• 9.372.303 stemmen

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Tijs Tinbergen

Releasedatum: 11 maart 2010

Plot Rotvos

De documentaire Rotvos toont hoe ingewikkeld natuurbeheer in Nederland kan zijn en wat de rol is van de spreekwoordelijke sluwe vos. Filmmakers Tijs Tinbergen en Jan Musch volgen het onderzoek naar de 'rotvos' in het korenwolfreservaat in Limburg. Met strikken en klemmen worden de vossen gevangen en vervolgens voorzien van een zender weer losgelaten, zodat men inzicht krijgt in hun territorium en fouragegedrag. Zo'n zelfde onderzoek is opgezet in Waterland waar de vos de beschermde weidevogels zou bedreigen. Door terloopse gesprekken krijgt de kijker een beeld van de ontwikkelingen in de Nederlandse natuur en natuurbeheer, zoals de afschaffing in 2006 van de vossenjacht. Nuchter registreert de camerabeelden van aangeknaagde prooien, de autopsie van een op mysterieuze wijze gestorven vos en het terugbrengen van een nest van zes tot twee jonkies door mensen die overduidelijk van de natuur houden.

avatar van Bokito

Bokito

ben benieuwd, ga ik eens bekijken in een biosje waar deze film draait

avatar van Mug

Mug

De verrassende (?) winnaar van het Gouden Kalf voor beste documentaire van vorig jaar. En waarom niet, Rotvos is een prachtige produktie die heel wat te bieden heeft.

Prachtige natuuropnames van de vossen en vogels, een bevlogen vossen-expert met humor en liefde voor z'n vak, en een goed beeld van het Nederlandse natuurbeheer met alle haken en ogen. Een soort van exclusief kijkje in een wereld die voor velen een ver-van-mijn-bed-show is. We krijgen dan ook veel afgevreten lijken te zien van allerlei dieren, een ingezoomd shot van een vossendrol en de ijskoude moord op pasgeboren vossenjongen.

Fascinerend, maar na afloop had ik toch het gevoel dat het niet afgelopen was. Er miste iets, waar ik m'n vinger nog niet op kan leggen. Ik ben blijkbaar toch een liefhebber van een afgerond geheel.

De documentaire zal later dit jaar in de volle lengte (we weten het, dat gebeurt veel te weinig!!) uitgezonden worden door de NCRV.

Interessante documentaire!

Leuk ook om te zien hoe Natuur- Milieu- en Faunabeheerders te werk gaan.

Ik heb zelf járen geleden een poosje bij de Provincie Zeeland gewerkt, en daar werkte een ambtenaar, die o.a. de zeehondenpopulatie bijhield in het Oosterschelde-gebied. Hij zat geregeld in een vliegtuigje boven de Oosterschelde, en hij werd op kantoor ook wel gekscherend de "Zeehondjes-teller" genoemd.

Paar leuke One-Liners ook van die Jaap Mulder, in de trand van:

Kijk uit waar je loopt, blijf op het pad! Jesus Christus!

Godverdomme! Vraagt ie ineens om een pin-code!

Tsjemig Kremig!

Briljant ..... één of andere knakker die een hamster met een zender volgt.

Het zou je hobby maar wezen!

Zeer prettige documentaire. Een paar mooie en interessante stukken.

Verveelt absoluut niet!

Toch miste ik nog wel het één en ander voor mijn gevoel.

Maaaar .... toch aardig verhaal.

Zeriel

Aardig inkijkje in Nederlands natuurbeheer. Cinematografisch niet geweldig.
Ik vond het vrij stuitend om te zien op wat voor manier er met de natuur omgegaan wordt, Als een olifant door de porseleinkast banjert men dwars overal doorheen met z'n allen.

Vooral de manier waarop Jaap Mulder bezig is, nota bene de man die aan de kant van de vos staat, vind ik nogal lomp. Kan wel zijn dat hij aan allerlei regels gebonden is. Vossen worden gevangen met pijnlijke klemmen, holen met jongen worden doorboort met enorme kooistructuren, nestjes worden geplunderd door de man zelf, gewoon puppie-cide! Ik kreeg behoorlijk gemengde gevoelens bij deze man; dé autoriteit op vossengebied in Nederland. Ik snap niet dat hij dit werk kan doen als hij echt zo van vossen houdt.

