• 9.370.314 stemmen

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: David Bond

Met onder meer: David Bond, Frank M. Ahearn, Cameron Gowlett

Plot Erasing David

"He has nothing to hide but does he have nothing to fear?"

Filmmaker David Bond wil weten hoeveel persoonlijke informatie over hem is opgenomen in de digitale bestanden van de overheid en privé organisaties en hij vraagt zich af wat er met die informatie gebeurt. Heeft hij nog een privé leven wanneer computers en camera’s alles vastleggen? Of weet de overheid al veel te veel? Om hier achter te komen duikt hij een maand onder en - naïef als hij is - daagt hij twee rechercheurs uit om hem met openbaar toegankelijke data op te sporen. David komt er al snel achter dat zijn ideeën over privacy achterhaald zijn. Hij heeft niets te verbergen, maar er is genoeg te vrezen in de gedigitaliseerde maatschappij.

avatar van MovieHolic

MovieHolic

Die David is wel een erg simpele kerel.. hij maakt het ze bijzonder makkelijk door het maken van de meest simpele, doorzichtige acties/ fouten.
Het openen van die mail en dan ook nog naar die website gaan was wel het toppunt van domheid. En langsgaan bij bekenden en familie... ook ergerlijk simpel.
En waarom kiest hij ervoor om dit allemaal uitgerekend dan te ondernemen terwijl zijn vrouw al een behoorlijk eind onderweg is met haar zwangerschap?! Doe het na de geboorte van de kleine dan
Ik denk dat als hij niet zo'n emotionele suf*** was dat hij het best had gered.

Maar goed... ondanks dat alles een leuk initiatief. En ondanks dat ik het al wist toch opmerkelijk wat ze allemaal kunnen vinden. En wat er publiekelijk bekend is over iemand.

avatar van Ralfke

Ralfke

• 2075 stemmen

Helaas te veel (een bepaalde richting in) geregisseerde documentaire. Over een dermate interessant onderwerp had mijns inziens een veel en veel betere docu gemaakt kunnen worden. Helaas

avatar van R.

R.

Vanaf moment 1 al geïrriteerd aan de domme fouten die hij (extra?) maakt. Vuilnis met info over zijn trein boekingen erin, tegen mensen zeggen waar hij heen is, en t toppunt een mail openen en ook nog eens naar een website gaan . Jammer, een heel interessant onderwerp wat hier teniet gedaan wordt door t in scene zetten van t hele gebueren lijkt het wel.

Ongelofelijke tijdsverspilling deze "docu"

Nog nooit zoiets slechts en doorzichtigs gezien. Ondoordacht ook. Alsof hij niet wist dat er veel data opgeslagen wordt.

Daarnaast doet hij precies de dingen die het makkelijk maken om hem te traceren... Het lijkt gewoon expres om te laten zien op welke manieren je te achterhalen bent.

En dan wordt ie uiteindelijk gepakt (nog erg laat....maar anders was de docu natuurlijk snel afgelopen) en dan op de meest sullige manier die je kan bedenken, niks spectaculairs....

Ook zijn de "detectives" van het meest amateuristische soort dat je kan bedenken, dat had ik ook kunnen doen en misschien wel sneller. Ongelofelijk dat die gast het ziekenhuis belt om te vragen wanneer ze die afspraak hebben en dat ie de geboortedatum van die vrouw niet voor zich heeft..... Elke idioot kan bedenken dat dat het eerste is wat een ziekenhuis vraagt.

Echt rot zitten ergeren aan dit misbaksel.

avatar van ArnoldusK

ArnoldusK

• 2056 stemmen

Sluit me volledig aan bij bovenstaande berichten...

Helaas werd er niet dieper ingegaan op de interviews die hij heeft gedaan met de wat intelligentere 'kenners'...

Het lijkt soms meer op een korte actiefilm dan op een gedegen documentaire..

Inderdaad erg jammer, want het thema aandacht...

avatar van narva77

narva77 (crew films)

In tegenstelling tot de anderen vond ik het een uitermate boeiende (én lekker spannend gemaakte) docu. Het onderwerp is op zich niet iets nieuws, en óók niet echt iets om je zorgen over te maken; wat geeft het dat overheden, organisaties en bedrijven informatie over je hebben in een database? Daar kan normaliter weinig mee gebeuren volgens mij....

Ik heb helaas gisteravond niet de thema-avond over privacy gezien bij de VPRO op NED3, die vóór de docu op TV was. Maar deze film maakte toch wel wat goed voor mij.

3,5* en een leuke bijrol van Toni Collette !

avatar van Casus Belli

Casus Belli

Of net niet en heeft hij gewoon gedaan wat een substantieel deel van de bevolking doet en gewoon zonder er echt over na te denken adressen en persoonlijke info te verspreiden. Ik ben geneigd dit te geloven.

Voor mij was dit een erg interessante docu al mochten de interviews met de experts iets meer uitgediept worden. Die zoekacties waren leuk genoeg om af en toe de tekst en uitleg te breken en te zorgen dat het niet saai wordt.

avatar van Fza

Fza

Docu was op zich redelijk interessant maar net als de eerste paar reacties kon ik me verschrikkelijk ergeren aan hoe hij het verdwijnen aanpakte.

Het feit dat ik voor de docu te gaan kijken Vanish: Finding Evan Ratliff gelezen heb werkte waarschijnlijk niet mee, aangezien die wel weet hoe je het moet aanpakken en honderden mensen naar hem zochten. Een aanrader voor mensen die het onderwerp van privacy interessant vinden!