• 9.371.617 stemmen

Oscar Niemeyer - A Vida É um Sopro (2007)

Documentaire | 90 minuten

Genre: Documentaire

Alternatieve titel: Oscar Niemeyer - Het Leven Is een Ademtocht

Oorsprong: Brazilië

Geregisseerd door: Fabiano Maciel

Met onder meer: Oscar Niemeyer

Gesproken taal: Portugees

Plot Oscar Niemeyer - A Vida É um Sopro

De documentaire schetst een portret van het grootste icoon van de moderne Brazilaanse architectuur, een portret dat niet los gezien kan worden van de veranderingen die het land de afgelopen eeuw ondergaan heeft. De makers volgden Niemeyer tien jaar lang. De duur van het traject stelde hen in staat om een sterke band met de architect op te bouwen en om met de nodige objectiviteit naar hun onderwerp te kijken. In de film vertelt - de inmiddels de honderd gepasseerde - Niemeyer op informele wijze over zijn belangrijkste projecten. Hij laat zien hoe hij een revolutie veroorzaakte in de moderne architectuur door de golvende lijn te introduceren en door de mogelijkheden van gewapend beton te verkennen. Hij spreekt ook over zijn leven, over zijn ideaal van een meer rechtvaardige samenleving en over de nietigheid van de mens tegenover de oneindigheid van het universum. Te zien zijn gebouwen van Niemeyer in heel Brazilië, maar ook in Frankrijk, Italië en de Verenigde Staten.

Zichzelf (archiefmateriaal)

avatar van Jessen0wnt

Jessen0wnt

A Vida É um Sopro

Interessante documentaire over, een voor mij onbekende, architect. Ik ben altijd wel in voor dit soort werkjes, ik vind het ontzettend interessant om het proces en de denkwijze van artistieke mensen mee te maken. Kunstenaren, muzikanten, filmers en ook architecten: misschien de meest functionele kunst die er bestaat.

Als het ware kan je deze film in twee stukken bekijken. Het is dan wel gecombineerd maar Oscar's CV komt aardig vaak aan bod en de interviewen zijn wel twee aparte dingen. Oscar is enorm inspirerend, een soort filosoof die herkenbare opvattingen over het leven, in gedachte met zijn werk, weet te formuleren. Het werk is goed en in zoverre verfrissend maar had ik nergens echt een bijzonder gevoel. In deze tijd is het moeilijk om iets totaal verbluffende te geven, maar door de context en de uitleg van zijn visie en tijdsbeeld ga je het wel waarderen.

De structuur geeft ruimte aan de kijker, we worden niet verveeld door alleen maar Oscar naar de hemel te prijzen, hij mag ook op zijn beurt zich zelf bewijzen. En met name dit stuk van de docu weet te lukken. Een inspirerend portret. Precies goed.

3,5 ster

avatar van Dreiecke

Dreiecke

Een interessante man en fijn om de bouwwerken te zien en de visies van de ontwerper daarop.

Waar ik geen duidelijkheid over kreeg is of de man wel gekwalificeerd is als architect. Ik kreeg het idee dat hij autodidact is en dat kwam mij vreemd voor. Het feit dat ik dit zelf verder op internet moet gaan verifiëren vind ik toch iets afbreuk doen aan de documentaire waarde.

Neemt niet weg dat ik voor de man bewondering blijf houden.

avatar van Dreiecke

Dreiecke

Eén Vandaag was net gewijd aan de nu 104! jarige Oscar Niemeyer. Dus wellicht is het later nog te zien via Uitzending Gemist.

Het leuke van deze uitzending vond ik dat een heel aantal mensen uit Brazilië en ook zijn huidige vrouw aan het woord komen en hun eigen meningen en opvattingen over de architect en zijn werk geven.

Ja eenvandaag zag ik gister ook. Leek me inderdaad wel een interessante kerel.