Ik trek vooral de conclusie dat we een stelletje prutsers zijn tov de natuur, Kleuters die niet weten waar ze mee bezig zijn. We doen maar wat. Laat de natuur zoveel mogelijk haar gang gaan, ipv allerlei bureaucratische maatregelen te verzinnen die niet werken.

Ik vraag me ook hoe nuttig het is om dieren voortdurend te vangen om er zenders en streepjescodes aan vast te plakken. Ik krijg de indruk dat natuurbeheerders/onderzoekers zelf de grootste verstoorders van de natuur zijn met dit soort doorlopende praktijken.

Toeval of niet, een week na het zien van Rotvos, kwam ik onverwachts en voor het eerst in mijn leven op klaarlichte dag, oog in oog te staan met een fors exemplaar van de Vulpes vulpes, hij was veel groter dan ik dacht. We hebben elkaar een tijdje aan staan staren voor hij erweer vandoor ging. Indrukwekkend.

avatar van Edelachtbare

Edelachtbare

Zeriel schreef:

Het probleem is dat wanneer je de natuur haar gang laat gaan bepaalde soorten andere gaan domineren, verdrijven en uitroeien waardoor uiteindelijk een soort monocultuur gaat ontstaan waarbij er slechts enkele soorten in een gebied voorkomen. En dat is natuurlijk vloeken in de natuurbeheerderskerk, waar bovenal biodiversiteit wordt gepredikt. Je kunt je natuurlijk afvragen of deze biodiversiteit zo heilig zou moeten zijn, maar zolang deze als heilig wordt beschouwd zal constant menselijk ingrijpen vereist zijn om de ecosystemen in evenwicht te houden, waarbij elke menselijke aanpassing in een ecosysteem weer gevolgen heeft voor alle andere soorten binnen dit ecosysteem, waardoor vaak weer opnieuw ingegrepen dient te worden. Natuur in Nederland (en op veel andere plaatsen) wordt dus vooral door mensen vormgegeven en is dan ook vooral een afspiegeling van het op een bepaald moment dominerende beeld dat de publieke opinie of de wetenschappelijke gemeenschap van ecologen heeft van wat natuur moet zijn. Hierbij wint op een bepaald moment de sympathie voor de korenwolf het van die voor de vos, en even later moet de vos weer beschermd worden. Je kan je dus afvragen in hoeverre natuur nog natuur is, als het zo sterk wordt gecultiveerd. Tenzij je de mens ook tot de natuur rekent natuurlijk, dan verloop alles wel gewoon volgens de wetten van de natuur. De keuzes die in het natuurbeheer gemaakt worden (en dat zijn er veel) hadden van mij wat prominenter in de documentaire naar voren mogen komen; het had dan ook wat breder getrokken mogen worden. De keuze tussen actief beheer en de natuur 'de vrije hand geven' (zoals bijvoorbeeld in de Oostvaardersplassen geprobeerd wordt) is ook zo'n keuze. Maar ja dan verhongeren er weer tientallen zielige paarden, of je oerossen besluiten het natuurgebied uit te gaan. Rotnatuur, doet maar niet wat wij willen, of toch wel...

Wel interessant om te zien vond ik hoe detaillistisch al deze natuurbeheerders met hun vak bezig zijn.

Briljant ..... één of andere knakker die een hamster met een zender volgt.

Het zou je hobby maar wezen!

Haha, echt prachtig!

Briljant ..... één of andere knakker die een hamster met een zender volgt.

Het zou je hobby maar wezen! Sterker nog; het is géén hobby, maar het is een betaalde baan! Die mensen krijgen er gewoon voor betaald, hoor! Haha, echt prachtig!

Bespeur ik hier ironie?

Het is ook het gevoel wat ik erbij kreeg, dat het meer een soort hobby is, voor die mensen, waar ze nog voor betaald krijgen ook. Waarbij de hamster-hobbyist zich afzet tegen de vos-hobbyist, en men zoveel mogelijk territorium probeert te bemachtigen alsof het een spelletje Risk is. En als een beestje over een denkbeeldige lijn is mag ie dood gemaakt worden. Het maakt op mij allemaal een vrij kinderachtige indruk, niet bepaald professioneel. Nog even en er staan hekken om het hamster- en vossegebied met schrikdraad, zodat we uiteindelijk één ruim uitgevallen dierentuin over houden.

