• 9.379.560 stemmen

Un'Avventura di Salvator Rosa (1939)

Avontuur | 97 minuten

Geregisseerd door: Alessandro Blasetti

Met onder meer: Gino Cervi, Luisa Ferida en Rina Morelli

Gesproken taal: Italiaans

Plot Un'Avventura di Salvator Rosa

Salvator Rosa (Cervi) speelt als schilder een dubbelrol. Onder de naam Formica neemt hij het zwaard op tegen de onderkoning van Napels en de verdorven Graaf Lamberto (Valenti), die het volk onderdrukken.

Salvador Rosa, il "Formica"

La duchessa Isabella di Torniano

Il conte Lamberto D'Arco

Il primo contadino

Il secondo contadino

Piero Mazza

Il quarto contadino

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

Hij heeft echt bestaan : Salvator Rosa ( 1615-1673 )...een figuur van mythen en legenden onderhand, al is zijn reputatie als schilder van de melancholie die hem in de 19- eeuw nog een plaats boven Rembrandt bezorgde in de kunstbuff charts, anno nu niet meer zo groot. En als pittoreske rebel heeft hij in het midbrowcircuit plaats moeten maken voor Caravaggio.

Die laatste was anno 39 natuurlijk ongeschikt als protagonist voor een Italiaanse film, en Rosa mocht hier opdraven als zichzelf en als zijn fictieve dubbelganger Formica, een gemaskerde wreker die het onderdrukte volk van Napels hielp in zijn strijd tegen de klerikaal- fasjistiese terreur van de Spanjolen. In deze figuur kunnen we uiteraard gemakkelijk een exotisch rolmodel herkennen : Zorro. Film die ook duidelijk door de Hollywood swashbucklers van het Fairbanks of Flynn type is beinvloed, en na uitkomen door de Italiaanse pers werd bejubeld als minstens een gelijke van die voorgangers.

Er was in die tijd in IT slechts 1 regisseur geschikt voor een dergelijke klus : auteur Blasetti , niet voor het eerst of laatst als vervaardiger van historische spektakelstukken. Zijn gevoel voor visuele flair en ruimtelijke vormgeving is ook hier weer te zien, een duidelijk voorbeeld voor Freda/ Bava/ Argento. Let u anders even op dat shot van het schavot in het begin, of de tuin in de villa van de hertogin. Om nog te zwijgen over de gotische geselscène zoals we die op de poster zien, helaas onderbroken door n.b. de held zelf !

Maar bovenal narratief een op en top peplum met voorspelbaar verloop en stock characters, zij het een stuk vlotter geregisseerd dan de meeste genreproducten die hierna kwamen, om over de visuele nietszeggendheid van de meesten daarvan nog te zwijgen.

In de cast hebben we niemand minder dan Cervi als de held ( en ), een groot acteur allicht maar een tikkie te gezellig om als perfecte swashbucklerhero op te treden. Naast hem nog aartsschurk Valenti als de perfide graaf Lamberto, Morelli als de onnozele hertogin die droomt van Formica , Ferida als de bedreigde volksschone Lucrezia en love interest van de held ( en ), alsmede Stoppa ( die jullie ook kennen uit once upon a time in the west...) in een bijrol als boerenkinkel. Wat betekent dat hier 2 irl koppeltjes zijn te zien, Ferida/ Valenti en Morell/ Stoppa, met als kanttekening dat het eerste, "verdoemde "koppel elkaar op de set voor het eerst leerde beminnen.

Hoewel naar genrebegrippen vlot en leuk, anno nu toch wat al te onnozel met knullige actiescènes en toch wel degelijk veel gepraat, met een lief slot. Het was nog geen oorlog, tenslotte. Al heeft het dan ook weer een soort schattige semi- naïviteit uit vervlogen tijden.

Niet onbelangrijk als bijdrage aan het ritme van de film tenslotte de score van Cicognini ( die jullie ook kennen van ladri di biciclette...)

Is uitgebracht op DVD in IT, zonder anderstalige onderschriften maar kan uiteraard met fansubs worden gedownload.