vernieuwde, het verhaal van een combinatie tussen Britten en luide muziek.

Barfly

Altijd leuk zo'n docu waarin de oude helden één voor één hun opwachting maken.

Ik ben benieuwd of dit wel iets toevoegt aan de al bestaande docu's hierover, want dit is in ieder geval niet de eerste die de hardrock en de daaropvolgende NWOBHM behandelt.

Is dit binnenkort ergens op tv (BBC?) te aanschouwen?

avatar van Metalfist

Metalfist

Ik vrees dat je het gemist hebt, Barfly. Het was op 1 november te zien op de BBC...

Getver.

avatar van Metalfist

Metalfist

Is vast nog wel ergens te vinden, op de BBC site kun je vaak zo'n docu's terug opnieuw zien.

Barfly

Een aardige documentaire over de oorsprong van de heavy metal. Niet echt een documentaire die nieuwe inzichten geeft, of qua stijl iets spannends brengt. De gebruikelijke korte interviews, afgewisseld met historische beelden en uiteraard vele stukken van fameuze bands: Cream, Vanilla Fudge, The Kinks, Jimi Hendrix, Deep Purple, veel Black Sabbath, Led Zeppelin, etc.

Altijd leuk om stukjes te zien van bands als Diamond Head, Judas Priest en aanverwanten in hun jonge jaren. Al komen dat soort bands pas later in de docu aan de beurt.

Het begrip "Heavy Metal" vormt wederom het aloude discussiepunt over wie de eer mag verkrijgen van "allereerste heavy metal-band". De enige band die niets tegen die term heeft zijn de leden van Black Sabbath. Ook niet iets nieuws, eigenlijk.

Het meest interessante vond ik het stukje over de "Soundhouse/Bandwagon" in London. Paradijselijke stukjes historie binnen de New Wave of British Heavy Metal.

In die tijd was ik graag inwoner geweest om dat allemaal rechtstreeks mee te maken.

De Aardschokdagen en de kleinere clubcircuits (Dynamo, Eindhoven) waren een paar jaren later een leuk alternatief binnen Nederland. Al had de Amerikaanse vloedgolf aan metalbands (het antwoord van die kant op de NWOBHM) inmiddels een grote invloed op de podia.