SnakeDoc

Nog even en er staan hekken om het hamster- en vossegebied met schrikdraad, zodat we uiteindelijk één ruim uitgevallen dierentuin hebben!

Hoezo ook nog?

Bespeur ik hier ironie?

Ironie? Van wie? Van Snakedoc of van mij?

Juist wél professioneel! Dat noemen ze nou "natuur" in Nederland....

Wij hebben hier in Nederland bijna geen échte (ongerepte) natuur. En áls die er al is, is die door mensen gemaakt!

Elke vierkante micrometer is in kaart gebracht, en behoort wel tot één of andere stichting en/of overheidslaag (Rijk, Provincie, Gemeente, Waterschap enz.). Tja, je moet toch wat....

Hoezo ook nog?

Nou die lui willen aparte hoeken creeren. Vossen daar, hamsters daar,

Wat jij al zegt ... tgaat bijna zover dat ze het met schrikdraad willen afschermen.

En dan lopen ze ondertussen nog te roepen dat ze de natuur hun gang willen laten gaan.

Alles behalve dat natuurlijk!

avatar van Reinoir

Reinoir

Ga em nu kijken door aanleiding van de poster.

Bespeur ik hier ironie?

Ironie? Van wie? Van Snakedoc of van mij?

Haha, echt prachtig!

En dan ook nog roepen 'we moeten de natuur z'n gang laten gaan'

Oh ik dacht dat dat op mij sloeg, aangezien ik dat riep.

SnakeDoc

Ik dacht al dat je het verkeerd begreep Maar nee het ging over de personages in de documentaire !

Van Snakedoc, dus.

Oh, oké, maar je quoot een beetje verkeerd. Het was een beetje onduidelijk voor mij.

Je maakte bv. van 1 quote 2 quotes van verschillende users. Beetje onduidelijk...

narva77 schreef:

Komt doordat je niet dubbel kunt quoten. dan valt eentje weg.

avatar van gjtenhove

gjtenhove

En dan ook nog roepen 'we moeten de natuur z'n gang laten gaan'

Dan had je beter moeten luisteren en kijken, de man zei ook dat een vos 500 gram vlees per dag eet, een korenwolf weegt nog geen 500 gram.

Als er dus 4 vossen in het gebied rondlopen, dan is binnen de kortste keer de korenwolf uitgestorven.

De vos heeft geen natuurlijke vijand meer, en werpt per keer 5 tot 10 jongen.

Vond de man wel respectvol omgaan met de natuur.

Indrukwekkende documantaire met mooie beelden van de vos en weidevogels.

Zeriel schreef:

Komt doordat je niet dubbel kunt quoten. dan valt eentje weg.

Kijk maar hierboven ^^^^^^^^^^^^^^^^^^

Dat kan wél hoor! Maar dan moet je ze los van elkaar maken!

Zeriel

Ok, maar hoelang ben je hier mee bezig geweest?

Het blijft een heel geklooi.

narva77 (crew films)

Het is iets meer werk ja. Maargoed, het gaat nu een beetje off-topic!

narva77 (crew films)

Dat was niet zozeer naar jou toe bedoeld hoor!

Maar meer in het algemeen; anders gaan de moderators klagen enzo.

Anyway, goede documentaire!

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11900 berichten

Walgelijk.

Waarom is deze bekroond? Cinematografisch was het sowieso al lelijk, maar ik hoorde ook maar één kant van het verhaal - de kant waar ik het mee eens ben, namelijk die van Dierenbescherming, de Partij voor de Dieren enz. Ik ben er nog altijd van overtuigd dat de mens de grootste stoorzender is in de natuur en dat de mens er de veroorzaker van is dat er hier en daar wat misgaat. Koelbloedig jonge vosjes afmaken en opmerkingen als 'Wat kan zo'n haas mooi gillen he!'... Nare mensen.