• 9.370.280 stemmen

Geregisseerd door: Mira Fornay

Met onder meer: Réka Derzsi en Aaron Monaghan

Gesproken taal: Engels, Tsjechisch en Slowaaks

Plot Lištičky

Tina is een jonge Slowaakse vrouw die haar thuisland verliet om haar geluk te beproeven in Ierland. Ze is verloofd met een Ierse man en lijkt haar plekje gevonden te hebben. Haar zusje Betka die later naar Ierland kwam en een baantje via Tina kreeg, kan nergens aarden, temeer omdat er nog iets meer aan de hand lijkt te zijn met haar en hun verleden in Slowakije. Ze scharrelt van hot naar her, bijna net zoals de vossen die in Dublin inmiddels een plaag aan het vormen zijn...

avatar van Montorsi

Montorsi

Redelijk vervelende film met veel open deuren. Voor wie nog niet wist dat immigranten het wel eens moeilijk hebben in hun nieuwe land en stad, dan weet je het waarschijnlijk nog niet aangezien het hele verhaaltje amper iets nalaat. Zo saai en nietszeggend als het maar kan, erg amateuristisch verpakt (sounddesign was serieus heel erg slecht). Acteurs zijn voornamelijk vervelend, dialogen zijn slecht, en het geheel is irritant warrig en onnavolgbaar. Op het einde een paar erg slechte scenes er nog achteraan geplakt. (met die schaar )

Daarvoor was ik allang de aandacht kwijt, zeker na de zoveelste ik-pak-mijn-spullen-en-dool-wat-rond-op-straat-scene.

Hele krappe 1.5*

avatar van Meneer Bungel

Meneer Bungel

Aan de hand van 1 bespreking en 3 cijfers op MM had ik me een beetje voorbereid op bocht;

Montorsi schreef:
Okay, dat is het milieu waarbinnen het zich afspeelt (al is dat ook nogal veelal zijdelings), maar het gaat toch vooral om een jonger zusje dat onder druk van de familie (/en ''één of ander incident in haar thuisland'') moet vertrekken naar Ierland (niet meteen voor een beter leven - het cliché dat je zou verwachten). Ze heeft duidelijk geen grip op zichzelf en het leven - en een beetje een vervelend wicht (verwend jonger zusje) lijkt ze gewoon ook wel te zijn - en dus is het niet verwonderlijk dat ze telkens weer toevlucht zoekt in een nieuwe plaats of die 'plaats' waar ook niemand anders grip op haar heeft (al is dat ook relatief natuurlijk): de straat. De doelloosheid is dus doeltreffend neergezet en op z'n plaats.
Montorsi schreef:
Het is tamelijk droog en wat docu-achtig, maar amateuristisch vond ik het zeker niet. Kan je dat over het sounddesign toelichten? Behalve een straatscène met overdreven veel 'reverb' heb ik me nergens lopen ergeren; wederom droog geregistreerd en docu-achtig. Met een paar intermezzi die lekker unheimisch zijn, de symboliek met de vossen was ook een pluspunt en gelukkig niet overdone.
Montorsi schreef:
Het zal wel... het verhaal wordt prima op- en uitgebouwd en was voor mij uitstekend te volgen. Réka Derzsi zet haar rol prima neer (evenals de rest van de cast trouwens) en nogmaals, het is allemaal nogal docu-achtig en dan krijg je toch automatisch understated acteerwerk en dialogen. Overigens worden die 'slechte' scènes er tussen geplakt, niet er achteraan, maar okay, je was al niet meer aan het opletten. Voor het verhaal waren ze dan noodzakelijk, maar ik had dat ook liever op een andere manier opgelost gezien.
veel open deuren.
Deze film zal van mij ook niet de originaliteitsprijs krijgen, maar dat dit drie keer 1,5* scoort, enters the realm of ridicuul, in mijn optiek; kan het zo zijn dat men deze op het IFFR heeft gezien en die dagen een overvloed aan films heeft gekeken...?

3,5*.

Eenieder kan nu zelf gratis oordelen via MUBI.

avatar van Meneer Bungel

Meneer Bungel

Titel aangepast naar de oorspronkelijke taal zoals die in de opening credits verscheen (met foxes als vertaling).